zaterdag 8 december 2018

Eigen risico sparen

Dit jaar hebben we voor het eerst het eigen risico verhoogd van €385 naar €485. Om niet voor vervelende verrassingen te komen te staan hebben we dan elke maand €40 opzij gezet, zodat we in geval van nood het geld alvast hadden gereserveerd. Voor mezelf was het helaas een foute gok (therapie duurde langer dan verwacht!), maar voor Sander lijkt het tot nu toe wel goed uit te pakken; op antibiotica voor een longontsteking na heeft hij geen enkel eigen risico opgebruikt.

Omdat we dus van Sander nu al €400 hebben gespaard, gaan we dit jaar het eigen risico weer wat verhogen. Als het net zo voorspoedig gaat als dit afgelopen jaar kunnen we dit elk jaar wat meer verhogen en wie weet zelfs over een paar jaar de hele jaarpremie in één keer betalen, waardoor je vaak toch nog wel wat korting krijgt op de zorgverzekering. 

Natuurlijk is dit allemaal wel afhankelijk van in goede gezondheid blijven en daar heb je niet altijd evenveel invloed op. Maar zo lang wij het geld al op de spaarrekening hebben staan is het wel een gok die wij durven te nemen. Als we geen zorgkosten hebben besparen we ongeveer €200 aan minder premie, en als we wél zorgkosten hebben, dan is het uiteindelijke verlies ook rond de €200. 

Voor mezelf zet ik trouwens het eigen risico wel weer op €385; de premie bij een eigen risico van €485 was ongeveer €50 lager op jaarbasis, maar aangezien ik toch mijn hele eigen risico opmaak loont dat voor mij niet echt. 

7 opmerkingen:

 1. Verwacht je voor jezelf weer zoiets als de langdurende therapie? Anders zou je er misschien over kunnen denken om toch wat meer eigen risico te nemen. Het idee is ook een beetje dat je het ene jaar pech hebt en het andere geluk. (Nou werkt het helaas zo dat een pechjaar niet een geluksjaar garandeert, maar toch iets om over na te denken (wat je misschien al gedaan hebt hoor.))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik verwacht wel dat de therapie nog even doorloopt. Ik weet het niet 100% zeker natuurlijk.

   Verwijderen
 2. Ik kan het mis hebben, maar volgens mij betaal je alleen je eigen risico in het jaar dat de behandeling start. Loopt de therapie dus door in een volgend jaar dan betaal je niet opnieuw je eigen risico. Heb je hier naar geinformeerd? Medicijnen gaan wel elk jaar opnieuw van je eigen risico af. Groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. bij ggz-behandeling start er maximaal elke 365 dagen een nieuwe dbc, dus een nieuwe behandeling zo gezegd. dan ga je ook weer opnieuw aan een eigen risico beginnen. Maar kan ook al eerder, wanneer je behandelaar zelf een dbc afsluit en een nieuwe opstart (dit kan om verschillende redenen, moet je bij je behandelaar navragen).

   Verwijderen
  2. Klopt.Mijn nieuwe DBC is begonnen in november 2017, dus alle kosten tot november 2018 vielen nog onder 2017, maar aangezien ik nog in therapie ben, vallen alle kosten vanaf november 2018 t/m oktober 2019 dus ook onder 2018.... Natuurlijk is het even koffiedik kjken of ik in november 2019 nog steeds therapie heb. Ik denk van niet, hoor, maar je weet maar nooit

   Verwijderen
 3. Als je een spaarpotje hebt voor het eigen risico, vind ik dit zeker een goede actie. Fijn dat jullie van Sander nu zoveel overhielden.

  nicole@huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)