vrijdag 3 oktober 2014

Winterdip - deel 2

Gisteren kwam toevallig het consultatie-bureau langs en heb ik het met haar ook even gehad over mijn gevoel en dag-indeling. Eigenlijk ben ik gewoon nog steeds te perfectionistisch. Ik voel me schuldig als ik Tobias even alleen laat spelen en al helemaal als ik hem in de box neerzet. Dan heb ik het idee dat ik hem tekort doe.

Er werd me aangeraden om de dag op te delen in blokjes van 15 minuten. Een kwartiertje samen spelen, een kwartiertje alleen spelen op de grond (Tobias dan, he?) en daarna een kwartiertje in de box terwijl ik iets in huis kon doen. En af en toe ook een kwartiertje dat ik even gewoon niks doe behalve bijvoorbeeld een boekje lezen. En dan proberen om dat elke dag in dezelfde volgorde te doen, zodat het ook voorspelbaar is voor Tobias.

Opzich hebben we wel een aardig ritme samen, maar ik voel me dus alsnog wel schuldig als hij in de box moet en voel me dan opgejaagd om maar zo snel mogelijk alles af te werken wat niet kan als hij vrij rondkruipt. En op de bank zitten terwijl hij in de box zit? Dat zal echt moeilijk voor me worden. Tobias zal er vast geen waarde-oordeel aan vastplakken, maar voor mijn eigen gevoel....

Verder werd me ook aangeraden door het CB (en ook door sommige mensen in de reacties op mijn blog van gisteren) of mijn ouders niet een vaste ochtend of middag willen oppassen. Helaas gaat dat niet lukken. Mijn ouders willen altijd wel inspringen, maar niet op een vaste dag en er moet wel een goede reden voor zijn, niet zodat ik even wat tijd voor mezelf heb.

Mijn moeder is heel anders dan ik en kan vaak niet begrijpen dat ik dingen anders aanpak en anders ervaar dan hoe zij het ervaart. Zij is bijvoorbeeld een echt gezelligheidsmens, terwijl ik echt moet bijkomen na een verjaardag. En zo dus ook met het huishouden draaiend houden. Zij kan zich niet voorstellen dat ik soms even die tijd voor mezelf nodig heb en dat ik niet voldoende heb aan een uurtje als Tobias ligt te slapen.

Ach, het zal vast allemaal wel weer goedkomen... Gisteren heb ik een documentaire gekeken over the secret. Misschien moet ik dat maar eens gaan proberen toe te passen, ben benieuwd of dat werkt...

20 opmerkingen:

 1. Dit bedoelde ik ook in mijn reactie wat het CB aan kaart. Jammer dat je je zelf dat niet gunt, mijn kinderen hebben er niks aan overgehouden om even in de box te zitten. Ik had er ook vaste tijdstippen voor, op een gegeven moment vond zoonlief tv kijken leuk o.a. Teletubbies dus zette ik hem daarvoor in de box en ik ging wat in het huishouden doen of ... vul maar in.
  Jammer dat je ouders niet willen oppassen, ook al is het maar eens in de zoveel weken zodat jij even tijd voor jezelf hebt. Als je aangeeft dat je het anders echt niet trekt, misschien Sander erbij in betrekken want voor hem is het ook niet leuk, dat hij een goed woordje voor jou bij hun doet. Ik herken dit allemaal wel die tijd voor jezelf en mensen in mijn omgeving snappen het ook niet altijd, deze aankomende tijd is ook niet mijn beste periode. Behalve dat ik totaal niet perfectionistisch ben dus ik had idd die kwartiertjes in de dag gepland. Maar mijn "voordeel" is dat ik werk dus ik neem zo nu en dan een vrije dag terwijl de kinderen er niet zijn. En dan vind ik het jammer dat zoonlief op school zit en om half vier dus al uit is:-) Maar ja, zo'n dag doe ik ook niks qua huishouden en als hij uit school komt ga ik spelletjes met hem doen want zijn zusje is er de hele dag niet. DIe halen we om half zes op, net als anders.
  Dus meid, zet hem in de box ga je niet schuldig voelen en doe iets wat jij graag wilt in dat kwartiertje

  groetjes Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is toch ook belangrijk voor Tobias dat hij zichzelf even kan vermaken? en als jij dan met hem speelt ben je wat relaxter en vrolijker (en hij dus ook, zo werkt dat bij die kleintjes, ik spreek uit ervaring :-)) en dan is het allemaal een stuk gezelliger. Ik laat mijn zoontje ook vaak 'helpen' met schoonmaken, ben je wel veel langer bezig en kan je soms weer opnieuw beginnen maar het is ook gezellig. Een plantenspuit met water en een doekje en ga die tegelvloer maar even te lijf (of wat anders). Maak het jezelf niet te moeilijk... (ik weet het makkelijker gezegd dan gedaan) dat is voor niemand leuk. Voor jou niet, maar ook voor je mannen niet. En als je een donkere bui voelt opkomen: niks daglamp, lekker naar buiten! het is prachtig weer!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. of lekker even fietsen vinden ze vaak ook geweldig. Toen mijn zoon wat de leefijd van Tobias gingen we vaak samen een rondje fietsen, fruithapje mee en dan picknicken. Onderweg liedjes 'zingen'. Als ik dan een rotdag had (we voelen ons allemaal wel eens zo) was ik daarna weer helemaal opgeknapt. Dit is overigens niet rot bedoeld hoor, je bent gewoon een superlieve moeder die het beste wil voor haar kind en gezin en daar is niks mis mee! Ik/wij proberen je alleen wat tips te geven die je misschien kunnen helpen nu je het even niet zitten zitten. Vat het niet op als kritiek!

   Verwijderen
 3. Even los van hoe jij je er bij voelt, maar Tobias heeft het ook nodig om op zichzelf te kunnen spelen. Gun hem ook zijn tijd in de box (veilig afgeschermd van 'de grote ruimte') om zich even lekker met een speeltje bezig te houden, te kunnen concentreren op zichzelf. Ik laat mijn kinderen heel vaak even zelf spelen, soms tot wel een half uur/drie kwartier kunnen ze helemaal verzonken zijn in een boekje of een speeltje. En heb ik tijd om één op één iets met de ander te doen, of simpelweg iets voor mezelf/het huishouden. Op dit moment zit ik bijvoorbeeld met een kopje thee op de bank jouw blogje te lezen terwijl de oudste aan tafel zit te kleuren en de jongste in de box houten beestjes in en uit een doosje aan het halen is (erin, eruit, erin, eruit, repeat). Beide zijn lekker bezig, en ik ook. Dadelijk fruit en een wandelingetje samen... Het is echt niet zielig om hem af en toe even met zichzelf te laten, dan leert hij zichzelf te vermaken. Komt je ook van pas als je probeert een gesprek te voeren met een andere volwassene trouwens... een kind dat zichzelf kan vermaken. Maar dat is weer een heel ander verhaal ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tijd voor jezelf nodig hebben ís een goede reden. Een dagindeling kan inderdaad erg helpen. En bedenk dat je Tobias juist helemáál geen dienst bewijst door hem nooit alleen te laten spelen. Hoe moet het arme kind dan leren om zichzelf te vermaken?

  Heb je niet toevallig in de buurt een aardige moeder, dat jullie om de beurt op elkaars kleintjes passen zodat de ander even wat rust heeft?

  Voel je niet schuldig als Tobias alleen in de box zit. Dat is juist fijn voor hem.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. het is juist goed en fijn voor Thomas als hij de ruimte krijgt om ook alleen iets te doen. Bedenk ook dat wat je nu leert, een patroon wordt. Niets erger dan kinderen die zich echt geen seconde zelf kunnen vermaken. Dus idd Thomas lekker een bakje en een pollepel geven en zijn gang laten gaan. Dat is voor hem hartstikke goed!
  Heb je geen vriendin die hem even lekker mee uit wandelen kan nemen of af en toe een paar uurtjes met hem wil spelen?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Herkenbaar, die winterdip. ik merk ook dat buiten zijn helpt.
  Lekker wandelen (misschien samen met een vriendin of andere moeder met kindje) of gaan zwemmen in warm water...als je daar van houdt.
  Rosa

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ook hier met alle drie de kinderen de box veel gebruikt. Een kind moet zichzelf leren vermaken en bezighouden. Als hij over drie jaar naar school gaat dan houd de juf zich ook niet alleen met hem bezig. Hij zal dat toch moeten leren. Natuurlijk moet je aandacht geven aan je kind maar hij houd er niets aan over om 15 minuutjes in de box te zitten terwijl jij iets voor jezelf doet of iets in huis. Onze jongste vond het heerlijk in de box even rust van zijn broers en nog steeds is het iemand die geniet van alleen zijn op zijn kamer.
  Moeder van drie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mijn kinderen wilden absoluut niet in de box. De oudste wilde me gewoon graag blijven zien en hem zette ik dan in de kinderstoel of buggy vlakbij waar ik aan het werk was.
  De jongste lag eerst veel op een kleed en werd vaak vermaakt door zijn oudere broertje en ik had de kamer baby en oeuterproof gemaakt. Jongste zoon had gewoon heel veel ruimte nodig om zich prettig te voelen.
  Mijn ouders wilden ook geen vaste dag/ochtend bijspringen. Jammer, maar ik snapte het wel.
  Ik heb heel veel hulp gehad van buurmeisjes die het heerlijk vonden om met mijn jongens om te tutten en te spelen. Heb jij misschien ook van die lieve buurmeisjes?

  Dat verschil tussen jou en je moeder herken ik bij mezelf ook. Gewoon een verschil tussen introvert en extrovert. En in onze maatschappij is het nogal ingericht op extroverte mensen. Het boek 'Stil' van Susan Cain is vast iets voor jou.
  En de tijd met kleine kindjes is gewoon heel intensief en daar kun je goed moe van worden en dan is alles minder leuk en zwaarder.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh zo herkenbaar! Ik voelde me ook altijd zo schuldig als ik mijn zoontje even in de box zette. Ik heb daar nu nog steeds last van trouwens, en hij is inmiddels al vier... Wanneer hij met mij wil spelen (en da's heel vaak) en ik zeg neen, dan gaat dit altijd gepaard met een schuldgevoel. Mijn man heeft hier naar eigen zeggen nooit last van. Ik ben trouwens ook erg perfectionistisch ingesteld.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De hele dag een kleintje om je heen is heel intensief.
  De gevoelens die jij hebt herken ik niet. Ik zette mijn kinderen rustig een poos in de box. Na het ontbijt en na het middageten (als ze dan niet naar bed moesten) gingen ze standaard in de box. Na het ontbijt kon ik dan meteen naar boven om daar de boel even glad te maken en alle was te verzamelen.
  Ik ben geen moeder die de hele dag met haar kind wil spelen. (Zal ook niet meevallen met 6 kinderen ;-) )
  Tot dat ze een jaar of 2 waren stond de box in de kamer. Al is het maar een half uurtje per dag. Je hebt even je handen vrij en je weet dat ze daar geen gekke dingen kunnen doen. Kun je rustig iets anders doen.
  voor Tobias is het juist heel goed om te leren zichzelf te vermaken. Ik denk dat de tip van het CB een hele goede is, maar pin jezelf daar ook niet al te strak op vast. Speelt hij nog heel zoet, laat hem nog lekker spelen en benut die tijd voor jezelf of een klusje. Dan kun je daarna weer lekker even met hem spelen. Je zal zien dat hij steeds langer zichzelf zal kunnen vermaken.
  En samen opruimen, schoonmaken oid is ook gezellig!!

  Geniet van je kleine mannetje. En twijfel niet aan jezelf. Je wil het beste voor je kind, maar daarbij moet je eerst ook goed voor jezelf zorgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tip van het niet te erg op tijden vastpinnen. Tobias heeft vanmiddag een half uur in de box gespeeld in zijn eentje :) Was echt fijn!!

   Verwijderen
 11. Hier ook geen oppas oma/opa. Mijn moeder heeft bij mijn oudste zo veel geholpen en zoveel op hem gepast (al.woonde we in hetzelfde huis.) Dat ze nu daar niet zo'n zin in heeft. En dat vind ik prima. Ik snap het heel goed.
  En echt waar, ik kon het ook.niet. een.kabouter die de hele boel bij elkaar krijste in de box. En maar niet zelf even spelen. Het lukte gewoon niet. En nu is ze 2 en heeft besloten dat ze ineens veel meer kan, lijkt wel. Ze puzzelt en kleurt rustig een half uur alleen, als ik maar in de ruimte ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Fijn dat het cb je advies geeft hierin. Is het voor jou een optie om regelmatig contact te houden met hen? Uit je blog lees ik dat je heel perfectionistisch bent en hooggevoelig, dan kan het best fijn zijn om een steun in de rug te hebben. Volgens mij heb je dat vooral nodig, iemand die zonder kritiek advies geeft.
  Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb eens per 3 maanden begeleiding, dat is inderdaad wel heel erg fijn... :)

   Verwijderen
 13. Juist heel belangrijk dat hij al leert zichzelf te vermaken anders blijf jij straks nog jarenlang de entertain-mama omdat hij niet zelf kan spelen. Gezellig in de box, kinderliedjes aan op de achtergrond en jij ook even je ding doen of gewoon met een kop thee (of koffie haha) op de bank.

  Ik heb nog foto's uit die tijd als bewijs maar ik vond het dus echt geweldig in die box zolang er maar muziek op stond (in die tijd de radio of jawel ... de bandrecorder). Mijn moeder kon bij wijze van spreken het hele huis doen en ik heb daardoor volgens mij prima geleerd mezelf te vermaken ... verveel me nog altijd niet :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tip! Ik heb hem vanmiddag direct toegepast. Op youtube de kinderliedjes van vof de kunst opgezocht en hij vond het helemaal geweldig. Hij is zelfs erop in slaap gevallen :O

   Verwijderen
  2. Liedjes van Dirk Scheele zijn op die leeftijd ook een succes. Zowel van VOF als van Dirk had ik ceedeetjes en heb die zelfs bij ziekenhuisopnames meegenomen op advies van verpleegkundigen. Als je regelmatig dezelfde liedjes als achtergrondmuziek hebt aanstaan en af en toe meezingt, gaat hij ze straks echt herkennen! Zo leuk ...

   Verwijderen
 14. ik ben gastouder en de kinderen spelen ook regelmatig gewoon zelf (of samen) en zoontje kan zich ook goed alleen vermaken (verschilt per kind hoor!!) dochter kan zich soms heel goed alleen vermaken, als baby totaal niet. (kan ook niet op haar beurt wachten met praten enz, 2 totaal verschillende kids :p 2 totaal verschillende koppies zitten erop .. )

  maar voel je zeker niet schuldig om de box of om even alleen laten spelen. het is voor jezelf veel fijner! en tobias doe je er echt geen kwaad mee idd. dochter haatte het in de box, die wou ontdekken. zoontje zat er ook weinig in, maar ja mn huis is kindveilig als gastouder, dus ze konden veilg ontdekkene n spelen in de woonkamer. heb nu een inklapbare box voor de kleine babys in de opvang, maar ja de jongste is ook al 9 mnd. dus niet zo klein en breekbaar meer. en alle kids verschillen. jongste opvangkindje ontwikkeld niet zo snel, is gewoon supertevreden dus geen behoefte om te gaan kruipen enz. kan zich heel de dag in de box vermaken.. terwijl bijv kindje van ruim 11 mnd al bijna los loopt en hem doe j echt geen plezier met de box, dus zet m voor hem niet eens neer ;)

  wat betreft ritme.. snap het wel.. ik vond het zelf altijd vreselijk moeilijk om zelf ritme aan te brengen.. kan me niet houden aan mn eigen bedachte schema's.. nu dochter naar school gaat, knap ik enorm op! want ik heb een dagritme, opgelegd door school.. slaapjes op vaste tijden (zou ik anders never nooit doen:p) eten enz op vaste tijden en eigenlij is het heel fijn. wist ik al (hierfvoor 4 jr als gastouder gewerkt in een gezin met 2 meiden die uiteindelijk ook naar school gingen). heel pittig om zelf een ritme aan te brengen maar uiteindelijk wel fijn idd.. moeilijk misschien, maar erg fijn.. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Volgens mij ben je niet als moeder op de wereld gezet om je kindje 24/7 te vermaken of te verzorgen. Kijk nou hoe goed je het doet en hoeveel beter Tobias het heeft dan veel andere kindjes in de wereld. Schuldgevoel maakt je geen betere moeder en voegt ook niks aan je leven toe behalve een rotgevoel. Volgens mij doe je het prima dus gooi je haren in de wind, laat alles een beetje los en Tobias lekker even spelen en desnoods een beetje huilen in de box. Niks mis mee en je bent een betere en vooral een meer ontspannen moeder. Draag eens wat van de verantwoordelijkheid over op Sander (als hij thuis is) zodat jij even lekker je ding kunt doen. :)

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...