dinsdag 8 december 2020

Nieuwsbegrip

 Sinds dit schooljaar (groep 4) krijgt Tobias een nieuw vak op school: nieuwsbegrip. Voor wie dit (nog) niet kent: bij dit vak leren kinderen begrijpend lezen aan de hand van een tekst over iets dat in de wereld is gebeurt. Dit is al snel Tobias' favoriete vak geworden!


Sander en ik merken heel goed welk onderwerp er bij nieuwsbegrip is besproken. Soms komt Tobias opeens thuis met feitjes: "wisten jullie dat er dit jaar heel veel bordspellen zijn verkocht door de corona? Misschien moeten wij ook een nieuw bordspel kopen...." of "Al het vuurwerk is verboden, maar knalerwtjes mogen nog wel!" Zulke dingen heeft hij dan gelezen bij nieuwsbegrip. 


Wat ik wel erg spannend vind aan nieuwsbegrip is dat de teksten een heel erg versimpelde weergave van de werkelijkheid zijn. Dat is opzich niet erg, maar soms kunnen er dan wat nuances missen, waardoor kinderen een bepaalde richting in geduwd worden. Vorig jaar was er bijvoorbeeld wat commotie over deze tekst. Dit bewijst maar weer dat het ook belangrijk blijft om zelf met je kind te blijven praten over dingen die gebeuren, zodat je dingen zelf ook kunt verduidelijken en even kunt controleren of de tekst wel goed begrepen is. 


Wat vinden jullie van dit vak? 

2 opmerkingen:

  1. Grappig is dat dochterlief nu in 4 VMBO K zit en nog altijd begrijpend lezen heeft.
    Zij heeft veel moeite met dit onderdeel van Nederlands. Ze leest, door een aangeboren aandoening, over woorden heen en dan wordt het lastig vragen te beantwoorden. We oefenen wel (voor zover dat nog lukt met een bijna 16 jarige puber). Als het onderwerp haar erg aanspreekt dan gaat het wel beter.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Topvak, ze doen echt hun best met gevarieerde onderwerpen die voor kinderen ook een beetje interessant zijn, en het niveau wordt elk jaar hoger. Ik heb als leesouder ze vaak gedaan. Goed voor hun algemene ontwikkeling ook.

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)