zaterdag 26 november 2011

boekhouden via internet

Desi vroeg mij naar aanleiding van mijn blogje van gister hoe dat precies werkt met Afas Personal. Dus bij deze zal ik dan even uitleggen wat het precies inhoudt en wat je ermee kunt. Hierbij moet ik wel zeggen dat ik er zelf ook nog niet zo lang gebruik, dus dat ik ook nog niet alle functies helemaal ken, maar toch vind ik het een erg prettig programmaatje om mee te werken.

Afas is een online huishoudboekje, dat voor je bijhoudt wat je verdient en wat je uitgeeft. Anders dan bijvoorbeeld Tim van de ING, blijven je gegevens ook bewaart als je van bank overstapt, zoals ik binnenkort ga doen.

Als je gebruik maakt van internetbankieren, kun je daar je bankafschriften downloaden. Je krijgt dan een bestandje bij je downloads. Dit kun je weer invoeren in Afas. Een hoop van de transacties die je hebt gedaan, zullen dan door Afas al automatisch worden gecategoriseerd; betalingen bij Albert Heijn worden bijvoorbeeld als boodschappen weggeschreven en als je iets bij bol.com koopt dan schrijft ie dat weg als boeken.  Sommige dingen moet je zelf nog invoeren waar je het geld aan hebt uitgegeven.

Je kunt ook een budget instellen. Ik heb bijvoorbeeld een budget van 40 euro voor openbaar vervoer per maand. Elke keer als ik iets uitgeef aan treinreizen, dan zie ik het balkje van mijn budget een stukje verder vollopen. Zo zie ik altijd hoeveel geld ik al heb uitgegeven en hoeveel ik nog 'mag'.

Een ander handigheidje is de diagrammetjes. Hierin kun je precies zien welk percentage van je geld ergens aan is opgegaan. Voorbeeldje: 9% van mijn geld is opgegaan aan 'vrije tijd'  deze maand. Maargoed, cadeautjes vallen daar óók onder volgens Afas, dus dan valt dat wel weer mee met die 9%!

Ik vind het in elk geval een erg prettig programmaatje om mee te werken. Het heeft ervoor gezorgd dat ik meer inzicht heb gekregen in mijn geldzaken en waar mijn geld nu precies heengaat. Voorheen deed ik dit via een excel bestandje, maar Afas werkt een stuk sneller en eenvoudiger.

Maken jullie gebruik van een online huishoudboekje? Of doen jullie dat toch liever gewoon ouderwets op papier, of juist de tussenweg, via bijvoorbeeld Excel?

6 opmerkingen:

 1. Thanks, duidelijk! En is 't ook een beetje goed beveiligd?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jaaa, zeker wel!! Mijn vriend gebruikt het ook en die is daar heeeeel erg op gefocust

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik houd in excel wel bij wat ik heb en wat ik nog moet betalen, maar werk nog niet echt met budgetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dan ga ik dit zeker gebruiken als ik op kamers ga. Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Budgetteren 2.0! Ikzelf heb een eigen bedrijf en haal een stiekem plezier uit het factureren aan het einde van de maand. Waar anderen het als rompslomp zien gaat het mij gemakkelijk af en bovendien: er valt geld te innen voor de opdrachten die bij je zijn uitgezet. Als de zaken goed gaan dan houd ik toch echt van het factureren. Thuis echter, heb ik die goede software niet en loopt het nogal eens in de soep..

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...