woensdag 4 september 2024

Leren koken

 Sinds Tobias 10 is proberen we hem wekelijks één of meerdere keren per week te laten helpen met koken. Dit doen we zodat hij goed leert koken, wat later erg goed van pas zal komen. Daarnaast hopen we ook dat hij op termijn dan eens per week zelfstandig voor ons kan gaan koken, wat ook goed van pas komt voor ons 😉


Tot nu toe lieten we Tobias steeds zelf kiezen wat hij zou maken, waardoor hij elke week iets anders maakt. Nu willen we het anders gaan aanpakken, namelijk hem elke week hetzelfde laten klaarmaken tot hij het helemaal zelf kan. Gister heeft Tobias grotendeels zelf een eenvoudige lasagne gemaakt. Het is de bedoeling dat ik hem hierin steeds meer los kan gaan laten. Nu heb ik bepaalde dingen nog voorgedaan, volgende keer mag hij die zelf doen. En weer een volgende keer laat ik hem bijvoorbeeld helemaal zelf in de keuken en mag hij mij als hulplijn gebruiken. 




 

6 opmerkingen:

  1. Geweldig dat jullie dit doen.
    Vind dit reuze belangrijk en hoort bij de opvoeding.

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Helemaal goed. Op deze manier kan hij later ook goed voor zichzelf en zijn eventuele gezin zorgen. Wij leerden ook op die leeftijd koken én bakken. Hierdoor draai ik mijn hand niet om als ik één Indische rijsttafel maak of een uitgebreid kerstdiner.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hebben wij ook gedaan met onze zoon vanaf een jaar of 10. Langzaam aan een steeds een beetje meer. Nu is hij 24 en kookt enorm lekker. Ik vind het leuk dat hij sommige van "onze" recepten aangepast heeft naar zijn eigen smaak. We eten graag bij hem thuis.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk om dat zo te doen. Knoop je daar ook meteen de kosten van een maaltijd etc aan vast?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed idee om ook boodschappen (desnoods samen maar in aparte karren) te doen, zodat hij weet wat dingen kosten.

      Verwijderen
  5. Ik heb leren koken door iedere twee weken op zondag de verantwoordelijkheid voor het avondeten te krijgen. Ik schreef er eerder dit jaar een blog over. Mijn broer en ik wisselden af, hij de ene week, ik de andere. Mijn ouders waren in de buurt om vragen te beantwoorden, verder moesten/mochten we het helemaal zelf weten en doen. Ik vond het toen al erg leuk en nu nog steeds!

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)