zondag 14 september 2014

Pensioen afkopen?!

In een mailbox die ik niet vaak bekijk kwam ik opeens een email tegen van een pensioenfonds waar ik 3 jaar geld in heb gestopt toen ik via een uitzendbureau werkte. Ze willen mijn pensioen afkopen, omdat het onder de grens ligt die ze hebben gesteld. Ik zou dan in één keer een bedrag van €500 krijgen. Opzich een leuke meevaller.

Toch moeten we hier even over nadenken, want al is het nu nog ver van mijn bed, er komt natuurlijk een moment dat we op de leeftijd zijn dat we niet meer (kunnen) werken. Sander bouwt op het moment ook geen pensioen op, want op zijn werk doen ze niet aan pensioen, ze vinden dat je dat zelf moet regelen als je daar behoefte aan hebt, maar dat zij het niet verplicht gaan stellen. (Opzich vind ik dat heel netjes, eigenlijk.)

Omdat we een goede keuze willen maken ging ik even kijken  op mijn pensioenoverzicht. Nou, daar word je dus ook totaal niet wijzer van! Onduidelijkheid ten top! Ik weet nu dus nog steeds niet wat ik nou precies per maand zou krijgen als ik op pensioensleeftijd ben, en of ik dus liever nu dat bedrag krijg of dat ik het liever laat staan voor later.

Dan nog mijn opstandigheid tegen pensioen erbij... Ik ben echt anti-pensioen, want ik heb het gevoel dat wij nu alleen maar betalen, maar dat het pensioenspotje leeg zal zijn tegen de tijd dat we er zelf gebruik van willen maken. Dus ik spaar het liever zelf en laat dat pensioen dan maar zitten. Naar mijn mening is een afbetaald huis een betere pensioensregeling dan wanneer je geld in een pensioensfonds stopt.

Maargoed, ik moet zeggen dat ik er ook geen kaas van heb gegeten en dat ik er eigenlijk helemaal niks van snap ;) Wat zouden jullie doen: nu uit laten betalen of laten staan?

19 opmerkingen:

 1. Ik heb al een keer zo'n klein potje uit laten betalen en volgens mij krijg ik over anderhalf jaar ofzo nog een keer zo'n voorstel. Dan laat ik het waarschijnlijk weer doen. Ik heb het ook niet zo op de officiële pensioenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou kijken of het overgeheveld kan worden naar bijvoorbeeld een pensioenspaarrekening. En dan verder gaan sparen in die pensioenspaarrekening. Bij zo'n spaarrekening bepaal jezelf of je het geld vastzet of niet (tegen een bepaald bedrag) of dat je een flexibele rente neemt. Alles bij elkaar vind ik dat je dan behoorlijk zelf de baas er over bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou het uit laten betalen. Alleen ff checken of het bruto of netto is om teleurstellingen te voorkomen.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is wel een goede ja, mijn ervaring is dat ze uiteindelijk maar een derde ofzo uitbetalen van wat je tegoed hebt. Da's dan een beetje zuur als je denkt een groot bedrag te krijgen.

   Verwijderen
  2. En als het als het als inkomen wordt gezien heeft het ook nog effect op je toeslagen . Uiteindelijk hou je er dan niets van over

   Verwijderen
 4. ...ik (64) heb ook geen pensioen opgebouwd. Ik heb wel altijd gespaard en ben daar erg blij mee, zeker als ik van mijn oudere broers en zussen hoor hoe hun pensioen achteruit gegaan is in de loop van de tijd !
  Laat dus maar uitbetalen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Toevallig heb ik deze week een aanvraag hiervoor ingediend.
  Ging over een periode van 2 jaar.
  Ik ben benieuwd wat eruit komt.
  Succes ermee.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Laat het lekker uitbetalen. maar denk wel dat je behalve een afgelost huis nog meer kan doen, want alleen aowis met een beetje mazzel ook niet meer beschikbaar als jij met pensioen gaat. en alleen in huis is karig leven. ik wil nog een eten, kleren kopen soms en soms een dokter betalen. ik ben wel bezig te sparen. Dat kan belasting gunstig. Makkelijk ste is even brand new day site te lezen hierover.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Op zich vind ik die regeling bij Sander op zijn werk helemaal zo gek niet.
  Ieder moet het voor zich weten.
  Je kunt het laten uitbetalen en gebruiken voor je aflossing. ;-)
  Ik ben van mening dat je beter kunt zorgen dat je huis afbetaald is.
  Dat pensioen blijft een onzeker iets.
  In die jaren kan er veel nog veranderen.
  Je huis blijft je huis en je hebt veel meer zekerheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik zou kiezen voor uitbetaling, je kan beter zelf sparen voor een 'pensioen'
  Let ook even op dat een pensioenspaarrekening (zoals Fabiooltje benoemt) allerlei mitsen en maren heeft. Je geld wat je daarin steekt ben je tot de pensioendatum kwijt.
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik zou het uit laten betalen. Ofwel op de spaar ofwel aflossen op je huis, of een goede investering zoals jullie zonnepanelen ervan doen (gedeeltelijk) Zo hou je maandelijks meer over om weg te zetten voor je eigen potje. Wel zo'n fijn idee!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Check vooral even of het uitkeren van dit pensioen van invloed is op eventuele toeslagen die jullie hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Pensioen, bestaat dat later nog. Ik hoor van steeds meer mensen die goud gaan sparen als pensioen. Waardevaster dan geld. Maar ook investeren in zonnepanelen is nuttiger dan op de pensieoenbank blijven vertrouwen.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Niets is zeker in dit kader. Wie zal zeggen hoe de wereld er over 40 jaar uitziet. Voor je het weet wordt bijv. een afgelost huis beschouwd als een mogelijkheid om extra belasting over te heffen. Wat is de rentestand tegen die tijd? Krijgen we nog wel AOW of is er weer een heel ander stelsel? Staan de pensioenfondsen nog overeind? Moet je in aandelen (ook een gokkast) gaan? Het blijft een koffiedik kijken. Tot voor een aantal jaren waren behalve de hiervoor genoemde aandelen nog redelijke zekerheden waar je op kon rekenen. Dit is niet meer het geval. Niemand kan je precies zeggen als je nu zus of zo doet, dan levert het zoveel op. Ik heb 7 jaar geleden bij het pensioenfonds voor Zorg en Welzijn eens geprobeerd om een exacte opgave te krijgen hoeveel ik op welk moment uitgekeerd zou krijgen. Het heeft me veel papier opgeleverd en veel telefoontjes gekost.
  Evenwel 500,- euro pensioenpremie zal over 40? jaar qua pensioen niet zoveel opleveren. Ik zou het dus maar laten uitbetalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. In het verleden zag ik niet echt het nut in van een pensioen. Wie zegt dat er een later komt? Nu pluk ik er de vruchten van dat mijn man pensioenpremie betaalde. Ik ontvang nu een nabestaande pensioen. Je kunt wel denken dat je niet uitgaat van een overlijden. Dat dacht ik ook maar het overkwam ons wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heftig, daar heb ik nog niet zo over nagedacht eigenlijk, dat het daar ook belangrijk voor is.

   Verwijderen
  2. Mijn man had bij zijn vorige werkgever een bedroevende pensioenregeling. Om het een beetje aardig te maken moest je van de winstuitkering een groot deel in je pensioenpotje stoppen. Daar waren ook allemaal keuzes voor om onder mom van zelf kunnen kiezen. De man van zus is pensioen adviseur geweest en hij keek naar ons pensioen. Nu ben ik ambtenaar en dat was altijd goed geregeld ook voor man maar als er wat met hem gebeurde stond ik met lege handen want een bedroevende nabestaanden pensioen. Wij hebben toen een nabestaande verzekering afgesloten die per maand uitkeert mocht man of ik komen te overlijden. Het kost ongeveer EUR 50 pm en de kans dat we het gebruiken is niet hoog maar het geeft rust.
   Zodra de kinderen volwassen zijn zeg ik het op.
   Nicole

   Verwijderen
 14. Als jullie allebei geen pensioen opbouwen of een nabestaandenpensioenen hebben geregeld zul je toch door de zure appel heen moeten bijten en je erin verdiepen. Het wordt anders later wel erg karig

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En nog even ter aanvulling: hebben jullie nu geen regeling als er iets met Sander, de kostwinner, gebeurd? Dat begrijp ik tenminste uit je verhaal. Dat lijkt me toch niet erg verantwoord.

   Verwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)