vrijdag 9 maart 2012

maandelijkse moodswings

Gister schreef Huisvlijt over de overgang. Vandaag wil ik het eens over een ander hormonaal probleempje hebben: PMS.

PMS, wie kent het niet? Mannen kennen het van een afstandje en zuchten weer eens als het zo ver is. Vrouwen lijden. :p Gelukkig heb ik nooit last van buikpijn of andere lichamelijke problemen, maar emotioneel kan ik er wel aardig van uit balans raken. Ben ik normaal gesproken altijd heel vrolijk, humoristisch en vergevingsgezind. *kuch*.. als ik in die periode van de maand zit ben ik 2 dagen lang chagerijnig, ruziemakerig, emotioneel en geirriteerd.

Welke versie je van me ziet op deze dagen is afhankelijk van waar ik ben. Op het werk ben ik vooral sneller geirriteerd. Ik heb minder geduld met klanten en vind sneller dat ze zeuren. Ik probeer me dan altijd maar bewust te blijven dat het niet aan hen ligt, maar aan mezelf; ik heb tenslotte last van mijn hormonen.

Thuis ben ik veel erger. Ik maak me druk om dingen die er helemaal niet toe doen, maar die tijdens deze twee dagen tot extreme proporties lijken te groeien. De verdeling van het huishouden bijvoorbeeld. Normaal gesproken vind ik het geen enkel probleem om de was te doen. Maar als Sander gedurende deze twee dagen aan me vraagt of ik een wasje wil draaien dan zijn de poppen aan het dansen en kan ik enorm boos worden. Laat ie zelf de was eens doen, denk ik dan...

Ik ben meestal ook een stuk emotioneler dan gewoonlijk. Ik kan sneller huilen om kleine dingetjes. Voel me sneller aangevallen of onzeker...

Kortom: niet echt de leukste periode in de maand. Op internet heb ik gezocht naar tips om er beter mee om te gaan, maar er staan vooral lichamelijke tips op internet. Ik ben meer op zoek naar tips om de emotionele dalen wat tegen te gaan. En misschien ook wat tips voor Sander, hoe hij met de moodswings om kan gaan.

Dus: hoe gaan jullie om met de maandelijkse moodswings? Wat helpt voor jullie, en wat juist helemaal niet? Wat vinden jullie fijn of vervelend in het gedrag van andere mensen (en ook specifiek: mannen) op het moment dat je ongesteld moet worden?

Ben erg benieuwd naar de reacties.

7 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben ook voornamelijk de dagen ervoor niet te harde. Ik kan van een mug een olifant maken en dan de opmerking: " je moet zeker ongesteld worden" dan wordt ik helemaal woest.

  Ach ik denk maar zo die mannen bijten maar even op hun lippen. Wij hebben die maandelijkse ellende en dan mogen hun daar ook best wel een beetje last van hebben.

  Nu ik zwanger ben ben ik helemaal een emo monster. Kan om alles janken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb je al weleens aan een goede acupuncturist gedacht. Die zou je kunnen helpen met aanpak van pms. Maar zoek dan wel iemand die echt bekend sta als arts acupuncturist, of waar ziekenfonds de behandeling van vergoeden. Want dan weet je zeker dat je een goede heb. En niet iemand die het uit hobby doet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. dr. Phill zegt dat je het wel degelijk in de hand hebt als je op je werk je beter weet te gedragen ondanks de pms en je je dus thuis laat gaan omdat je daar je moodswing botviert op degene die onvoorwaardelijk van je houdt en niet bij je weggaat.
  Volgens hem moet je gewoon jezelf een enorme schop onder je kont geven als je thuis weer eens jezelf te buiten gaat aan dit soort gedrag, doe maar alsof je op je werk bent en roep jezelf tot orde.
  Hij is dan wel weer een man....dat wel...dusss.
  Maar hij heeft wel gelijk want ik heb mijzelf ook weleens die schop onder mijn kont gegeven. Hielp!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is dat ik nu geen PMS he anders kon Dr. Phil nu enorm de kolere krijgen van mij ;-). Ik heb een pms duivel geloof ik, elke maand 2 dagen chagerijnig gevolgd door migraine. Slecht geregeld door de natuur, ik kan er niks anders van zeggen...

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)