woensdag 30 december 2020

Mijn voornemen voor 2021: stoppen met people pleasen

2020 was een leerzaam jaar voor mij. Geen geweldig leuk jaar, maar wel een jaar van veel groei en verandering. En dat was hard nodig!


Door een aantal gebeurtenissen in de laatste maanden van het jaar ben ik hard tegen mezelf aangelopen, vooral op het gebied dat ik altijd aardig wil worden gevonden en daardoor flink over mijn eigen grenzen heen ga. Of om het beter te zeggen: eigenlijk verloochen ik mijn eigen grenzen totaal, om er maar voor te zorgen dat ik mensen niet kwets, niet onaardig word gevonden enzovoort. En dat begon steeds meer te wringen op sommige punten. 


Eind november is er iets voorgevallen waardoor ik hierin een flinke spiegel voorgehouden kreeg: zelfs als je altijd je mond houdt en nooit kritiek levert, zelfs als je regelmatig je eigen grenzen verschuift en dingen laat gaan om de lieve vrede te bewaren, zelfs dán kan iemand je enorm op je hart trappen. En de gedachte die sindsdien door mijn hoofd heen ging? Was ik maar eerder voor mezelf opgekomen. Had ik maar eerder mijn grenzen aangegeven, had ik maar eerder naar mijn gevoel geluisterd. 


Door deze situatie ben ik me wel gaan beseffen dat ik niet de komende 35 jaar van mijn leven zo wil doorgaan. People pleasen wil ik echt achter me gaan laten in 2021. Dat zal vast niet in 1 keer gaan, maar het begin is gemaakt en daar wil ik volgend jaar zeker mee verder gaan. Onderdeel daarvan is dat ik minder zal gaan luisteren naar mijn "innerlijke blog-bekritiseerder" die vaak tegen mij zegt dat ik niet over bepaalde dingen mag schrijven, dus ik vind het erg spannend om dit te plaatsen, maar ik doe het tóch!


Hebben jullie nog goede voornemens voor 2021? 

11 opmerkingen:

  1. Vlak voor de lockdown zag ik de film: Kom hier dat ik u kus. Over een meisje/jonge vrouw die het altijd iedereen naar de zin wil maken. En wat het doet met haar en anderen.. Een mooie film, misschien iets voor je.. als spiegel? Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, wellicht. Ik zie dat het een verfilmd boek is. Ik ga eens kijken of ik het boek bij de bie kan lenen. Bedankt voor de tip :)

      Verwijderen
    2. Doen, het is echt een goed boek.
      Bernadette

      Verwijderen
  2. Een moeilijk leerpunt, daarmee ben je wel een paar jaar onder de pannen. Maar beter dit nu leren, dan pas als je 60 bent. Succes en sterkte met je groei hier in Daantje!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ken dat gevoel. Ik heb een aantal jaren geleden een moeilijke beslissing genomen maar het geeft me rust. Alleen bedenk wel, mensen blijven proberen om je toch weer te veranderen en dat vind ik moeilijk, ondanks dat ze weten dat dit is omdat je voor jezelf op komt. En ja ik was net als jij, altijd voor de ander en ook ik kreeg toen die spiegel. Ga er voor. Het is echt fijn. En bij mij was het een naaste familie lid. Het is echt een goed voornemen, wat een ander er ook over zegt. Het is jouw leven. Succes ermee

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel! Ik denk inderdaad dat het een levenslang proces is en ook iets wat je altijd bewust moet blijven doen omdat je anders ongemerkt weer terug valt in oud gedrag. Maar ik moet er wel bij zeggen dat ik mensen ook niet vaak de kans geeft om rekening te houden met mijn grenzen, dus ik kan ook niet andere mensen daar de schuld van geven. Als zij niet bewust zijn dat ze over me gaan zijn gaan dan is dat toch echt mijn eigen schuld en niet die van hun

      Verwijderen
  4. ‘Het mooiste dat je kan zijn is jezelf’ is het eerste waar ik bij deze blog aan denk. Ik wens je dit dan ook toe voor aankomend jaar. Wees jezelf er zijn al anderen genoeg. En daarnaast realiseer je dat je niet allemaal dezelfde mening hoeft te hebben. Twee meningen kunnen prima naast elkaar staan en hoeven niet altijd uitgevochten te worden. Wanneer we allemaal van elkaar accepteren dat we over sommige situaties anders denken scheelt het zoveel narigheid. Ook al ben je t niet met de ander eens wanneer je die mening bij die ander kan laten voel je jezelf minder rot..Ik wens je een fantastisch 2021 met iedereen die je liefhebt

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het verlangen om aardig gevonden te worden vind ik erg herkenbaar. Het valt niet mee om dat af te schudden...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Als je toch openstaat voor suggesties voor te lezen boeken... Dan kan ik 'Dans van woede' van Harriet G. Lerner aanraden. Dat heeft mij veel geleerd over gedragspatronen in relaties met anderen en aanknopingspunten gegeven waar ik ook in de praktijk iets mee kon. Het is niet echt een luchtig boek dat je even ter ontspanning leest maar het is mijn ogen de moeite waard geweest. Hopelijk heb jij er ook veel aan.

    Groetjes Lily

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)