zaterdag 27 september 2014

Kerstmis - kosten en cadeautjes

Gisteravond heb ik alvast de kosten voor Kerstmis besproken met mijn familie. We gaan dit jaar €15 per persoon per stel uitgeven aan de cadeautjes. Nog steeds best veel, maar in kleine stapjes maken we het wat minder duur. Dus dit jaar in totaal €60, in plaats van €80 zoals vorig jaar. Voor je eigen partner mag je iets duurders kopen, maar waarschijnlijk doen wij dat niet. Soms vind ik dat wel jammer hoor, als ik dan zie dat mijn zusje mooie sieraden krijgt en ik krijg een fietsrekje :P Maar achteraf ben ik dan wel heel blij met zo'n praktisch cadeau, ik ben gewoon niet zo'n type voor sieraden... Ik vind het snel zonde van het geld en ik draag het niet. Al heb ik in Delft wel een heel mooie delfts blauwe ketting gezien * hint hint Sander *

Misschien kopen we dit jaar wel een gezamelijk cadeau voor ons huishouden in plaats van losse cadeautjes voor elkaar. We zitten te denken aan een friteuse. We doen nu eens per twee weken een patatdag en dan halen we patat en snacks bij de snackbar. Maar dat loopt toch wel aardig in de kosten. Ik denk dus dat we een frietpan er wel snel uit zouden hebben. Zeker als Tobias straks ook mee gaat eten van de patat. Hij heeft een keer één patatje geproefd en sindsdien moeten we echt wachten tot hij op bed ligt voordat we patat halen, want hij wordt direct helemaal wild en enthousiast als hij patatjes ziet.

Ook voor Tobias willen we dit jaar natuurlijk iets leuks kopen. Bij de C1000 hebben ze nu een actie dat je per €10 boodschappen een zegel krijgt en dat je dan bij 5 zegels korting krijgt op boeken. Met die actie heb ik gisteren het prentenboekje Mama! gekocht voor hem. Maar dan ben ik gelijk weer zo enthousiast dat ik het boekje voor ik het weet alweer  aan het voorlezen ben. Oeps! Nu snel maar ergens verstoppen, dan hebben we alvast een leuk cadeautje voor de Kerst. Die ene keer voorlezen zal hij zich tegen die tijd vast niet herinneren, toch? ;)


Ik ben even benieuwd omdat wij zelf dus geen friteuse hebben en ik nog geen idee heb van de kosten: haal je de kosten er inderdaad uit ten opzichte van de snackbar? Gevoelsmatig denk ik van wel, maar missschien scheelt het elkaar niet eens zoveel... Het is natuurlijk ook wel een stukje extra onderhoud wat je moet doen, regelmatig afwassen, olie verversen etc.

En zijn jullie al bezig met de financiële voorbereidingen voor de decembermaand?

19 opmerkingen:

 1. Ik zou denken aaaahhh weer n ding in de kast! Maar denk je de kosten er zeker uit haalt!
  En wat de kados van Tobias betreft! Wij krijgen/ vragen precies t zelfde! En we kennen elkaar niet eens.. T zijn gewoon populaire kados! Lief tegeltje ook! Die krijgt ze dan weer niet..
  Groetjes Miek!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. het hele jaar werk ik toe naar 'de feestdagen' (eind okt-jan)... mijn verjaardag, beide ouders, beide schoonouders, én schoonzus jarig, sinterklaas thuis, bij ouders en bij ouders, kerst idem.... pfff en in januari nog twee neefjes en een broer die jarig zijn. O en dan de ANWB bijdrage, ook altijd in november/december en natuurlijk 'verjaard' ook de APK van de auto in december, altijd goed voor een paar tientjes extra kosten... Dan maak ik in januari ook altijd de fotoboeken van het afgelopen jaar, ook een redelijk dure hobby. En als klap op de vuurpijl zorg ik deze oktober/november voor nog wat najaarsverjarend nageslacht :)
  Ik zet het hele jaar alvast wat opzij, extra bij de belastingteruggaves en vakantiegeld. Marktplaatsopbrengsten, dat soort dingetjes. Ook sla ik door het jaar heen vast wat cadeautjes in, waardoor ik niet bezwijk onder de 'verzin een leuk cadeautje'-druk ;)

  wb de frietpan... yes! eindelijk een 'handig apparaat' dat ik niet gebruik :p Ik heb er geen, wil er ook geen. Af en toe een frietje van de friettent, en geen walmen in huis/de schuur... heerlijk! ook geen gezeul met flessen nieuw en oud frietvet, ding nooit schoon hoeven maken, geen friet/snacks in de vriezer, minder verleiding om m te vaak aan te zetten, en geen plaatsvreter in de kast. maar het zal ongetwijfeld een kantelpunt kennen, dat je goedkoper uit bent als je zelf gaat bakken ipv afhalen... geloof ik meteen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij doen de frituurolie in een gewone pan en daar friituren we dan de patat in. De pan kochten we bij de kringloop voor bijna nop. We vissen de patat er dan met de schuimspaan uit.

  Wij doen nooit aan cadeautjes met kerst, we zijn met ons tweetjes dus dat vinden we dan niet zo nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Doen een frituurpan vooral met een gezin ,scheelt je veel geld. Toen mijn kinderen nog thuis woonde gebruikte ik hem voor bv een patatje of een snackje. Nu wij met zijn tweeen zijn haal ik het zo heel af en toe en bak ik niet zelf meer . Te weinig gebruik en daar wordt het vet ranzig van als het te lang staat.
  gr. Marina

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik doe mijn frietjes in de oven. Ik heb de frituurpan juist weggedaan omdat alles zo gaat stinken en de pan eg lastig schoon te maken is. Mocht ik ooit nog een pan kopen dan wil ik er een op gas, met een netje in de pan.Zoals deze: http://www.blokker.nl/nl/blknl/frituurpan-emaille-%C3%B8-24-cm Of zoals eerder geschreven werd, in een gewone pan en met de schuimspaan eruit halen.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij gebruiken ook zelf een frietpan sinds de kinderen groter zijn. Met 3 puberjongens is het bijna geen doen om friet te halen. We bakken niet elke week friet maar het is het een traktatie en dan gaat er ook bijna 2 kilo friet doorheen met de nodige snacks als je dat moet halen dan heb je de kosten van een frituurpan er al in 1 keer uit. Daarnaast als de kinderen met een verjaardag eens een paar vrienden uitnodigen dan is het handig om wat snacks erin te gooien. Ik bak de friet buiten zodat ik wel geen reukoverlast binnen heb.
  Moeder van drie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier word hij ook gebruikt om.loempia's temaken. Of groente in beslag. ook zijn gefrituurde tortilla reepjes erg lekker.
  En het is lange termijn best goedkoper. Duur vet hoeft ook echt niet. En ewn frietpan met 20 opties ook niet :-P
  Hier is het sinterklaas. Iedereen koopt iets voor de rest. Met 7 volwassenen En 2 kinderen gaat het dan al hard. Ook geen dure dingen. Lekkers en nuttige dingen (ik heb een.nieuwe wasmand nodig bijvoorbeeld ). Iedereen is nu al bezig met kadootjes bedenken en vinden (of maken in mijn geval) ik vind het altijd erg leuk om iets passends te vinden. De kosten per persoon worden niet afgesproken, dat mag iedereen zelf weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. hier komt eerst in oktober het eerste kinderfeestje van dochter.. en dan natuurlijk haar verjaardag, cadeau.. enz. dan nog 5 dec.. dus nee nog niet bezig met kerst eigenlijk... :p zit nog te veel tussen.. (al moet ik dat toch eens gaan leren, want vaak heb ik dus niets, omdat er geen tijd meer is :p)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een frituurpan scheelt erg in de kosten! Koop hem in de aanbieding en ook het vet in de aanbieding! Reken maar uit wat een kilo friet in de winkel kost en wat hij nu kost bij de snackbar! Ook snacks zijn veel goedkoper. Ook voor de friet en snacks: koop extra als het in de aanbieding is: 1+1 gratis ofzo. Dan eet je voor de helft van de prijs en de friet is ook warmer:)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het goedkoopst en lekkerst is het door frietaardappelen te kopen en zelf te schillen. Nog goedkoper? Friet in schil frituren. Heerlijk!
   Groet, sally

   Verwijderen
 10. Gelukkig al op tijd begonnen met afspraken maken en een budget vaststellen.
  Wat frutsels betreft had je geloof ik al kerstballen, in delfts blauw, dus is het alleen nog een boompje en een kerstmaal. Ook dat laatste kan je al voorbereiden. Deden de Engelsen ook met hun plumpudding die een week of zes moest rijpen. Qua kerstmaal deden wij altijd vrij simpel, een soepje,boontjes en iets van aardappeltjes uit de oven en een lekker stukje vlees, en ijs toe. Niet echt veel duurder dan een gewone zondagse maaltijd. Laat je niet op laten jagen door de ratrace in de bladen en winkels is mijn advies. Kerst gaat immers niet om het eten en de kadootjes, maar om samen zijn.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij hebben zo een ouderwetse frietpan voor op het fornuis. Meestal snijden we de frietjes zelf. Het grote voordeel vind ik dat ik altijd weet dat er niet in oud vet wordt gebakken. Verder scheelt het natuurlijk ook geld. Het schoonmaken vind ik met deze pan veel makkelijker dan met een friteuse, alles kan afgewassen worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. He, ben je mint groen geworden? :)

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ja, klopt :) Aangezien we tegenwoordig over veel meeer schrijven dan alleen over groen. Maar we wilden de naam niet zo ver omgooien dat mensen niet meer weten wiens blog ze lezen :)

   Verwijderen
 13. Omdat mijn vriend 13 salarissen per jaar krijgt en wij het zo ingepland hebben dat we er 12 van besteden aan de vaste lasten, lukt het ons om er eentje over te houden en dat is altijd in november. Grootste gedeelte naar de spaarpotjes en een deel gaat in het 'feestdagenpotje' en alleen al het feit dat dit kan, is een feestje.

  Hier kan er zo genoten worden van de cadeautjes onder de boom en is het enige moment per jaar dat we echt 'uitpakken' maar wel allemaal keurig binnen budget :) Begin december ga ik op verzameltour!

  Sinds wij een weekmenu hebben, zijn we nog niet één keer iets gaan afhalen. Wel hebben we zelf een frietpan; een dubbele zelfs i.v.m. glutenvrij bakken voor de helft van ons gezin. En dan nog besparen we hier enorm op in vergelijk met wekelijks frietjes en snacks halen bij de cafetaria want dat tikt aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik bak ook bijna altijd zelf. Scheelt enorm in de kosten met twee kinderen.
  Leuk, je mint groene blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik bekijk altijd goed de folders die wij ontvangen. Vooral het kruidvat heeft vaak leuke aanbiedingen van speelgoed zoals bijv Duplo,Fisher price, leuke voorleesboekjes of dvd van woezel en pip. Zo koop ik dus regelmatig leuke goedkope cadeautjes voor mijn kleinkinderen die ik dan bewaar voor de kerst. Maar ook voor mijn 2 dochters en schoonzonen. Heb nu net een leuke aanbieding gezien van een fotopuzzel, die laat ik maken met een afdruk van mijn jongste kleindochter van 5 weken

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik spaar elke maand een x-bedrag voor feestdagen en verjaardagen. En daarvan haal ik de extra boodschappen voor de eigen verjaardagen/Sinterklaas en kerst, cadeautjes voor andere verjaardagen. Maar dus ook voor onze eigen verjaardagen/5-12. Ik heb een plank in de kast met een badlaken eroverheen waar ik het hele jaar door speelgoed voor Sinterklaas voor de kinderen bewaar zodat we op 5-12 echt lekker kunnen uitpakken zonder dat we daarna op de blaren zitten. Laatst dus mijn slag grotendeels geslagen bij het kruidvat met 25% of zelfs 50% korting.
  Ik ben eigenlijk nu al bijna klaar voor 5-12 voor onze eigen kinderen, alleen nog wat verzinnen wat de grootouders kunnen geven. En iets voor onszelf want je kunt je zelf niet overslagen met een 6-jarig kind in huis, want die stelt dan vragen waarom wij niks krijgen. Die vraag stelde hij namelijk toen hij 2 of 3 was. Sindsdien krijgen wij zelf ook wat en ook bij het schoenzetten. Vorig jaar hadden we alle schoenen verstopt en onszelf een zakje zout gegeven, heeft hij het nu nog over :-)
  En wij doen niks qua cadeau's met Kerstmis.
  Wat betreft de frituurpan die hebben wij heel bewust niet en kopen dus gewoon nog bij de snackbar, vind dit ook veel lekkerder en we kunnen het ook nog gewoon betalen en genieten er dan ook echt van.
  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...