maandag 19 december 2011

smakelijke kerst...

Brr... Vandaag is iemand op mijn blog gekomen via de zoekterm 'gebraden zwaan'. Waarschijnlijk op zoek naar een recept ofzo.  Hoe Google erbij komt dat ik daar ook maar iets van zou weten, dat weet ik niet... Ik vind het behoorlijk creepy eerlijk gezegd!


Gebraden zwaan! Hoe kom je daar ook bij! Sander en ik fietsten vanmiddag toevallig nog langs een zwaan die aan de rand van het water stond... Wat een prachtige, majestueze dieren zijn dat toch! En wat ik ook zo mooi vindt: zwanen blijven hun hele leven trouw aan hun partner! Dus het zijn nog heel romantische dieren ook. 

Ook andere dieren komen natuurlijk niet op tafel bij ons... Hooguit onze lieve konijntjes Cheesecake en Cappucino, maar die mogen dan alleen op tafel om zélf een blaadje sla te eten!! Die eindigen absoluut niet op ons bord!

Wat wij dan wél gaan eten met de Kerstmis, als er geen hertenbiefstuk, gevulde kalkoen, foie gras of gebraden zwaan op tafel komt?? Ons kerstmenu ziet er als volgt uit:

Voorgerecht:
Een lekker soepje met worteltjes en knolvenkel.

Hoofdgerecht:
Vegetarische lasagna.

Nagerecht:
Warme stoofpeertjes met zelfgemaakte chocolademousse óf zelfgekocht kaneelijs. 

Sorry voor de onsamenhangende blog over gebraden zwaan; ik ben nogal van streek over het hele concept dat er mensen zijn die zwanen eten en kan daardoor niet echt een samenhangend verhaal op papier zetten. Wie weet komen er nog meer mensen op mijn blog, op zoek naar dit soort recepten... Tegen hen zou ik graag willen zeggen: Kerst draait niet om het eten van de meest luxueuze artikelen waarvoor dieren het met hun leven moeten bekopen; het draait om liefde en samenzijn... En daarin kunnen we nog wat leren van dieren... 

Overigens wil ik met deze blog mensen die wél vlees eten niet veroordelen. Ik vind het alleen zo'n raar idee dat er met Kerst opeens zwaan, hert of kalkoen moet worden gegeten; dát verbaast me het meest. Ik ben dus ook erg benieuwd, zowel van vleeseter als vegetariër: Wat eten jullie met de Kerst?

7 opmerkingen:

 1. Ik weet nog niet wat we eten, maar zeker geen exotische vleessoorten. Ik houd daar helemaal niet van, niet van het idee en ik heb ook niet het idee dat het veel specialer is. Wij hebben ook konijntjes thuis en wat mij betreft horen die gewoon lekker te rennen, ook na de kerst! Kerst gaat voor mij ook om samenzijn, gezelligheid met lichtjes en samen eten. Maar niet om een of ander vreetfestijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou eh.... geen zwaan in ieder geval ;-) Zou iemand daar echt naar gezocht hebben? Of gewoon niet meer op het woord "kalkoen" hebben kunnen komen. Ik kijk eigenlijk nooit naar de zoekwoorden, ga eens kijken wat voor rare dingen ze bij mij zoeken ;-)
  Wat we wel eten? Mijn voorstel was zuurkool maar daar waren de kids het niet mee eens. Zij hebben het voor het zeggen eerste kerstdag, dus het zal wel iets eenvoudigs worden, zolang er maar frietjes bij zitten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hmm, lijkt me helemaal niks gebraden zwaan. Zouden er mensen zijn die dat echt eten? We zijn tweede kerstdag bij mijn ouders uitgenodigd, dan krijgen we een oud-hollandsch diner met stamppotten en biologische rookworst. Kerstavond bij de familie van vriendlief, geen idee wat we dan krijgen. Gebraden zwaan zal het niet zijn, mocht het wel zo zijn dan ga ik het echt niet opeten. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik moet er niet aan denken, gebraden zwaan.....
  Wij eten wel vis en vlees met de kerst.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Met kerst geen dierenpijn op mijn bordje en buiten kerst om ook niet.
  Lekker menu heb je samengesteld trouwens.
  Warme groet uit de casa!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vroegah toen mijn vader nog een puber was heeft mijn tante eens zwaan klaargemaakt. Ze had een winkel en deze had ze gekregen van een leverancier. De zwaan was in ieder geval niet lekker omdat hij tranig smaakt (wat dat ook mag inhouden). Ikzelf hoef geen wild of zwaan.
  Overigens eet ik wel graag biefstuk maar dan van de fijne slager die bij ons in de buurt zit.
  Groetjes Nikki

  BeantwoordenVerwijderen
 7. In een van zijn boeken beschrijft Jan Wolkers hoe hij als jongen in de hongerwinter een zwaan (of was het een pauw?) ving om een kerstdiner voor zijn grote familie mogelijk te maken. Misschien heeeft iemand dit nieuwsgierig gemaakt?
  In de 19de eeuw at men ook reiger en bijna alles, zoals nu in bv China ook nog gebeurt. Het is ook maar waar je mee grootgebracht bent. Een fransman eet slakken, wij alikruiken......

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...