donderdag 13 september 2018

Gezond trakteren

Het duurt nog even, maar over anderhalve maand wordt Tobias 5. Aangezien hij op een zogenaamde 'lekker fit school' zit, is het de bedoeling dat er een gezonde traktatie wordt verzonnen. Ongezonde traktaties mogen opzich ook wel, maar in dat geval mogen de kinderen er één snoepje van eten en gaat de rest mee naar huis voor mama zodat de ouders kunnen bepalen hoeveel een kindje per dag mag snoepen.

Maargoed, ik vind het zelf wel leuk om iets te fröbelen met groentes en fruit. Bij de bieb kwam ik toevallig het boekje Gezond trakteren van Amber Albarda tegen. Die heb ik direct maar meegenomen; het is misschien nog wat vroeg, maar dan kan ik van tevoren alvast wat dingen uitproberen. Als ik dat op het laatste moment pas ga doen dan is de kans groot dat het eindresultaat niet wordt wat ik ervan had gehoopt, en dat we alsnog zwichten voor een makkelijke, ongezonde traktatie.

Ter inspiratie alvast wat fotootjes die ik online had gevonden (Pinterest!!) :

Afbeeldingsresultaat voor melon pizza
Een pizza gemaakt van meloen met fruit-topping

Een leuk eilandje van fruit

Kiddie food
Schildpadjes...Geldt bij de scholen van jullie kinderen ook een gezond trakteren beleid? En zo ja: wat zijn jullie toppers op het gebied van trakteren?

11 opmerkingen:

 1. Het geldt wel, maar ik hou me er zelden aan. Ga ik twee avonden freubelen aan iets gezonds, wat vervolgens de helft vd kinderen laat liggen (zo hoor ik altijd van dochter). Ik probeer wel iets te nemen wat niet puur suiker is, maar ik ga echt niet iets doen met groente en fruit alleen. Het is niet voor niets een traktatie en ik word echt murw van die anti-suiker hysterie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb zelf gelukkig nog nooit iets gemerkt van die hysterie, maar gelukkig is Tobias ook echt wel fan van fruit, dus die vindt het niet erg om fruit te eten als tusendoortje. Misschien verandert dat nog, hoor. :)

   Verwijderen
 2. Het is al weer een tijd geleden dat ik traktaties moest maken
  Maar mijn kinderen wilde altijd mini knakworsten in bladerdeeg trakteren.
  Viel bij de kinderen in de klas ook altijd in de smaak.

  Groetjes Marion

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Marion, hmm, lekker! Die maakt mijn zusje ook vaak als hapje. Pigs in a blanket noemen ze die, toch? :)

   Verwijderen
  2. In Engeland waarschijnlijk wel en Toad in a hole is worstjes in yorkshirepudding beslag.

   Maar in Nederland gewoon worstjes in bladerdeeg.

   Mijn dochter zat op school toen alles nog gesnoept mocht worden

   Verwijderen
 3. Ik maak altijd een fruit traktatie en dat wordt altijd gewoon opgegeten en gewaardeerd. Ik herken me dus niet in die eerdere reactie. :-)

  Overigens heb ik ook weleens iets met zoute popcorn gedaan. Niet supergezond maar ook geen snoep.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuke pizza! Ik vind de krokodil met stokjes nog steeds een groot succes! De school van mijn dochter heeft wel een goed beleid, maar houd zich er helaas niet aan. Deze week had ze nog een cupcake én een zakje chips opgegeten, vind je het gek dat haar brood terug kwam. Ik baal flink dat de juf dit toestaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach, van een keer gaat zo’n kind toch niet dood?

   Verwijderen
 5. Ondanks het gezond-trakteren-beleid wordt er op school genoeg ongezond getrakteerd. Zelf hou ik het redelijk gezond met de traktaties. Vorig jaar waren het sateprikkers met om-en-om druiven en fruitteler (van die yoyo bear Rolls). Makkelijk en lekker. Ook wel eens muffins (zonder geraffineerde suiker). Het leukste vond ik zelf de rijstwafels met jam/pindakaas/chocopasta met daarom vleugeltjes van appel, oogjes van banaan, pupil van een rozijn, mondje van een stukje wortel en dan van die cornflakes-rondjes (hoe heten die alweer?) als lijfje. Dat is dan een uiltje. Er is ook een variant met een kat. Iets meer werk maar ook niet bizar veel. En leuk, lekker en gezond

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, in theorie zeker wel. Maar in de praktijk werd er eigenlijk helemaal niet zo gezond getrakteerd. Zelfs niet door de juffen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)