dinsdag 6 december 2011

de decemberstress te lijf met mindfulness

Momenteel ben ik bezig in een boek over Mindfullness. Dit is een manier van leven/denken waarbij je bewuster omgaat met de prikkels om je heen en binnenin jezelf. Het gaat er vooral om dat je meer in het hier en nu leeft en niet reageert vanuit pijn uit het verleden of piekeren over de toekomst.


Ik had er al wat over gelezen op internet, en het klonk alsof het wel eens iets voor mij zou kunnen zijn, om me wat bewuster te worden van mijn emoties en me er minder door te laten overmannen. Daarom had ik van een boekenbon die ik voor mijn verjaardag heb gekregen dit boek gekocht. Ook heb ik nog een ander boek over mindfulness in je relatie gekocht, om samen met Sander te lezen. Het samen lezen van het boek over hooggevoeligheid is ons namelijk goed bevallen!

Afgelopen weekend tijdens de vele uren in de trein heb ik lekker in de boeken zitten bladeren en korte stukjes eruit gepikt. Tussendoor legde ik het afentoe weg om even na te denken over wat ik had gelezen. Ik merkte eigenlijk dat alleen al het lezen me hielp om rustiger om te gaan met een stress-situatie binnen het openbaar vervoer. Echt heerlijk!

Ook tijdens het Sinterklaas vieren afgelopen weekend merkte ik dat ik me een stuk minder gestresst voelde vanwege alle nieuwe mensen om me heen dan anders. Op de momenten dat het even wat lastiger was voor mij, deed ik een ademhalingsoefening. Ik maakte me namelijk heel erg zorgen over het middelpunt van de belangstelling zijn tijdens het voorlezen van mijn gedicht.

Het enige moment dat er even iets in mij knapte was toen op het eind bleek dat ik helemaal geen gedicht hád! Ik had me al die tijd zó druk gemaakt, dat ik opeens een huilbui kreeg uit een soort van ontlading. Maar ook dit was veel sneller over dan gewoonlijk. (Ja, ik huil vrij veel… dat komt door mijn hooggevoeligheid… ik schaam me er ook niet meer voor. Het hoort gewoon bij mij).

Ik ben dus nu al hartstikke blij met mijn nieuwe boeken; hoewel het wel stom voelt om nieuwe boeken te kopen terwijl de verkoop van de oude ook zo goed gaat. Maar ach, beter direct een nuttig boek kopen voor mijn boekenbon, dan dat ik hem op den duur kwijtraak tussen al mijn andere spulletjes!

Hebben jullie wel eens iets over mindfulness gelezen of gehoord? En wat vinden jullie ervan?

3 opmerkingen:

 1. Ik heb er ook het een en ander over gelezen en probeer het wel toe te passen, bijvoorbeeld door gewoon met aandacht af te wassen, in plaats van te denken wat ik er na ga doen en dat ik zou willen dat het achter de rug is. Mediteren enzo lukt mij nog niet echt, maar vaak hoeft dat ook niet, als je maar iets doet om gewoon in het 'nu' bezig te zijn en niet met wat er allemaal nog wel of niet komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het boek wat je eerst noemt heb ik ook en besprak het op 16 maart. Ben er erg van gecharmeerd en vindt het een zeer goed boek. Mindfulness is al langer mijn interesse , het komt uit het boeddhisme en ook bv Eckhart Tolle schrijft er over. Boeken om steeds te herlezen want je leest er steeds nieuwe dingen in.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mindfullness staat hoog op mijn 'nog te lezen' lijstje. We hebben hier thuis en mooi boek over en ook de boeken van Eckhart Tolle staan allemaal in de kast.
  Goed om te lezen dat het bij jou al helpt!

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...