zondag 27 juli 2014

Groetjes uit Westeros (of: mijn leven zonder Facebook)

Anderhalve week geleden heb ik mijn Facebook-account gedeactiveerd. Ik was het al een poosje zat, maar ik had allerlei redenen waarom ik dacht dat ik niet kon stoppen met Facebook. Vooral gebaseerd op angst dat ik niemand meer zou spreken, niet goed meer op de hoogte zou zijn wat er bij mensen speelt etcetera.

Nu, anderhalve week later, weet ik dat mijn angsten grotendeels ongegrond zijn. Van één oude schoolvriendin waarmee ik contact wilde houden had ik haar laatste telefoonnummer niet, maar die kwam ik toevallig bij de supermarkt tegen, dus kon ik het aan haar vragen. Een andere vriendin heb ik per e-mail benaderd en de rest spreek ik nu via what's app.

In het begin merkte ik dat ik constant statussen in mijn hoofd aan het verzinnen was. Elk grappigheidje wat er gebeurde wilde ik op Facebook zetten. Inmiddels begint dit gelukkig wat minder te worden en begint het facebookloze leven aardig te wennen.

Wel ben ik slecht op de hoogte van het nieuws. Ik hoorde pas een dag later over wat er was gebeurt met dat vliegtuig. Dat was me dus helemaal ontgaan. Ik kijk niet naar het nieuws en hoorde de écht belangrijke dingen dus altijd via Facebook of via een forum waar ik nu ook niet meer op ga. Maargoed, ook op andere manieren kom je dus wel weer op de hoogte van wat er speelt, al is het dan wat later dan normaal.

Maargoed, ik kan Facebook dus missen als kiespijn. Wat ik ervoor terug heb gekregen:
- Een stuk minder stress en ontevredenheid; als ik niet geconfronteerd word met alle geweldige dingen die andere mensen doen dan merk ik direct dat ik meer rust heb en tevreden ben over mijn eigen leven, in plaats van dat ik me afvraag waarom andere mensen het zoveel beter lijken te hebben
- Je hebt weer wat te vertellen op verjaardagen. De laatste tijd viel me op dat alles wat ik op verjaardagen vertelde al bekend was, omdat ik het op Facebook had gezet
- Inzicht in wie er écht belangrijk voor je zijn. Ik heb 80 Facebook-vrienden, maar slechts 5 van hen hebben laten merken dat ze me hebben gemist. Zelf mis ik maar 10 van deze 80 mensen. Áls ik dus terugkom op Facebook ga ik flink ontvriend verder.
- Zeeën van tijd. Ik heb sinds ik niet meer op Facebook zit al 4 boeken gelezen! En dan niet van die dunne boekjes, maar echt dikke pillen, zoals de eerste twee delen van de boekserie het lied van ijs en vuur; beter bekend als Game of Thrones. Echt geweldige boeken, nog beter dan de televisie-serie vind ik! Liefst lees ik de hele dag door en ik merk dat ik ook weer steeds langer kan lezen zonder afgeleid te worden; ook een voordeel van minder vaak op de computer... Betere concentratie!

Het experiment is tot nu toe dus wel geslaagd. Ik hoorde via Lekker leven met minder dat het momenteel erg hip is om Facebook te deactiveren, maar ik had het helemaal zelf bedacht ;) Maargoed, dat gebeurt mij erg vaak, dat iets hip wordt vlak nadat ik het zelf bedacht heb. Gewoon volhouden tot de hype weer overwaait ;)

Zo, en nu ga ik weer lekker terug naar Westeros, oftewel: ik duik terug mijn boek in! Enige lastige is dat ik nu verder ben in de boeken dan dat we de serie hebben gekeken en Sander wil dus dat ik mijn mond hou over wat er gebeurt...  En dat is soms best lastig!!

9 opmerkingen:

 1. Ik heb hem ook een half jaar geleden gedeactiveerd maar na een aantal weken weer aangezet. Flink mijn lijst opgeruimd. Heerlijk. Ik gebruik mijn feestboek nu voornamelijk om te verkopen. Nog maar 3 groepen. Afgelopen weken voor 60 euro kleding verkocht van jongste. Dit gaat makkelijker dan marktplaats.

  Updaten van status doe ik nog maar zelden. Geen behoefte aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi dat het zo bevalt! Ik vind het ook een stuk rustiger nu ik er niet steeds kijk. Ik gebruik af en toe de messenger wel, maar de timeline heb ik al sinds dat blog niet meer bekeken. En dat bevalt me prima en het is inderdaad ook minder moeilijk dan ik dacht.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik vind fb juist wel fijn. al zou ik sommige dingen wel uit willen zetten idd ;) maar bijv de groep van de ouders van dochters klas.. leuk om in de vakantie niet alleen met mn kids naar de speeltuin te gaan,m aar daar met klasgenootjes en dus ook hun ouders af te kunnen spreken zodat het ook voor moeders gezellig is.. ik heb weer weinig met whatsapp, ja als vervanger voor sms, maar mn internet werkt ook niet meer buitenshuis, alleen wifi, dus heb er sowieso weinig aan (lang leve tele2..). ik ken verder ook niemand hier op t dorp, dus kom ze ook niet tegen in de supermarkt, vind het dan wel fijn dat ik dus vanmorgen kon zien dat een kennis gisternacht bevallen is van een zoon bijv.. :) ipv pas als het kaartje komt.. ;) (al maakt dat uiteindelijk helemaal niets uit :p)

  ik stoor me eerlijk gezegd ook niet aan alle leuke berichtjes van iedereen wat ze gedaan hebben. ik weet dat mensen alleen deleuke dingen erop zetten, net als dat je niet aan jan en alleman in de supermarkt verteld als je een baaldag hebt of er dingen niet goed gaan. die vertel je aan vrienden/familie bij wie je dat kwijt kan. en dus niet op fb.. dus ik snap juist dat het een vertekend beeld geeft, maar vind het wel leuk om de positieve dingen te lezen :)

  ik ben ook lid van meerdere groepen, oa een huishoudgroep, wat me stimuleert om toch even iets te doen en ook van de flyladygroep waar ik weer kwijt kan wat ik gedaan heb in huis bijv.. die dingen hoef ik niet aan mn buurvrouw te vertellen als ik haar tegenkom.. die denkt dan ook dat ik niet goed wijs ben ;) maar vind het zelf erg prettig om toch ergens te kunnen vertellen dat de was bij is oid.. ;)

  maar is geen pleidooi om te beweren dat jij terug op fb moet ;) ieder zn eigen ding. als het je bevalt, super meis!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb heel kort in het begin facebook gehad maar werd al heel snel moe van het interessante gedoe van mensen erop. Een groot feest dat leven terwijl ik bij sommige weet dat het tegenovergestelde waar is. Kun je dus missen als kiespijn, ik vind het slim van je. Ik denk ook dat het vanzelf op gaat houden zoals met alle dingen. Alleen hebben we ws tegen doe tijd een chip in ons hoofd. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik gebruik facebook om af en toe met mijn dochter te chatten en voor de weggeefhoek van onze regio, maar heb alleen mijn dochter toegevoegd en plaats er geen dingen die ik mee maak of ze moeten met de weggeefhoek te maken hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb FB nu een jaar en ik hou het stil... Als iemand mij vraagt heb je FB dan antwoord ik naar waarheid 'daar doe ik niets mee'. Tot nu toe hebben drie mensen mij gevonden, eentje daarvan is een vroegere vriendin van de middelbare school die ook aan dezelfde universiteit heeft gestudeerd, af en toe contact is wel leuk maar ook geen noodzaak. Als ik mensen als vrienden accepteer waarschuw ik ook meteen dat ze er niets van hoeven te verwachten, ik log nauwelijks in en plaats bijna nooit wat. Ik krijg een e-mail als er 6 meldingen zijn, die bekijk ik en soms 'like' ik wat. Zelf iets plaatsen gebeurt eens in de 2 maanden. Zoals mijn afstuderen begin deze maand, dat vond ik het vermelden wel waard. Vreemd genoeg had ik meer commentaar op mijn handelen verwacht maar tot nu toe valt dat erg mee. Grootste voordeel voor mezelf is misschien ook wel dat ik de druk niet voel om mee te doen aan het wedstrijdje 'wie-heeft-de-meeste-vrienden' want volgens mij wordt daar het begrip 'vriend' alleen maar erg mee uitgehold.

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat heerlijk om te lezen! Ik ben nooit begonnen aan dat hele face-boek. Ik zie mensen liever face-to-face. En boeken lees ik voldoende. Dus face-boek heb ik niet nodig om een interessant leven te leiden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het klinkt ineens in veel reacties die ik.online lees, alsof face book zo.verschrikkelijk is.
  Ik vind het een uitkomst. Dankzij face book heb ik.juist nieuwe mensen in het echt ontmoet. Gedeelde interesses.
  En het hielp.me door sommige moeilijke momenten heen. Als ik dan juist wel dingen plaatste die even.helemaal misliepen (toen dochterlief onze drager sloopte, de doek weigerde en verder algeheel vervelend en gillerig was, net toen ikzelf ook ziek was bijv.) Allemaal lieve reacties dan.

  Maar niet de hele wereld hoeft te weten wat ik de hele dag doe. Ik plaats soms foto's van de kinderen, omdat de.familie gewoon door het hele land woont. Maar zonder kunnen we ook prima :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...