woensdag 16 januari 2019

Vooruit koken

Vorig jaar kreeg ik van mijn zus het Meal-prepping kookboek van ChicksLoveFood cadeau vanwege mijn verjaardag. Dit kookboek bevat allemaal maaltijden die je van tevoren kan klaarmaken en dan bijvoorbeeld de volgende dag alleen nog maar opnieuw op te warmen.

Inmiddels heb ik al een aantal van de recepten gemaakt. Niet alles was een even groot succes; de rijstcake viel bijvoorbeeld totaal niet in de smaak. Maar één recept vinden we allemaal erg lekker en hebben we inmiddels al een aantal keer gemaakt: pasta caprese. Een heel makkelijke ovenschotel die ik in ongeveer een half uurtje klaarmaak. Daarna gaat ie in de koelkast en hoef ik het de volgende dag alleen nog maar af te bakken. Het is een echt top-gerecht, tot nu toe heb ik het al 3 keer klaargemaakt en het viel ook in de smaak bij de visite die langskwam.

Dit soort gerechten zijn echt ideaal, vind ik. Nu kan ik bijvoorbeeld als er visite komt een dag van tevoren koken en hou zo meer tijd over om te besteden als de visite er daadwerkelijk is. Voorheen koos ik er dan vaak maar voor om iets bij de snackbar te halen. Maar dat is niet gezond en ook best wel duur. Dankzij dit kookboek hoef ik dat nu dus niet meer te doen. Heel fijn vind ik!

Welke gerechten maken jullie vaak een dag van tevoren klaar? 

11 opmerkingen:

  1. Stamppot boerenkool, opgewarmd de volgende dag nog lekkerder. (Vind ik dan...)
    Op maandag ben ik thuis en dan kook ik vaak voor de dinsdag ook al. Dan kom ik laat thuis en is het ideaal met werkende/sportende kinderen dat het eten in een kwartiertje op tafel staat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Daantje,

    Ik heb net een voorraad boeuf bourguignon gemaakt.
    Dat vries ik in porties in maar je kan het ook de dag erna eten.
    Aardappels schillen, in stukjes, onder water zetten tot
    de volgende dag.
    Diepvries tuinboontjes erbij en klaar.

    Groeten
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Sommige dingen zijn na een dag ook nog lekkerder omdat de smaken al op elkaar zijn ingewerkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk om te lezen. Ik heb dat boek ook en nog een paar van deze chicks. Moet er toch echt eens mee aan de slag, zeker als jij ook aangeeft dat het best makkelijk is :D

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Lasagna. Gewoon twee of drie schalen maken en pas de kaas erop als ze de oven ingaan.
    Pastasaus. Pasta vers afkomen.
    Soep.
    Bijna alle ovenschotels en taarten.
    Stoofvlees.
    Pilav.
    Curry's

    Alleen gekookte groente en rijst en aardappelen maak ik perse vers. De rest vaak in bulk. Deels voor op werkdagen en deels voor in de vriezer.
    Koken is iets wat ik niet leuk vind. Ik besteed er zo min mogelijk tijd aan maar wil wel gezond eten.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Nasi (opgebakken nog lekkerder)
    Goulash
    Bolognese saus
    Andere pasta Sauzen
    Stoofvlees (boeuf bourgignon onder andere)
    Indiase curries
    Rendang
    Chili con carne
    Etc.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Niets eigenlijk. Is hier nooit nodig.. Open keuken dus even koken als er visite is, is niet heel erg. En niet vaak visite die mee eet misschien

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik kook en bak eigenlijk alles in etappes en van te voren. Scheelt mij energie. Veel dingen gaan geportioneerd de vriezer in.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik ben niet zo goed met dit soort dingen 😊 als ik savonds laat thuis ben is het eerder een oizza in de oven of wat patat in de airfryer of een broodje ei. Ik ben nu trouwens wel erg benieuwd naar het recept!

    Groetjes Gina

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Sander zijn pastasalade 😂. Die doet t ook goed op bbq’s en is zelfs lekkerder als je hem een dag in de koelkast laat staan. Voor de camping is ie ook ideaal

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Precies een dag van te voren komt eigenlijk niet vaak voor maar in het algemeen 'in het voren koken' wel vaak. Dat is dan gecombineerd met de mogelijkheden tot conserveren, of concreter de vraag of er nog plaats is in de vriezer. Wel een dag van te voren kook ik vaak extra aardappels, een deel is dan voor de gebakken aardappels de volgende dag. In de vriezer gaan: soepen, stamppotten, stoofvlees, pannenkoeken, appelcompote (ook makkelijk als begin voor hete bliksem), voorgesneden en geblancheerde groente (makkelijk, in het hete water en als het ontdooid en warm is dan is het ook wel klaar) en zelfgemaakte gehaktballen.
    Behalve dat het tijd kan schelen op de dag zelf kun je het dan ook kopen en voor een groot deel bereiden op het moment dat de producten goedkoop zijn of in de aanbieding. Dat vind ik ook een groot voordeel.

    Groetjes Lily

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)