vrijdag 14 september 2018

Rijlessen: geen natuurtalent

Wat rijlessen betreft ben ik géén natuurtalent. Ik heb inmiddels al 32 rijlessen van 2 uur gehad en inmiddels gaat het wel echt steeds beter, maar ik ben nog lang niet klaar om af te rijden. Het is niet anders. De eerste 10 lessen zijn eigenlijk al een beetje verloren gegaan aan het overwinnen van mijn rij-angsten zoals scherpe bochten, vrachtwagens inhalen en nog meer dingen waarvan ik nu eigenlijk niet zo goed meer snap waarom ik het zo eng / moeilijk vond.

Inmiddels gaat het dus wel steeds beter en rij ik ook hele stukken zelfstandig, maar het is nog niet op examen-niveau, dus het duurt allemaal nog wel een tijdje. Maar ondanks dat het zo lang duurt en dat de kosten daardoor ook wel flink tegenvallen, ben ik wel heel blij dat ik toch ooit mijn rijbewijs zal gaan halen, want ik denk dat het wel een hoop vrijheid zal gaan geven als ik het eenmaal heb.  :)

Enne.... De tussentijdse toets, waarbij je vrijstelling kunt krijgen voor bijzondere verrichtingen, staat wél al ingepland! Dus dat is in elk geval alvast iets!

Hoeveel lessen hebben jullie uiteindelijk nodig gehad om je rijbewijs te halen?

16 opmerkingen:

 1. Hoi Daantje, Het is al een hele tijd geleden toen ik uiteindelijk mijn rijbewijs haalde pas bij het 4e examen. Maar wat een plezier heb ik er nog steeds van. Het gaat er niet om hoe lang je lest maar dat je het uiteindelijk haalt. Succes! groetjes, Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn lessen bestonden uit angsten overwinnen, ervaring opdoen, alles laten beklijven(zodat het goed in je gedrag en geheugen zit) en zekerheid opdoen. Ja, dat duurt wat langer dan, pech.
  Als je eenmaal je rijbewijs hebt, heb je op papier staan dat je voldoet aan de eisen van een goede weggebruiker. Dan ben je net zo goed als de anderen.Hoeveel lessen je er ook voor nodig had.
  Misschien nog een nuttige tip, ik vond parkeergarages eng, dus daarmee oefenen deed ik ook tijdens rijles.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is echt een heel goedde tip, ik heb daar nog totaal geen ervaring mee en vind het al eng als ik als bijrijder een garage in moet.... Niet echt bij stilgestaan tot nu toe. Ik ga het gelijk bespreken.

   Verwijderen
 3. Toen ik 18 was, begon ik met rijles en vond het helemaal niets. Na 9 lessen werd mijn rijinstructeur ernstig ziek en ben ik gestopt. Twee jaar later weer begonnen en toen heb ik 28 lessen gehad (eerste keer afgereden en gezakt na 24 lessen en toen 4 lessen en geslaagd). In totaal 37 dus. De 2e keer is snel gegaan omdat ik 3 a 4 keer in de week een dubbele les had. Alleen het opnieuw aanvragen van het rijexamen duurde toen erg lang. Inmiddels heb ik 27 jaar mijn rijbewijs.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je bent goed bezig! En dat je tussentijdse toets ingepland staat is positief, want die nemen ze af na +/- 75% van je lessen. Ik heb mijn rijbewijs 10 maanden geleden gehaald vlak voor mijn 43e verjaardag. Ik heb 34 lessen van 1 1/2 uur gehad, tussentijdse toets gedaan en daarna in 1 keer geslaagd. Nog even doorbijten en dan heb je je vrijheid te pakken! Groetjes Elle

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat ik me wel afvraag wat is het nut van een tussentijdse toets. Zenuwen heb je toch en het kost bijna net zoveel als een examen en mocht je helaas zakken dan is de toets ook niet meer geldig voor een volgend examen dus moet je weer opnieuw. Waarom dan niet gewoon examen doen en mocht je slagen heb je veel geld uitgespaard en mocht je zakken dan ga je gewoon nog een keer op. Zelf 22 lessen nodig gehad wel 30 jaar geleden. Twee zonen 32 en 34 lessen. Groetjes Eva

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb die vraag ook vaak gekregen, maar ik heb er ontzettend veel aan gehad. Ik had geen rijangst, maar faalangst/sociale angst. Was weken voor de toets ziek vd spanning. De toets heeft mij zo ontzettend geholpen dat ik voor het echte examen wist hoe het er bij het CBR uitzag en aan toe ging, dat ik kon meemaken hoe de rit gaat en kon ervaren dat ik foutjes mocht maken zonder dat het gelijk einde oefening is. Ik kon achteraf zeggen dat ik het echt nodig had, en ging rustig mijn examen in. Groetjes Elle

   Verwijderen
  2. Dat is dus nu wat ik bedoel. Als ik op de site van het CBR kijk zie ik dat in 2018 het examen en tussentijdse toets beide €102 kosten. Dus als je geen TTT doet en gelijk je examen dan kun je dus met €102 klaar zijn als je gelijk slaagt. Anders als je zakt doe je het nog een keer over en heb je dus twee kansen om voor hetzelfde geld te slagen. Als je beide doet en je zakt met je examen dan ben je dus minstens € 306 kwijt (als je eenmaal de TTT en 2 keer examen doet) dat is nog wel een verschil. Ik vind het sowieso gek dat een TTT maar 1 keer geldig is, als je hem toch goed aflegt waarom geld hij dan niet voor een evt. tweede examen ook. Wat je angst betreft de rijschool van onze zonen namen zelf een TTT af. Ze lieten dan een andere rijinstructeur tijdens een les komen die dan het "examen" afnam, zodat je toch een andere blik kreeg op je rijden als bij je eigen instructeur. Dat zou je voor veel mensen ook een optie kunnen zijn.
   Groetjes Eva

   Verwijderen
  3. Ik snap je redenering, maar voor iemand met faalangst/sociale angst werkt dat niet zo eenvoudig. Er gaan dan hele andere dingen door je hoofd heen. Voor mij was het bv belangrijk dat ik kon ervaren hoe het er binnen bij het CBR uitziet, wat voor mensen er rondlopen, hoe de wachtkamer er uit ziet en wat ze mij gaan vragen. Zou ik ook zien als ik gelijk af zou rijden, maar zo werkt dat niet met faalangst/sociale angst, althans niet bij mij. Ik zou vooraf met zoveel vragen, onzekerheden en angsten zitten om het rijden heen want ik heb geen rijangst, dat ik waarschijnlijk in paniek zou raken voor het onbekende. De ttt leverde voor mij minder druk op want je kan niet zakken, ik kon zo rustig ervaren dat al mijn verzonnen angsten nergens voor nodig waren, en ging zo zelfverzekerder het examen in. Maar voor iemand die zelfverzekerd is begrijp ik dat het overbodig klinkt. Bij mijn rijschool is een ttt ook verplicht. En het geld dat het mij heeft gekost was het meer dan waard. Groetjes Elle

   Verwijderen
 6. Na 13 lessen aangevraagd en na 19 in een keer geslaagd. Volgens instructeur scheelde het dat ik brommer gereden heb..

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ruim 2 jaar lang, elke week 1.5 uur les. En daarna nooit meer gereden. Vind het doodeng.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik kan hier niet over meepraten. Ik was met 27 lessen van een uur geslaagd, nooit angst gehad, ik keek er enorm naar uit. Inmiddels ook m’n motorrijbewijs.

  Tussentijdse toets had ik destijds niet. Aangezien je straks met gewoon rijden ook geen regie hebt op onverwachte zaken lijkt mij het juist goed als je dat ook op examen krijgt.

  Mocht je het nog niet hebben gehad (mooie zomer tenslotte), ga dan ook rijden met slecht weer en evt sneeuw of gladheid straks.

  Suuz (het lukt me niet om met Google te reageren via mobiel)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Meer dan 100 uur gelest. . Bizar veel. Denk deels door instructeur die niet bij me paste qua leerstijl maar ook gewoon omdat ik perfectionistisch ben en t wil kunnen ipv leren . Wil gewoon horen zo moet t en dan doen... Hij wou me zelf laten ervaren.. Verschrikkelijk haha. Maar heb t gehaald uiteindelijk. 3x afgereden. Helaas theorie overnieuw moeten doen maar dat was een makkie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb ook heel veel rijlessen gehad
  Hoeveel weet ik niet meer maar pas in de
  Vierde keer examen doen ben ikgeslaagd
  Gewoon doorgaan Daantje
  Ik wens je veel succes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Maakt niets uit hoeveel lessen je ervoor nodig hebt, als je maar veilig de weg op gaat als je je examen gehaald hebt. Is financieel handiger als dat snel is, maar goed, veilig en zeker kunnen rijden is meer waard dan een paar centen.

  Als je issues vooral voorkomen uit onzekerheid in het verkeer vind ik het eerder slim om meer te lessen. Gewoon rustig aan wennen aan het rijden, het verkeer en zeker ook in de les opzoeken van 'enge situaties' als parkeergarages, tussen twee vrachtwagens in op de snelweg, druk stadscentrum in de spits, parkeerplaats van supermarkt/ikea op zaterdag. Ik ken iemand die een sneltraject had van twee weken elke ochtend 9-13 rijden in de zomervakantie en toen slaagde. Vervolgens moest ze al rijdend nog leren om in het donker te rijden, in de regen, in de spits/file, eigenlijk alles dus. Doodsbenauwd werd ze ervan en in december ofzo is ze gewoon weer gaan lessen om wat bij te spijkeren.

  Succes Daantje, als jij de tijd neemt die jij nodig hebt, leer je vast prima rijden!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een veel voorkomend probleem is inderdaad faalangst, dit kan je gelukkig wel trainer met een goede begeleider!

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)