maandag 19 november 2018

31% besparen op de verwarmingskosten

Omdat het de laatste tijd nog wel eens voorkomt dat we vergeten de verwarming uit te zetten als we naar bed gaan of de deur uitgaan, hebben we nieuwe, slimme thermostaatknoppen gekocht. Deze knoppen hebben een aantal handige functies:


 • Je kunt ze in-programmeren; wij hebben ze nu zo ingesteld dat hij automatisch uitgaat om 9 uur 's avonds en om 7 uur 's ochtends weer aan (als de temperatuur onder de 16 graden komt, warmt ie 's nachts ook bij). 
 • Via de smartphone houdt het bedrijf bij waar iedereen is en als er niemand thuis is wordt de verwarming automatisch uitgezet en als je weer in een straal van 400 meter dichtbij het huis bent, dan gaat ie alvast weer de kamer verwarmen. (ook hier weer: als de temperatuur onder de 16 graden komt, zorgen de knoppen ervoor dat het wel 16 graden blijft) 

Volgens Tado, die deze thermostaatknoppen produceert, zouden deze thermostaatknoppen ervoor kunnen zorgen dat je 31% op de energierekening bespaart. Ik ben dus erg benieuwd of wij hier ook zoveel profijt van zullen hebben. Met de flinke kou die er in December aankomt is het in elk geval wel heel fijn als de woonkamer 's morgens al warm is zonder dat de verwarming de hele avond staat te loeien. 

Binnenkort zullen we ook nog een thermostaatknop in Tobias' kamer plaatsen. Hij vindt het prettiger om in een verwarmde kamer te slapen. En ik moet ook wel zeggen dat zijn kamer snel guur aanvoelt, dus ik geef hem ook geen ongelijk eigenlijk. 

12 opmerkingen:

 1. Neem je de kosten van de knoppen mee in de berekening of de besparing van 31% klopt?
  Vind het nog al dure dingen moet ik zeggen. Hier gaat de verwarming s'avonds pas aan. Sochtends zijn we een half uur beneden en heeft de verwarming toch geen zin. Overdag staat hij op 10 gradeb

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zal ik doen ja. Maar ik denk dat ze daar geen rekening mee hebben gehouden, dat het puur om de besparing op de rekening gaat. Maar in ons geval zouden we ze in 2 jaar terugverdiend hebben als het goed is.

   Verwijderen
 2. Slimme investering! Wij hebben een ander soort thermostaat, maar ik heb hem geprogrammeerd dat hij om 7.00 even opwarmt, zodat de ergste kou eruit is. En verder staat hij zo geprogrammeerd dat hij elke 3 uur uitschakelt. Ik zet hem wel handmatig aan als ik het koud krijg, maar zo weet ik zeker dat hij niet onnodig aanstaat. Ook gekeken naar de optie dat als er niemand thuis is. Maar met een kind van 9 die wel eens een uurtje alleen thuis is en geen mobiel heeft, leek me dat niet zo handig. En ik ben zelf ook vaak genoeg de deur uit, terwijl mijn smartphone nog thuis ligt. Grappig hoe kinderen verschillen. Die van mij slapen het hele jaar door met open raam. Ik heb ruzie als ik het raam vergeet open te doen in de winter....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Slapen gaat het best in een koele kamer. Als de kamer van Tobias guur aanvoelt, is het wellicht meer zinvol om meer comfort te bereiken door goede isolatie.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Erg handig dat je die knoppen per verwarming kunt instellen vind ik!

  nicole@huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. "Via de smartphone houdt het bedrijf bij waar iedereen is en als er niemand thuis is wordt de verwarming automatisch uitgezet": dat vind ik dan wel een brug te ver, een onbekende die mn locatie kan tracken. Als dat makkelijk te hacken is, kan iemand dus ook precies zien wie wanneer thuis is en daarop inspelen met minder leuke initiatieven.

  Ik heb gewoon een goed ingestelde klokthermostaat. Die zijn allang niet meer zo duur en je bereikt er hetzelfde mee. In het verleden had ik (bij de simpele draaiknop) gewoon een wekkertje op mn telefoon die elke avond om 22:00 afging met melding: lager zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij hebben vloer verwarming over de gehele begane grond. Die staat van 7 tot 19.30 op 19.5graad en daarna op 19 graden. Verder terug gaat niet, anders duurt t dagenlang om weer op te warmen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. als de cv smorgens om 7u aan gaat is t toch nog niet warm als je naar beneden gaat of is je huis zo snel warm ? ik zet de cv zelf aan als ik om 7u/7.15 naar beneden ga ;) (ok de laatste tijd als t kan vaak pas 7.30 :p) ik werk thuis dus daar valt weinig te besparen...
  hier geen dure thermostaat dus.. die enkele x dat we m vergeten is goedkoper dan een nieuwe thermostaak ;)

  maar fijn als t voor jullie werkt hoor! is niet als kritiek bedoelt, vergelijk het te snel met mn eigen situatie ;) fijn als het wel een besparing oplevert! ben benieuwd!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is ook een beetje simplistisch opgeschreven zo hoor. De thermostaatknop houdt via internet bij wat de weersvoorspelling en huidige tempratuur is en bepaalt op basis daarvan wanneer hij aan moet slaan om ervoor te zorgen dat het om 7 uur 20 graden is.

   Ik ben zelf ook veel thuis, maar bijvoorbeeld om 7 uur heb ik het graag vrij warm, terwijl ik rond 9 uur wel weer met een wat lagere tempratuur kan leven, dus ik denk dat het hier wel wat zal gaan besparen. Maar de tijd zal ht leren :)

   Verwijderen
 8. 31 procent op stookkosten door een paar simpele thermostaat knoppen. Als je CV tijdig aan en uit zijn valt er niks te besparen. En dit soort cijfers kan echt met CV tuning en alles waterzijdig inregeld met juiste radiatoren.Nee, hier gaan wij er geen euro mee besparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben benieuwd wat je ervaringen zijn over een jaar :). Mijn ervaring met die 'zoveel besparing' is dat het per klant verschillend is. Zou gaaf zijn als je 31% bespaart, dan heb je het zo terugverdiend!

  Ik wil deze niet, omdat ik bang ben dat ik minimaal 31% duurder uit zal zijn. In een straal van 400 meter bij huis hoeft voor mij de kachel nog niet aan. Ik wil de kachel aan als ik het koud heb (of 1 van de andere gezinsleden). De ene keer heb ik het koud bij 18 graden, een andere keer vind ik 16 graden warm omdat ik lekker bezig ben. Kortom; nee, geen internet die voor me gaat denken en al helemaal niet iets dat 'ziet' of ik thuis of in de buurt ben of juist 'uit de buurt' ben.
  We kunnen onze thermostaat instellen in een heel weekprogramma, dus zelfs bijv. dat hij in de ochtend even aangaat, overdag even aangaat en in de avond, maar zelfs dat hebben we uitgezet en scheelde in ons geval rond de 50% (!) aan gasverbruik...

  Moet je dan echt per radiator zo'n knop hebben? Ajj, ik heb er alleen beneden al 4. Boven nog 4... Totaal ruim 1000 euro investering. Vorig jaar heb ik maar 210 kuub gas verbruikt en voor gas en elektra samen ruim 700 euro betaald. Ik vermoed dat ik de komende 10 jaar dat nog niet terugverdiend kan hebben, omdat hij meer zal verbruiken dan ik wil :)...
  Niettemin; geniet van je slimme knoppen, hopelijk ga je snel een besparing realiseren :)!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Denk dat ze voor hier wel interessant zijn. Heb geen thermostaat, we hebben hier (helaas, want erg duur) nog stadsverwarming en waar ik woon stellen we het gewoon in per radiator.
  De knoppen zijn op een aantal sowieso over niet al te lange tijd aan vervanging toe en verwacht hier nog wel een tijd te worden (heb het pas vorig jaar gekocht) dus wel even iets om geld voor apart te leggen.

  Echter vind ik de optie om in te stellen of hij weet of je er bent of niet niet zo'n leuk idee.

  Is dat ook iets wat je gewoon achterwege kan laten?

  Ga me er in ieder geval eens in verdiepen!

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)