maandag 22 augustus 2022

Psycho-educatie

 De afgelopen weken ben ik elke donderdag naar psycho-educatie geweest over autisme. Ik had er van tevoren veel vragen over en kon er weinig informatie over vinden hoe het allemaal een beetje werkt, dus ik dacht: dan schrijf ik er zelf maar een blog over 😉 natuurlijk zijn dit dan wel mijn eigen ervaringen en geen algemeen beeld.


Kennismaking

Ik ging naar de psycho-educatie met de verwachting dat ik hier heel veel zou gaan leren over autisme en had enorm veel vragen. Mijn teleurstelling was dus ook groot toen bleek dat de eerste bijeenkomst eigenlijk alleen maar kennismaking was. 😳 Opzich had ik dit kunnen verwachten, aangezien dit bij groepstherapie ook het geval was, maar toch vond ik het best wel jammer dat ik hierdoor nog een week moest wachten om echt te beginnen. 


Huiswerk

We kregen wel huiswerk mee, namelijk om een hoofdstuk te lezen uit het boek Meer rust en minder stress bij autisme. Dit boek heb ik zelf al, dus deze informatie was niet nieuw voor me. De overige weken kregen we ook elke keer de opdracht om hoofdstukken uit verschillende boeken te lezen, grotendeels van Annelies Spek. Hier vond ik weinig nieuwe informatie in, omdat ik zelf al heel veel had gelezen over autisme. 

Extra uitleg

Tijdens de tweede en derde keer psycho-educatie gaf de cursusleidster wel veel extra informatie bij het huiswerk. Dit vond ik een stuk zinvoller dan de geschreven informatie. Overigens heb ik dit altijd al gehad; informatie gaat voor mij veel meer leven wanneer ik iemand erover hoor praten dan wanneer ik het lees. Het is fijn als iemand een beetje een vertaalslag maakt van de theorie naar de praktijk. Dat lukt mij niet altijd zelf. 

Een van de dingen die ik heb geleerd is dat de hersenen van mensen met autisme anders werken. Er zijn veel meer verbindingen dan bij 'neurotypische' mensen. Hierdoor kosten dingen vaak wat meer energie, blijven gedachtes en prikkels langer hangen etc. Dit vond ik wel heel leerzaam. 

Opdrachten maken

Naast de extra uitleg krijgen we ook elke week een aantal vragen die we dan tijdens de bijeenkomst gaan invullen en daarna bespreken. Dit gaat vooral over hoe je het autisme in je eigen leven terugziet. Door de antwoorden van de mede-cursisten krijg ik ook weer meer inzicht in mijn eigen autisme. Want geen mens, en dus ook geen autist, is 100% hetzelfde. 


Positieve punten

Het allerfijnste vind ik het contact met mijn mede-cursisten. Iedereen zit in hetzelfde schuitje: we hebben allemaal nog maar kort onze diagnose en zijn zoekende in wat wel / niet werkt voor ons. Het is een hele ontdekkingstocht. En het is fijn om dat niet allemaal alleen te hoeven doen. En het is ook tof om te zien hoeveel we met elkaar gemeen hebben en om te merken dat anderen ook dezelfde manier van communiceren hebben als ik. 

Daarnaast vind ik het ook heel fijn om met mijn vragen bij iemand terecht te kunnen en om wekelijks echt een moment te hebben waarop ik er wat meer mee bezig ben. 

Mindere punten

Ik had niet verwacht dat het volgen van psycho-educatie zoveel emoties met zich mee zou brengen. Ten eerste is het enorm vermoeiend. Elke week word je weer gebombardeerd met een hoop nieuwe informatie die je dan weer moet verwerken. Dit is erg vermoeiend. 

Alle informatie is toegespitst op de vraag wat ís autisme, en niet op wat je kan doen om met bepaalde klachten om te gaan. Hierin had ik zelf andere verwachtingen, en dat vind ik tot nu toe best lastig. Ik weet natuurlijk niet of dit in de rest van de cursus nog gaat veranderen. Ik hoop het wel. Maar in de eerste paar keer dus niet. Dit vond ik zelf frustrerend. Een ander kan daar weer anders in staan natuurlijk. 


Mijn tips:

Ik heb ook nog een aantal tips rondom de psycho-educatie:
 • Zorg voor voldoende rusttijd inplant op de dagen rondom je afspraak, zodat je niet overprikkelt binnenkomt en eventuele prikkels na afloop rustig kan verwerken
 • Zorg voor voldoende slaap (voor zover mogelijk)
 • Plan geen drukke activiteiten op de dagen na de psycho-educatie zodat je de tijd hebt om alles wat je hebt gehoord te verwerken. Als blijkt dat je minder tijd nodig hebt dan dat je had ingecalculeerd kun je altijd nog iets gaan doen. 
Zelf plan ik nu bijvoorbeeld geen afspraken op vrijdag, zaterdag en zondag. 

6 opmerkingen:

 1. Ik denk dat ik ook de verwachting zou hebben om tips te krijgen hoe je met alles moet omgaan. Degenen die de diagnose hebben gehad zullen allemaal wel zijn gaan lezen en info zoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas gaat dat niet want, de ene autist is de andere niet. Wat voor de een ontprikkelend werkt is voor een ander juist weer een negatieve prikkel. Je kunt alleen zelf ontdekken wat voor jou werkt.
   Je kunt alleen handreikingen kregen in welke richtingen je zou kunnen zoeken.
   Waar Daantje aangeeft juist iemand nodig te hebben die dingen uit legt heb ik juist de visuele prikkel nodig om dingen te kunnen begrijpen bijvoorbeeld.

   Verwijderen
 2. Mijn psycho-educatie ging wel over hoe autisme bij mij werkte, wat mijn sterke en zwakke punten daarin waren, hoe ik mijn zwakke punten kon leren zien en wat me misschien kon helpen. En er werden wat blinde vlekken genoemd. Ook heel nuttig. Zo zag ik niet dat veranderingen, of leuke dingen ook energie kosten, en ik bv na een vakantie ook tijd moest inplannen om weer thuis te wennen aan het gewone leven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het tot nu toe nog summier qua aantal tips, maar misschien wil ik dingen die er niet zijn / die niet kunnen

   Verwijderen
  2. Tips zijn niet mogelijk het is vooral begeleiding bij je eigen zoektocht wat voor jou werkt. Zelf heb ik nu 2 jaar een coach, 1 op 1 elke 6-8 weken 2 uur.
   Waar jij uitleg bij tekst nodig hebt heb ik juist tekst bij uitleg nodig of liever nog plaatjes, tekst en geen verteller.

   Dat moet je zelf gaan ontdekken.

   Verwijderen
 3. Of heb je een slechte leiding zitten bij die psycho-educatie. Want dat gebeurt ook. Behandelaars die er zelf te weinig vanaf weten. Misschien is een autisme forum dan iets voor jou, daar kan je aan andere autisten vragen stellen, of gewoon meelezen met hun topics en zo zien waar zij tegenaan lopen.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)