woensdag 18 januari 2023

Private lease of auto kopen?

 Over anderhalve maand vervalt ons lease contract. We leasen inmiddels alweer zo'n 6 jaar onze auto. In eerste instantie 3 jaar via Snappcar, waarbij we de auto dan 2 dagen per maand verplicht moesten verhuren, en daarna nog eens 3 jaar zonder deze verplichting. 

Nu moeten we 'onze' Hyundai i10 dan toch laten gaan en op zoek naar een andere auto. De eerste vraag die dan beantwoord moet worden: gaan we weer leasen of gaan we een auto kopen? Hier hebben we de afgelopen weken een aantal keer over gesproken. Sander is meer fan van zelf kopen, en ik juist van leasen. Dit komt vooral omdat Sander meer kijkt naar de kosten, terwijl ik heel risico-mijdend ben en liever voor iets meer geld een hoop zekerheid heb. "Het bezit van de zaak is het einde van het vermaak", zeg maar. 

We zijn er dus nog niet helemaal uit hoe de keuze uiteindelijk uit gaat vallen, maar 1 ding is wel zeker: de prijs waar we nu voor leasen, daar gaan we geen nieuwe lease-auto voor kunnen krijgen. En de prijs om een tweedehands auto te kopen ligt momenteel ook vrij hoog, omdat er een hogere vraag is naar tweedehands auto's. Dat, gecombineerd met de huidige prijsstijgingen op eigenlijk alle gebieden van het leven, maakt dat we nu weer eens kritisch door onze maandlasten moeten gaan om te bekijken wat er mogelijk is en hoe we dit het beste aan kunnen gaan pakken. 

7 opmerkingen:

  1. Als je een auto least zit toch ook onderhoud in het contract? en andere auto als er schade is of andere redenen. Dat zou ik zelf een heel groot voordeel vinden en bereid zijn daar voor te betalen, zeker als je afhankelijk ervan bent voor werk of andere reden

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Veel wijsheid gewenst met de afweging!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij hebben gekozen voor een tweedehands auto te kopen bij een erkende garage. Hierdoor dus een jaar garantie op gebreken. Daarbij zelf een aankoopwaarde ( geen nieuwwaarde!) verzekering afgesloten voor de eerste 2 jaar. Hierdoor bij calamiteiten risico minimaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Geldover ; Zelf zou ik altijd voor koop gaan. Het gevoel een contract aan te moeten gaan voor een aantal jaar terwijl er de aankomende jaren heel veel kan veranderen spreekt me absoluut niet aan. Is t van jezelf dan kan je er vanaf. Zou eerder kiezen voor een wat oudere auto die ik zelf goed kan betalen dan aan een duur leasecontract vast te zitten. En idd je kan de aanschafwaarde evt verzekeren mocht je toch voor een jongere auto willen gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik snap je behoefte aan zekerheid heel goed. Dat zou ik ook hebben. Wij hebben een tweedehands auto die 3500 euro kostte die echt prima is.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het is een heel persoonlijke overweging. Ik weet natuurlijk niet hoeveel km's jullie per jaar rijden en welke afweging je daarmee dan het beste kunt maken. Ik heb een jong gebruikte auto gekocht begin 2022 (2jr oud toen), simpelweg omdat deze nieuw niet leverbaar was ivm tekort aan chips en dergelijke. Het kan nooit om eens te kijken naar de voorraad bij een dealer. Auto's die nieuw zijn, maar al wel op kenteken gezet zijn, zijn voor de dealer op papier direct al één jaar oud. Dat is een mooie onderhandelingspositie voor jullie, van voorraad willen ze af.

    Enerzijds ben ik het eens met geldover om geen lang contract aan te gaan, anderzijds geeft het een paar jaar 'zekerheid' of in ieder geval duidelijkheid. Dan kun je na een paar jaar met alle nieuwe ontwikkelingen miss weer alles opnieuw overwegen.

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)