woensdag 19 december 2018

Novasure: een moeilijke keuze

Pffh, wat een pech: nu al voor de derde keer ben ik medicatie gaan slikken tegen PMDD die in het begin heel goed lijkt te werken en dan na een tijdje toch weer 'uitwerkt' of vervelende bijwerkingen heeft:

 • Eerst had ik Sertraline, een antidepressiva dat ook werkt tegen PMDD. Maar na een jaar kreeg ik steeds meer last van bijwerkingen, terwijl de werking steeds meer afnam. 
 • Daarna slikte ik Microgynon 30, dit ging goed, maar na een tijdje kreeg ik steeds vaker doorbraakbloedingen en werd daardoor steeds gedwongen om een stopweek in te lassen óf constant doorbraakbloedingen
 • Toen ging ik over op Microgynon 50, ook dit ging een ruime tijd goed, maar nu heb ik sinds een tijdje ook bij deze pil weer doorbraakbloedingen die niet stoppen. 

Daarom ben ik vorige week voor een praatje naar de gynaecoloog gegaan. Een oplossing voor het probleem van de doorbraakbloedingen zou zijn om een Novasure behandeling te ondergaan. Dit houdt in dat mijn baarmoederslijmvlies dan zou worden weggebrand, waardoor ik onbeperkt de pil door kan slikken zonder doorbraakbloedingen te krijgen. Ook kon ik er nog voor kiezen om nog andere vormen van anticonceptie te gaan slikken, maar dit zou me dan wel weer uit balans kunnen brengen en ik heb juist wel het idee dat het over het algemeen wel vrij goed gaat met de huidige pil. Dus daar wil ik eigenlijk niet in gaan zitten rommelen. Bovendien geeft starten met een andere pil ook geen enkele zekerheid, de doorbraakbloedingen kunnen ook met deze pil doorgaan.

Kortom: Novasure, gecombineerd met anticonceptie, lijkt wel de beste oplossing voor mij. Maar ondanks dat we wel zeker zijn van onze keuze voor één kind, vind ik het toch wel heel erg moeilijk om de knoop door te hakken om deze ingreep te laten doen. Het is dan opeens héél definitief.

Volgend jaar gaan we daarom ook voor een tweede afspraak naar de gynaecoloog, deze keer met nog een hele lijst vragen over Novasure en eventueel andere oplossingen. Ik ben benieuwd wat hier dan weer uitkomt. Het liefst zou ik door middel van een injectie willen kijken hoe het zou gaan na de overgang en of dit mijn klachten verminderd en als dit het geval is mijn eierstokken eruit. Maar helaas ben ik hier nog te jong voor. Maar na 5 jaar aanmodderen met PMDD ben ik er wel aardig klaar mee, moet ik zeggen. Ook dit jaar dreigt het onze feestdagen weer te verzieken, en dat vind ik ook wel heel confronterend; de therapie heeft een hoop geholpen, maar tegen de PMDD klachten werkt het niet echt. 

Ik merk wel dat ik het lastig vind om over leuke dingen te bloggen terwijl dit nu even zo'n grote rol speelt in mijn leven. Vandaar dat ik het toch maar heb opgeschreven, hopelijk voel ik me dan ook weer wat minder bezwaard om over andere dingen te schrijven. :)

14 opmerkingen:

 1. De overgang duurt veel jaren en met PMDD is de overgang vaak zwaarder. Helaas. Ik heb geen PMDD, maar ook ik ervaar de overgang als een jarenlange PMS met nog allerlei rotklachten. Je lichaam word er na de overgang niet gezonder op.
  Sterkte, VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, dat zei de gyn ook. Maar met die injectie en eventueel eierstokken eruit zou de overgang een stuk sneller moeten gaan dan wanneer je het zijn natuurlijke beloop laat. Maargoed, het is geen optie helaas. Dus het is niet anders.

   Verwijderen
  2. Het zal vast sneller gaan dan met de natuurlijke verloop. Ik heb geen PMDD, maar ging nogal hard de overgang in omdat ik stopte met de pil. Dat ging ook al heftiger dan ik had verwacht en ik heb online contact met vrouwen in de overgang op fb (overgangs en menopauze plein). Daar hadden vrouwen het ook over PMDD. Misschien een idee om daar advies te vragen.
   Sterkte meid, wat een toestand zo.
   VeggieMo

   Verwijderen
 2. Lees je goed in over de Novasure behandeling. Er zijn veel vrouwen waarbij het baarmoederslijmvlies terug gegroeid is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kan soms niet reageren om een of andere reden. Maar ik lees alles hoor!
  Lijkt me inderdaad een heftige behandeling en beslissing.
  Is het voor jou een probleem om een stopweek te hebben met de pil? Ik snap wel dat het niet fijn is, maar heeft het bij jou extra affect op de PMDD?
  Zelf vond ik stopweek fijner dan doorbraakbloedingen. Maar dat is vanuit een normalere situatie gerekend.
  Succes met nadenken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, een stopweek is wel erg vervelend. Het beste is het om mijn hormonen zo stabiel mogelijk te houden. Ik moet wel zeggen: zo heftig als zonder de pil wordt het over het algemeen niet meer, zelfs met een stopweeek. Maar het fijnste is wel om het stabiel te houden. :)

   Verwijderen
  2. Herkenbaar. Vorig jaar januari gestopt met pil ivm (2e) kinderwens. Ik was echt een paar maanden een monster. In augustus zwanger, toen werd het iets kalmer. Na bevalling direct weer aan de pil. Wát een uitvinding.
   Ik slik Yasmin, die heeft een heel andere samenstelling en nog wat positieve bijwerkingen voor huid/haar/zweet enz. Ik slik 'm ook altijd door totdat ik een kleine bloeding krijg, meestal niet vaker dan één of twee keer paar jaar.

   Succes en sterkte. Wat een zoektocht!

   Verwijderen
 4. Is een mirena misschien een optie voor je? Sinds de mirena heb ik heen menstruaties en veel minder hormoonwisselingen.in principe ben je dan 5 beschermd van zwangerschap en mochten jullie dan tóch nog de keuze maken voor een tweede kindje dan ben je eigenlijk direct weer op de oude cyclus.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 50% van de vrouwen met Mirena hebben nog wel een eisprong, dus dat is best een groot gedeelte. En de gyn zei ook nog dat ze vrouwen heeft gehad die moordneigingen kregen van de Mirena, dus dat het niet echt een aanrader zou zijn volgens haar als je gevoelig bent voor hormonen. Lief dat je meedenkt trouwens :)

   Verwijderen
 5. Na 19 jaar geleden een postnatale depressie te hebben gehad ben ik altijd heel gevoelig voor hormoonschommelingen gebleven. Ik slik dan ook al 19 seroxat en dat helpt heel goed, hoewel de hormonen soms toch de overhand krijgen. Vanwege enorme bloedingen heb ik vorig jaar de novasure behandeling ondergaan en dat had ik jaren eerder moeten doen. Bij sommige vrouwen groeit het baarmoederslijmvlies idd weer wat aan, maar dat hoeft absoluut niet. Succes met je beslissingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb zelf een Novasure gehad, maar dat heeft volgens mij geen efefct op je hormonen, alleen op de bloedingen. Ik 'voel' namelijk nog steeds aan mijn lijf wanneer ik ongesteld had moeten zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad! Dus heeft zeker geen effect op de PMDD. Maar geen van de hulpverleners lijkt maar te snappen wat ik bedoel.

   Verwijderen
  2. Nee, maar zo zit het ook niet. Ik zou die novasure krijgen tegen de tussentijdse bloedingen, waardoor ik langere tijd de pil door kan slikken dan nu het geval is. Maar idd aan de PMDD zelf doet het niets

   Verwijderen
 7. Is fertiliteitsmassage misschien een idee om de hormonen te helpen hun natuurlijke gezonde balans terug te vinden.Fertiliteits massage werkt op veel gebieden door en het lijkt me minder ingrijpend als alle eerder voorgestelde behandelingen.Veel sterkte

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)