maandag 9 april 2018

#readingchallenge: leven in je leven

De afgelopen weken las ik stukje bij beetje het boek Leven in je leven. Dit is een zelfhulpboek dat is gebaseerd op de schematherapie. Het boek is me aangeraden door de therapeut waarbij ik deze vorm van therapie volg. 

Het boek heeft niet echt een verhaal, want het is informerend. Wel heeft het een duidelijke opbouw: eerst wordt uitgelegd wat de bedoeling is van het boek. Vervolgens kun je door middel van een test achterhalen of er bepaalde onderwerpen zijn waar jij problemen mee hebt, en vervolgens kun je dan de hoofdstukken over jouw problematiek lezen; hierin staat meer verdieping en ook weer een vragenlijst om te bepalen in hoeverre je daadwerkelijk last hebt van een bepaald schema. (In het boek spreken ze trouwens over valkuilen in plaats van schema's!)

Mijn mening:
Ik ben erg onder de indruk van hoe de schrijvers dit boek hebben vormgegeven. De hele theorie rondom de schema-therapie wordt erg duidelijk uitgelegd, zonder dat het saai of té theoretisch wordt, maar tegelijkertijd biedt het boek wel een stukje diepgang dat ik vaak mis in zelfhulpboeken. 

Het boek is goed toepasbaar en erg praktisch. In principe kun je direct in het boek aan de slag aan de hand van de vragenlijsten. Vervolgens kun je de hoofdstukken lezen die bij jouw problematiek passen en door middel van een duidelijk onderbouwd stappenplan werken aan je problemen. 

Ik heb het boek nu helemaal van kaft tot kaft gelezen en ga binnenkort aan de slag met een van de stappenplannen. Als ik dit heb gedaan zal ik nog wel laten weten of dit ook daadwerkelijk effect heeft gehad. 

Voor nu geef ik het boek in elk geval 5 sterren. 

4 opmerkingen:

  1. Ik had nog nooit van schematherapie gehoord, maar het klinkt wel heel interessant. Ik ben benieuwd of het stappenplan uiteindelijk voor je werkt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat klinkt goed zeg! Ik ga eens kijken of ze het in de bieb hebben!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ze hadden het! Ik heb het gereserveerd. Nu ben ik benieuwd!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb je blogs altijd met veel plezier gelezen, maar de onderwerpen waar je tegenwoordig over schrijft (met name de boekrecensies) hebben niet mijn interesse. Ik haak dus af. Veel succes en alle goeds voor de toekomst gewenst!

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)