donderdag 11 mei 2023

Liefde voor koffie

Voor veel mensen is koffie een belangrijk onderdeel van hun dagelijkse routine. Voor mij inmiddels ook. Tijdens de vakantie had ik geen koffie bij me en toen merkte ik eigenlijk pas hoeveel ik het miste. Het is tegenwoordig het eerste wat ik drink om mijn dag een kickstart te geven en me de hele dag energiek te houden. Maar voor Tobias er was dronk ik eigenlijk nooit koffie... 

Toen ik jonger was, lustte ik namelijk absoluut geen koffie. Ik vond de smaak bitter en onsmakelijk, en ik begreep niet waarom anderen het wel lekker vonden. Liever dronk ik thee of een warme chocolademelk met slagroom - zelfs in de zomer. Pas toen ik moeder werd en werd geconfronteerd met slaapgebrek, besloot ik om koffie een kans te geven. Ik had iets nodig om wakker en gefocust te blijven en las toen toevallig een berichtje op Facebook over koffie en besloot het maar eens een kans te geven.

Maar zelfs toen kostte het me wat tijd om de smaak van koffie te leren waarderen. Ik begon met een pumpkin spiced latte bij Starbucks: superzoet en eigenlijk heeft het niet veel met koffie te maken. Vloeibaar gebak noemt Sander het. Daarna stapte ik over op verschillende soorten koffie, zoals cappuccino's en lattes, dus nog steeds vrij zoet vergeleken met zwarte koffie. Ik merkte dat deze drankjes best lekker waren en ik begon steeds meer van de smaak van koffie te genieten. We kochten zelfs een Dolce Gusto apparaat

Je zou verwachten dat ik daarna dan nog ben overgestapt naar zwarte koffie, maar die stap bleek toch te groot voor mij; ik blijf erbij dat ik dit te bitter vind. Ik hou het nu bij caf√© au lait en af en toe een latte of cappucino als ik buiten de deur koffie drink. Ik zou mijn dagelijkse koffie niet meer kunnen missen. Als je me dat 10 jaar geleden had verteld zou ik het niet hebben geloofd. ūüėÖ


Drinken jullie graag koffie? 12 opmerkingen:

 1. Ik drink geen koffie. Het ruikt heerlijk, maar de smaak vind ik vreselijk. Ik heb ook geen behoefte om het te leren drinken. Dan krijg je inderdaad vloeibaar gebak (briljante term!) en dat vind ik dan vooral zonde van de calorie√ęn.

  Sowieso zou ik niet graag 'afhankelijk' willen zijn van iets als koffie. Het schijnt dat je er - als je er direct na wakker worden mee start - iets mee verstoort wat je lichaam dan zelf niet meer aanmaakt. Je zou dat wakkere gevoel dus gewoon zelf aanmaken, maar doorbreekt dat door de koffie het werk te laten doen. Iets in die geest.

  Bij mij dus diverse soorten losse thee in huis, met smaken waar ik van geniet: groen/jasmijn, iets met rozenblaadjes, een soort luxe earl grey en iets met karamel.

  Gebruik jij speciale melk voor je latte/cappuccino? Hier gebruiken we 'soja barista' omdat het beter schuimt dan gewone melk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben een echte koffieleut maar beperk me tot 2 à 3 kopjes zwarte filterkoffie per dag. Buiten de deur drink ik alleen koffie als er koffie verkeerd is.
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk om te lezen dat je smaak zo kan veranderen.
  Ik vind koffie lekker, wel met melk en een zoetje.
  Als kind (vanaf een jaar of 9) kreeg ik thuis al af en toe een kopje koffie met veel warme melk en suiker. Heerlijk vond ik dat.
  Nu drink ik in de ochtend altijd een kopje Nescafé gold met melk en zoetje. We hebben een koffiemachine in de keuken en meestal nemen we na het avondeten nog een latte of cappuccino met verse melk. Soms neem ik in de middag nog een kopje Nescafé. Even een opkikkertje.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. vloeibaar gebak, ik lig onder de tafel van het lachen!!!
  Hanna

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Absoluut! Ik heb koffie nodig om mijn dag te beginnen.
  Net als jij drink ik vooral café au lait.
  Ik ben pas toen ik begon te werken koffie beginnen drinken. Daarvoor vond ik het vreselijk vies, ook al is er in mijn familie een koffiebranderij en dronk mijn moeder het super graag en vaak.
  Mijn dochters van 15 en 13 drinken inmiddels ook café au lait. Maar ze mogen van mij enkel smorgens 1 kopje drinken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja heerlijk, de dag begint mer 3 en in de loop vd middag en na het eten ook nog een, filterkoffie met koffiemelk. Buitenshuis cappuccino met beetje suiker op de schuimlaag.
  Vandaag had ik er toevallig een met een hele mooie dikke schuimlaag, die lepel ik er dan apart af

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik drink voor ik 6 werd al zwarte koffie. Zaterdagochtend om 9 uur een pot vol zetten en dan samen opdrinken aan tafel na de boterhammen. Ik lust goede koffie zwart, maar drink dat bijna alleen thuis. Buiten de deur toch vaak met melk (geen creamer) omdat er nogal wat bocht geserveerd wordt.
  Mijn peuter van 3 drinkt mijn koffie op als ik het op tafel zet om de deur open te doen, of naar de wc te gaan.

  Ik kan trouwens prima om 22 uur koffie drinken en om 2230 slapen. Caffeine heeft geen enkele invloed op me.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mijn dag begint altijd met èen kopje thee. En dan to eind van de middag koffie. Zwart, of met opschuim (haver)melk thuis. Buiten de deur soms met wat caramelspul erdoor. Ik ben echt gèk op koffie. Tja, verslaafd eigenlijk..afijn, ksn erger. Ik geniet er van!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nee, ik lus echt geen koffie.
  Wel ben ik een echte theeleut...het liefste gemberthee.
  Geniet van je kopje in de morgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het zal rond mijn 15e jaar geweest zijn dat ik begon met koffie te drinken en ruim voor mijn 25e verjaardag wist ik definitief dat ik er niks, maar dan ook echt niks aan vond en heb het sindsdien alleen nog maar gedronken in heel uitzonderlijke gevallen. De laatste keer dat zich zoiets voordeed was 30 jaar geleden; we hadden een gezinsvakantie gehad op Curacao en de terugvlucht was om middernacht. Wist uit ervaring dat ik niet kon slapen in een (vliegtuig)stoel en miste daardoor gewoon een nacht slaap. Met de wetenschap nog een autorit van minimaal 2 uur voor de boeg te hebben in spitstijd, leek het me raadzaam om een kop koffie te drinken. Het werkte als een tierelier; ben er wel 12 uur wakker van gebleven, ondanks dat mijn vrouw, wel een enthousiast koffiedrinker, de KLM-koffie maar bocht vond.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ja! Zwart graag en soms trakteer ik mezelf op een cappuccino.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ja, koffie betekent voor mij 30 minuten rust en stilte.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)