donderdag 4 juli 2024

Voorlopig advies voor de middelbare school

Afgelopen dinsdag hebben we het voorlopig advies voor de middelbare school van Tobias gekregen. Hij heeft een HAVO/VWO advies gekregen. Dit advies is nog niet bindend, maar geeft ons de mogelijkheid om al een beetje te gaan oriƫnteren op een midddelbare school.


Het advies kwam voor ons natuurlijk niet uit de lucht vallen. Elk jaar maken de kinderen een CITO toets en hier kwam ook elke keer uit dat Tobias boven het gemiddelde scoorde. Hier konden we dus al uit opmaken dat het advies waarschijnlijk HAVO of VWO zou worden. De juf vertelde ons dus eigenlijk niets nieuws.


Ik zou het wel fijn vinden als het inderdaad een HAVO/VWO advies wordt - pas in groep 8 krijg je namelijk het definitieve advies. Hij komt dan in een klas terecht met kinderen waarbij nog niet helemaal duidelijk is of ze het beter zouden doen op de HAVO of op het VWO. Vervolgens krijgen ze een jaar les op VWO-niveau. Als dit ze makkelijk afgaat, gaan ze door naar VWO2. Als het toch te lastig is, gaan ze daarna door met HAVO2. Omdat dit voor de rest van de klas ook zo geldt, is het minder heftig dan wanneer hij eventueel als enige niet doorgaat naar VWO2. 


Ik vind dit prettig, omdat ik weliswaar niet twijfel dat Tobias verstandelijk gezien het VWO aankan, maar ik twijfel nog een beetje aan of hij het huiswerk ook wel dusdanig serieus zou nemen dat hij het redt op het VWO. Dus een extra jaar om dit uit te testen lijkt me eigenlijk wel zo prettig, zowel voor mezelf als voor hem.



5 opmerkingen:

  1. Wat fijn dat er nu Havo/VWO klassen bestaan. Mijn zoon heeft dit jaar zijn VWO diploma behaald. Dat hij op het VWO begon viel mij op dat er veel leerlingen overstapten naar Havo. Heel fijn dat er nu een klas is waardoor ze wat langer de tijd hebben om te kijken wat bij ze past.
    Inge

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat geloof ik. Het is toch best een flinke overgang van de basisschool naar de middelbare, en op het VWO wordt best veel van je gevraagd en niet alle kinderen zijn daar direct tegenop gewassen.

      Gefeliciteerd met het VWO diploma van je zoon :D

      Verwijderen
    2. Hangt helemaal af van de school of er gecombineerde HAVO/VWO brugklassen zijn, dat is lang niet overal zo, maar fijn als jullie een school in de buurt hebben waar dat wel het geval is.

      Verwijderen
  2. Mooi advies. Wat ook nog kan is eerst havo en dan vwo. En allebei zijn een mooie basis voor een goede vervolgopleiding en daarna een baan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Er bestaan ook scholen met een 2-jarige brugklas. Ook goed om naar te kijken. Dan hebben ze eerst een jaar om aan de middelbare te wennen en daarna een jaar om het niveau te bepalen!

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)