zondag 21 november 2021

Terug naar besparen

 Zoals jullie vast wel is opgevallen zijn Sander en ik een beetje van de wagen afgevallen qua besparen. We hadden mooie doelen, zoals het extra aflossen van de hypotheek. Maar het leven nam een iets andere wending door o.a de PMDD klachten die ik kreeg na de zwangerschap. Toen ik dan ook nog eens bij therapie te horen kreeg dat mijn manier van omgaan met geld "dwangmatig' was, ben ik eigenlijk helemaal gestopt met het bijhouden. En het is niet zo dat we nu opeens niet meer sparen of al ons spaargeld er doorheen hebben gejast, maar toch vind ik het jammer, zeker nu ik weet dat dit gedrag waarschijnlijk niet voortkwam uit dwangmatigheid, maar dat het iets is wat uit autisme voortkwam, en wat mij eigenlijk ook veel rust en plezier gaf. 


Ik hoop dat het me gaat lukken om deze interesse weer wat meer leven in te blazen zonder constant het gevoel te hebben dat ik het vanuit een obsessieve gedachte doe. Ik hoop dat jullie het leuk vinden om hierin nog mee te lezen... of zijn jullie de interesse in dit onderwerp ook kwijtgeraakt inmiddels? 

14 opmerkingen:

 1. Je kan het ook zien als iets van een structurele actie. Want als je zoals jullie elke maand of zo. Iets apart zet, dan kan het ook een vorm van van structuur geven. Dwangmatig is het pas als je het doet, terwijl er de mogelijkheid niet voor is en je het toch voor jezelf moet doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Achteraf denk ik ook zo. Maar op dat moment werd hij door de theraput heel erg op gehamerd dat het dwangmatige zou zijn, en werd er niet naar gekeken dat het voor mij ook iets was dat ik leuk vond en dat me voldoening gaf.

   Verwijderen
  2. Therapeuten hebben niet altijd gelijk.
   Misschien is iets wat obsessief doen gewoon iets wat bij jou hoort?
   Ik merk zelf dat juist de duidelijkheid die het bijhouden van gas/stroom/water,en de wekelijkse uitgaven noteren en bijhouden voor mij een goede houvast zijn. Kan voor een ander obsessief lijken, maar het zit toch niemand in de weg? Ik haal gewoon rust uit lijstjes.

   Verwijderen
 2. Nee hoor, hartstikke leuk juist. Besparen gaat bij mij ook een tijdje goed en dan weer niet.

  Groetjes Gina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Doen wat voor jou goed is, als het je rust geeft om ermee bezig te zijn moet je het doen. Ik lees je blog met plezier !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vaak reageren therapeuten zo als je zoiets aangeeft. Ik heb dat met opruimen en schoonmaken. Lijkt op OCD.. ja en? Ik doe er niemand kwaad mee, het is in een groot gezin ook echt nodig èn.. ik vind het leuk! Zodra ik het niet leuk vind (en die tijden zijn er ook) dan laat ik het los... Net zoals jij nu gedaan hebt.. Je doet het hartstikke goed hoor!! X

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dwangmatig is het alleen als je jezelf niet kan beheersen en als je - als je het niet kunt doen - daar ook echt mentaal of fysiek last van krijgt.

  Ik heb ook altijd heel geordende financiën op mijn eigen micro-niveau. Het geeft me rust om overzicht te hebben en het verlaagt de kans op onverwachte financiële ellende. Zouden meer mensen moeten doen, denk ik :)

  Dusse: gauw Excel weer opstarten, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het wordt pas een stoornis als je er zelf (of je omgeving) last van hebt. Dus…..poetsen maar!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Alleen maar leuk als jullie weer gaan besparen en jij erover blogt, is voor mij altijd motiverend!
  Groetjes Maggie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Lekker verder bloggen over besparen, ik vind het altijd weer motiverend voor mezelf ook!
  Groetjes Maggie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Soms heb je van die periodes waarin je verslapt. Herkenbaar! Het is de kunst weer 'het haakje' in jezelf te vinden dat je motiveert.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dag gez..K van therapeuten. Ik ben een tijd overspannen geweest en ik moest beslist aan mezelf denken. Mer dan een jaar ziek en mogelijk de wao in. Jaja.

  Ik kocht een mooie snelle rode auto. Maar er kwam geen therapeut reactie. Wat bedoelen ze nu met aan jezelf denken??
  Tijdje terug, toen ik in dubio stond over het kopen van twee paar schoenen, viel het kwartje. Iemand zei: ‘Dat is genieten en voor jezelf zorgen. ‘.

  Negentig procent van de mensen denkt totaal niet aan geld. Het maken van een budget is moeilijk. Leven van maand naar maand. Maar als de nood aan de man of vrouw komt, kijken ze jaloers naar jou. Een doel bereiken kost moeite. Maar als jij bereikt wat je wil bereiken, dan komen de jaloerse opmerkingen.

  O wee als je kop boven het maaiveld uitsteekt.
  Doe waar jij je lekker bij voelt. Iedereen heeft prioriteiten. Sterkte in deze situatie. Maar het gedoe van therapeuten? Weg er mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Precies zo'n opmerkingen van een zogenaamde professional doen mij echt wanhopen voor deze maatschappij. Ik heb in mijn hele leven nog niet 1 therapeut gehad, mentaal gezien, die ook maar iets voor mij kan betekenen. Ik weet vooraf al welke kant ze op gaan. Na 1 gesprek weer ik genoeg. En vooral dat ik ze niet nodig heb. Ik weet precies en heel goed wat ik wil, hoe ik dat moet aanpakken en ook waar ik vast loop.

  Ga ervoor! Jij moet doen waar je blij van wordt. En als dat geld beheren is dan is dat goed. Dwangmatig gedrag is gedrag waar je uiteindelijk aan onder door gaat. Dat zal reuze meevallen bij jou. En anders heb je nog een wederhelft die je weer even kan wakker schudden.

  Love besparen, al 12 jaar volg ik dergelijke blogs. Dus ja, weer doen!!

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)