zaterdag 19 maart 2022

Rente weer vastgezet

In december loopt onze hypotheekrente af. We hadden het destijds voor 10 jaar vastgezet tegen 4,1% rente. Op dat moment was dat best een mooie rente, maar in de loop van de jaren zagen we het steeds verder dalen en baalden we best dat we hier geen gebruik van konden maken.

Door de huidige situatie in Oost-Europa begint de rente nu weer (licht) te stijgen. We hebben een tijdje getwijfeld of we hier iets mee wilden doen, of dat we toch nog even zouden afwachten. Maar 3 weken geleden hebben we de knoop doorgehakt en een voorstel aangevraagd om de rente voortijdig open te breken. Kosten hiervan waren 300 euro. Daarnaast moet je in 1 keer het resterende verschil in rente betalen, in ons geval was dat nog 2.000 euro. 

Uiteindelijk kregen we een voorstel waarbij we voortaan 1,73% rente gaan betalen, en dat staat dan weer 10 jaar vast. We moesten het voor de 22e laten weten. Toen ik vanderweek keek was de rente al gestegen naar 2,05% bij 10 jaar vast, dus we hebben de brief maar direct teruggestuurd dat we het gaan doen. Even snel uitgerekend: met dit verschil in rente besparen we de komende 10 jaar elk jaar 400 euro, dus het is voor ons wel de moeite waard om het nu vast te zetten. Ik ben wel benieuwd wat de rente straks in september is, want dan zouden we eigenlijk ons rente-voorstel hebben ontvangen. 


Met het geld dat we minder gaan betalen per maand gaan we eerst die 2.000 euro weer eens aanvullen.  Daarna is het toch nog steeds de bedoeling om extra af te gaan lossen. 

3 opmerkingen:

  1. Misschien goed om te weten, de "boete" die je nu betaalt, is aftrekbaar voor de belastingen. Dat scheelt toch alweer iets.
    Petra

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...