Bullet journal: vragen beantwoord

Omdat ik regelmatig iets schrijf over bullet journallen krijg ik hier ook best vaak vragen over. Superleuk dat iedereen het zo interessant vindt, natuurlijk! Daarom heb ik een aantal van de vragen die ik regelmatig voorbij zie komen op een rijtje gezet en zal ik mijn best doen om ze te beantwoorden.

Hoe start ik een bullet journal?

Om te starten met bullet journallen heb je eigenlijk maar 2 dingen nodig: een iets om in te schrijven en een pen. Vervolgens zou ik aanraden om te beginnen op de manier zoals Ryder Caroll dat heeft omschreven in dit Youtube filmpje:Op deze manier raak je het snelste bekend met de basis van het bullet journallen. Zodra dit goed in je syteem zit kun je dan verder gaan met andere lijstjes toevoegen en eventueel versieren.

Hoe lang doe je met een bullet journal?

Dit is natuurlijk heel persoonlijk! Als je er veel in moet noteren ben je sneller door een boekje heen dan wanneer je er weinig in noteert. Ik ben in Oktober in mijn Leuchtturn1917 notebook begonnen. Eind november had ik 80 bladzijdes vol. Dus ik gebruik zelf zo'n 40 bladzijdes per maand - dit is wel inclusief dingen zoals lijstjes en trackers die ik bijhou. 

Maar zoals ik al zei: dat is dus heel persoonlijk! Via Facebook ken ik ook mensen die er 4 bullet journals per jaar doorheen schrijven. Of mensen die langer dan een jaar met 1 schrift doen....

Hoe kun je een bullet journal gebruiken als agenda?

Veel mensen gebruiken een bullet journal naast hun agenda en dat is natuurlijk prima. Maar zelf ben ik begonnen om mijn bullet journal juist ook als agenda te gaan gebruiken en dus geen losse agenda meer te gebruiken. Hiervoor gebruik ik een aantal handige hulpmiddeltjes:
 • Een 'future log´: dit zijn een aantal bladzijdes voorin je bullet journal die je bewust leeg laat, zodat je er toekomstige afspraken in kunt noteren. In eerste instantie staan hier dus alleen maar lege vakken met de maanden. In de loop van de tijd kun je hier dan afspraken invullen.
 • Een calendex: dit is een combinatie van een index en een kalender. Als je een afspraak noteert in de future log, dan zet je in de calendex bijvoorbeeld een sterretje of een bladzijdenummer, zodat je snel kunt terugzien dat je op die datum een afspraak hebt staan. Dat klinkt heel vaag, dus hier even een klein voorbeeldje hoe zo'n calendex eruit ziet:


Sommige mensen gebruiken alleen een calendex of alleen een future log. Ik combineer dit met elkaar, omdat ik beide prettig vind werken: in de future log kan ik snel zien welke afspraken er al staan in die maand, en in de calendex kan ik snel nakijken op welke dagen ik nog ruimte heb. Verder zal ik regelmatig proberen te gaan bloggen over bullet journallen. Mocht je nog vragen hebben: knal ze hieronder, ik zal dan mijn best doen ze te beantwoorden :)

4 opmerkingen:

 1. Het lijkt mij zoveel extra werk?? Maar mss valt dat reuze mee......
  Zelf heb ik een papieren èn digitale agenda + familyplanner.
  Op mijn digitale agenda heb ik overzicht, zoals jij beschrijft in future log. Mijn papieren agenda is eigenlijk meer een back-up. De familyplanner hangt in de keuken en heb ik een goed weekoverzicht voor ons hele gezin.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ten opzichte van een normale agenda is het inderdaad meer werk, maar tegelijkertijd is het ook een hobby, dus zo voelt het dan weer niet :)

   Verwijderen
 2. Het lijkt mij heel georganiseerd en toch ook veel werk. Ik ben niet zo netjes en vrij rommelig ook als ik schrijf. Ik houd het bij Cozi (app, agenda die je kunt gebruiken voor alle gezinsleden) en losse notities.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik ben ondertussen ook om.. maar wel heerlijk op mn eigen eigenwijze manier.. in een a4 map.. geen tekeningen en versiersels, maar functionele lijstjes,trackers, grafiekjes etc ;) helemaal happy mee en niets meer kwijt!!

  wekelijkse huishoud/reminder lijstjes, to list voor kerst, maar ook al voor een miweekje weg volgend jaar, enz. lijstjes voor cadeau ideeen/verlanglijstjes, lange termijn to dolist (zoals bijv de kozijnen buiten verven.. maar ook andere klusjes voor de lange termijn die neit perse deze week moeten :p) een mood tracker om te kijken of mn energie en humeur dips te maken hebben met volle maan of mn periode (die ik niet meer heb dankzij spiraal.maar wel moodswings en vreetbuien :p) een grafiekje om mn gewicht in bij te houden omdat ik een paar kg kwijt wil..alles zit erin, behalve mn agenda ;) ga daar mn tijd niet aan verdoen en wil die gewoon overzichtelijk hebben, niet overal tussendoor. dus heb een piens planner daarvoor, ideaal!!

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...