woensdag 18 september 2019

Mijn ervaring met DIM complex

In het kader van "sharing is caring" deel ik regelmatig dingen die bij mij werken om de PMDD beter in toom te houden. Deze blog is dus (denk ik) vooral interessant als je op zoek bent naar informatie hierover. 


Op aanraden van de overgangsconsulente waar ik vanwege mijn PMDD heen ging ben ik 3 maanden geleden begonnen met Dim-complex slikken. Dim is kort voor Diindolylmethaan. Dit is een stof die van nature veel voorkomt in bepaalde groentes, zoals brocolli, bloemkool, kiemen en spruitjes. Via dit supplement krijg ik net zoveel Diindolylmethaan binnen als wanneer ik 450 gram brocolli zou eten.

Wat doet het dan?
Diindolylmethaan is een stof die je lichaam helpt om overtollige oestrogeen uit te scheiden. Bovendien helpt het ook om xeno-oestrogenen af te voeren. Dit zijn stoffen die zich in je lichaam gedragen als oestrogeen,maar het eigenlijk niet zijn. We krijgen ze binnen via dingen als make-up, lichaamsverzorging, maar ook in kleine hoeveelheden doordat ons eten verpakt is in plastic. 
Xeno-oestrogenen houden de oestrogeen-receptoren bezet, waardoor het oestrogeen niet goed aankomt waar het zijn werk hoort te doen en vrij in je lichaam blijft "rondzweven". Dit kan klachten veroorzaken, waaronder PMS, stemmingswisselingen, vermoeidheid en depressie. 

Wat merk ik van de werking?
Ik merk dat het erg goed gaat sinds ik Dim-complex ben gaan slikken. Ik slik het niet de hele maand door,maar begin ermee in de tweede helft van mijn cyclus. Zodra ik een beetje chagerijnig begin te worden weet ik dat het weer tijd wordt voor mijn supplement; erg handige reminder ;) 

Mijn PMDD klachten zijn dan niet helemaal weg, maar wel grotendeels. De afgelopen maanden kwam mijn menstruatie echt als een verrassing, dat zegt denk ik wel genoeg. De normale voorbodes zoals paniek, depressieve gevoelens en boosheid bleven weg. Het enige waar ik nog last van had was een incidentele huilbui, vermoeidheid en wat milde irritatie. In niks te vergelijken met hoe het in het verleden is geweest. 

Nog zoiets geks: ik heb al anderhalve maand geen chocolade gegeten. Ik, de voormalige chocolade-verslaafde, heb totaal geen moeite om van chocolade, snoepjes en koekjes af te blijven. Sterker nog: ik merk dat ik blijer word van bijvoorbeeld yoghurt met walnoten en honing dan van een reep chocolade. Echt bizar!

Dankzij mijn veranderde eetpatroon ben ik de afgelopen anderhalve maand ook nog eens 3 kilo afgevallen zonder daar erg veel moeite voor te hoeven doen. 


Ik vind Dim-complex dus zeker een aanrader om te proberen als je last hebt van PMDD. Hier helpt het tot nu toe erg goed. Ik blijf het voorlopig dus gebruiken en zal over een paar maanden nog een update geven om te laten weten of het nog steeds zo goed werkt. (Inmiddels heb ik een update over mijn ervaring met dim complex geschreven in Mei 2020)

Als je zelf ervaring hebt met dit supplement ben ik ook erg benieuwd hoe het bij jullie heeft uitgepakt!


Meer lezen over PMDD? Klik hier


Vond je dit een handig artikel en wil je ons graag steunen zodat ik vaker van dit soort artikelen kan schrijven? Via deze link kun je ons financieel steunen 

13 opmerkingen:

 1. Wat fijn dat je zoveel positief effect ervan hebt! Het klinkt echt wel heel goed en logisch ook. Ik ga me er eens in verdiepen. Dank voor het delen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik gebruik het ook voor mijn overgangsklachten (stemming ,pijnlijke borsten ,transpireren).En Sinds ik het gebruik gaat het veel beter .Ik gebruik het nu 3 maanden en ik voel mij veel blijer .

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb dit supplement gekocht voor mijn overgangsklachten. De nacht nadat ik de eerste 2 capsules heb ingenomen, heb ik heel veel last van hoofdpijn gekregen en de volgende ochtend was ik zo misselijk, dat ik moest overgeven. Ik durf ze nu niet meer te gebruiken en vroeg me af of er meer mensen zijn die deze ervaring hebben gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die hoofdpijn is wel bekend in het begin. Dat komt omdat je lichaam dankzij dit supplement overtollig oestrogeen gaat afscheiden, dit kan tijdelijk hoofdpijn veroorzaken. Overgeven weet ik eerlijk gezegd niet. Misschien zou je het kunnen opbouwen en eerst 1 supplement nemen per dag, dan is het wat minder heftig.

   Verwijderen
  2. Ik neem mijn dim supplement ‘s ochtends na het ontbijt, de eerste paar dagen deed ik het ervoor en toen had ik ook last van misselijkheid, na het ontbijt een stuk minder en na een paar dagen was het helemaal weg

   Verwijderen
  3. Ik gebruik voortaan 1 capsule per dag, vanwege de hoofdpijn. En ik voel me stukken beter dan zonder Dim-complex.
   Wel vermoed ik dat de Dim complex is vervangen door AOV 1029 Indole-3-Carbinol (DIM).
   Gebruik het tegen overgangsklachten. Werkt erg goed.

   Verwijderen
 4. Hallo, ik ben op zoek naar een goed en betrouwbaar DIM product en na het lezen van je verhaal wil ik het al helemaal graag proberen. Ik weet niet of je een merk wil en mag delen? Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi, natuurlijk. In de tekst staat een link naar degene die ik zelf gebruik, van AOV. Deze bevalt mij goed in elk geval. Het is geen wondermiddel dat de PMDD compleet wegtovert, maar het doet we wat voor mijn klachten in elk geval

   Verwijderen
 5. Beste, waar kan je het dim 1009 complex kopen ? Op vele websites blijkt het niet leverbaar te zijn....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar liep ik ook tegenaan aan het begin van de corona crisis. Ik heb toen bij vitaminesperpost besteld, die waren ook goed. Laatste keer dat ik het checkte was het weer op voorraad van AOV, maar nu dus blijkbaar weer niet :( Vervelend zeg!

   Verwijderen
  2. Ik heb ze toevallig vandaag nog kunnen aanschaffen bij Holland&Barett. Misschien dat je die in de buurt hebt en kunt aanschaffen?

   Verwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)