dinsdag 13 augustus 2024

Ziek van energy drink

 Afgelopen vrijdag waren we bij mijn schoonouders en bood mijn schoonmoeder me een drankje aan dat ze speciaal voor mij had gekocht: een bierachtig drankje met tutti frutti smaak. Ik zat er smakelijk van te drinken en toen viel opeens mijn oog op het blikje: energy stond erop. Toen bleek dus opeens dat het niet alleen alcohol was, maar ook een energy drink met taurine en caffeïne erin. Ik dacht nog bij mezelf: dat wordt vannacht waarschijnlijk dan slecht slapen!



Na dit drankje ging ik even op bed liggen om te ontprikkelen van de reis en het drukke praten met mijn schoonmoeder. We zouden een half uurtje later gaan eten. In dat half uurtje merkte ik dat ik me opeens niet goed begon te voelen. Het begon met een milde misselijkheid waar ik nog niet veel achter zocht. Maar na een half uurtje voelde ik me opeens goed ziek. Ik ging naar beneden om te gaan eten, maar merkte dat de geur van het eten, die ik eerst nog heerlijk had gevonden, me opeens enorm tegenstond. Ook kreeg ik last van hartkloppingen. Dus ik ben maar snel weer terug naar bed gegaan. 


Deze hele misselijkheidsaanval heeft ongeveer anderhalf uur geduurd. Toen was het opeens weer over en heb nog met smaak de avondmaaltijd die mijn schoonmoeder had achtergehouden gegeten. Ik kan niet anders dan concluderen dat dit toch echt aan die energy drank heeft gelegen. Een zo'n energy drinkje bevat evenveel caffeïne als een kop koffie, maar blijkbaar reageer ik er heel anders (heftiger) op. 


Hebben jullie ook wel eens zoiets ervaren na het drinken van een energy drink?

15 opmerkingen:

  1. Ik drink dat nooit, sowieso geen zoete dranken. Maar herinner me nog wel dat ik licht misselijk werd van de geur van een geopend flesje AA drink als ik mijn kinderen naar sportclubs bracht. Die werden daar volop verkocht, alsof kinderen dat nodig hebben... Wist je schoonmoeder niet dat je probeert iets aan je gewicht te doen, of wilde je haar een plezier doen omdat ze het speciaal voor jou had? Of zit ik er helemaal naast? Groet, Ine.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. AA valt niet onder de energy drinks, want bevat wel heel veel suiker, wat goed is als energie bron bij het intensief sporten, maar verder gewoon limonade is, het bevat geen overdosis cafeine.

      Verwijderen
    2. Mijn schoonmoeder weet niet dat ik bezig ben met afvallen :)

      Verwijderen
    3. Tenzij je heel ernstige problemen hebt met je bloedsuiker (dan kan suiker in bepaalde gevallen levensreddend zijn) of je een topsporter bent, dat soort uitzonderlijke situaties, heeft ook een sporter geen suiker nodig. Onzin om dit in sportkantines te verkopen. Groet, Ine

      Verwijderen
  2. Nee, ik heb nog nooit een energydrink gehad!
    Wat vervelend, jouw lichamelijke reactie hierop! Maar wel goed om te weten dat je er zo heftig op reageert. Dat drink je vast nooit meer!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Energiedrankjes zijn misschien zinnig voor mensen die heel veel sporten en bewegen of zware lichamelijke arbeid doen, maar lijken me volstrekt overbodig voor de modale mens. Toch hebben ze op een of andere manier een zeer vast plaats verworven in het consumptiepatroon en je werd ook vaak aangemoedigd om ze vooral te drinken.
    Ik herinner me nog uit de tijd dat ik een kantoorbaan had (tot ongeveer eind jaren '80) en elke dag naar kantoor fietste als tegenwicht voor het hele dag zitten en werken met je hoofd. EEn collega, tevens sportmasseur, raadde mij zeer dringend aan om elke dat een isotoon sportdrankje, inclusief pepmiddel (coffeïne waarschijnlijk) te drinken om het verlies van de mineralen te compenseren. Leek me tamelijk overdreven want het was zegge en schrijve 37 km per dag (heen- en terugreis) , dus nog geen 200 km per week. Ik had het er wel enig geloof aan gehecht als ik dagelijks die kleine 200 km gereden had, maar vond nu toch echt dat mijn bordje yoghurt met muesli 's ochtends en mijn 4 boterhammen met kaas 's middags voldoende compensatie ervoor waren. En koffie lustte ik toch al niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit meer dan een proefslokje van een ander energy drankjes heb gedronken, vind ze veel te zoet en chemisch smaken en als het al een fruit smaak moet verbeelden wel raar fruit.
    . Zat er misschien ook een zoetstof in? Daar kan je ook best ziek van worden als je gevoelig bent.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op zoetstof heb ik eigenlik niet echt gelet

      Verwijderen
    2. Dit drankje is 80% bier en verder vooral suiker, er zit geen zoetstof in.

      Verwijderen
  5. Ik drink die rommel ook niet.
    Op een kinder evenement, onder leiding van school, kregen mijn zoons dat ook aangeboden. Een kinderversie van energy drink. Mijn oudste zoon kon daarna ook ziek naar huis. Wat is er in vredesnaam mis met water op een school evenement?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dit soort spul is puur vergif.
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo erg is het nu ook weer niet. Met 2 espresso heb je dezelfde hoeveelheid cafeïne binnen als met 1 blikje energy drink. Maar jongeren drinken er vaak meer dan 1.
      Is het gezond , neu, maar het past binnen een gevarieerd dieet met mate. De variant die hier geschonken werd is 80% bier, en het totaal heeft 5% alcohol, die alcohol is het ongezondste deel van dit drankje. Dat is veel meer dan de cafeïne die er in zit.

      Verwijderen
    2. Suiker suiker suiker suiker

      Verwijderen
  7. Ik heb nog nooit een energydrankje gedronken, denk ook niet dat ik het ooit zal doen. Vervelend dat je je zo beroerd voelde. Bij ons op school (mbo en vmbo) zijn ze niet toegestaan.

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)