zondag 18 november 2018

Tussentijdse toets

Afgelopen woensdag had ik mijn tussentijdse toets voor mijn autorijlessen. Dit houdt in dat je eigenlijk een proef-examen doet, waarbij je alvast een vrijstelling kan krijgen voor de bijzondere verrichtingen en technische vragen. Die hoef je dan bij het daadwerkelijke examen niet te doen.

Ik vroeg me eerlijk gezegd best wel af wat de meerwaarde van zo'n tussentijdse toets zou zijn, maar achteraf ben ik wel erg blij dat ik het heb gedaan. Ik vind een rondje rijden met je eigen instructeur toch wel heel anders dan 'voor het echt' met een examinator. Ik merkte dat ik een stuk nerveuzer was en daardoor wat onnodige fouten maakte en niet zo lekker reed als anders. Ik werd echt overvallen door mijn eigen kritische stem in mijn hoofd die me de hele toets lang bekritiseerde, waardoor ik juist stomme foutjes ging maken.

Overigens was ik ook nog eens voor het eerst in 4 maanden ongesteld tijdens de toets. Door een buikgriepje werkte de pil niet en dan is het ook direct weer raak. Lekkere timing, dus. Dit zal vast ook niet hebben meegeholpen, aangezien ik niet echt stabiel ben op zulke momenten en het ook lastiger vind om negatieve gedachtes uit mijn hoofd te houden. Als ik examen heb dan ben ik als het goed is niet ongesteld, dus dan zou het ook beter moeten gaan.

Kortom: dankzij de tussentijdse toets ben ik erachter gekomen waar ik nog aan kan werken: kalm blijven en mijn perfectionisme loslaten tijdens een beoordeling.Volgende keer zal ik hopelijk niet zo overvallen worden door die kritische stem, en zo wel, dan ben ik er in elk geval dankzij deze tussentijdse toets op voorbereid dat het gaat gebeuren.

O ja, en dan vergeet ik haast nog de uitslag te vermelden. Ik heb mijn vrijstelling gelukkig wel gehaald. Ik moest 2 keer steken en achteruit inparkeren en dat ging gelukkig allebei goed!

4 opmerkingen:

 1. Herkenbaar en logisch toch dat je gespannen bent? Heeft volgens mij iedereen wel 'last' van. Heb je de vrijstelling gehaald?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, gelukkig wel! Ik had er wel extreem veel last van hoor, maar dat komt ook door mijn hormonen helaas. Dus hopelijk is dat volgende keer minder :)

   Verwijderen
  2. Nou gefeliciteerd! Komt goed! Vertrouw op je zelf!

   Verwijderen
 2. Knap hoor! Ik kan na 3 keer examen doen en nu ruim 24 jaar rij-ervaring nog niet achteruit inparkeren!

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...