maandag 12 januari 2015

Ons aardappel-weekmenu

Vorige week waren de aardappels in de aanbieding bij de Albert Heijn. 2 zakken halen, 1 betalen. Dus ik nam direct 2 zakken met 10 kilo aardappels mee, om zoveel mogelijk voordeel te behalen van deze actie. Sander had er zijn twijfels bij of ze wel op zouden gaan, maar ik was helemaal overtuigd. Komende twee weken eten we gewoon 20 kilo aardappels... 

Het is nu dus week 2, en de eerste zak met 10 kilo aardappels is op. Maar inmiddels beginnen ze me wel heel erg mijn neus uit te komen.... Ik had dus een weekmenu gemaakt zonder aardappels. Maar dat mocht niet van Sander :P En hij heeft gelijk; ze moeten gewoon op voordat ze gaan liggen rotten of gaan uitlopen ofzo. Dus ik heb een heel weekmenu met aardappel-gerechten whoopie!

Zaterdag: macaroni
Zondag: quiche met een bodem van aardappels gevuld met spinazie en ricotta
Maandag: gebakken aardappels met een salade
Dinsdag: vegetarische shoarma met wedges
Woensdag: aardappel anders met champignons en paprika erdoor
Donderdag: gepofte aardappel met brocolli en een kaassausje
Vrijdag: uit eten met Sanders werk; hopelijk krijgen we dan eens géén aardappels ;) Maar meestal kiezen ze zo'n heel exclusief (naar mijn maatstaven ;) ) restaurant uit waarvan ik zoiets heb van moet-dit-nou-echt?! Maargoed, het is hartstikke leuk om iedereen te zien dus je hoort mij niet klagen ;) Maar een keertje onbeperkt spare ribs of pannenkoeken eten zou ik ook wel eens leuk vinden :)

20 opmerkingen:

  1. Aardappels kunnen echt wel een tijdje liggen. Als je ze koel kunt bewaren echt wel een paar maanden. Wij kopen ze per 20 kilo en kunnen er wel 3 tot 4 maanden mee. Groet Nel

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik weet natuurlijk niet wat voor aardappels je hebt gekocht maar koken en in blokjes gesneden invriezen (in porties natuurlijk) om later direct uit de vriezer (anders krijg je papperig gedoe) op te bakken (blokjes blijven niet heel, lijkt meer op gebakken rösti) is ook een optie. Bij mij is het de eerste keer goed gelukt, de aardappels uit Duitsland die ik nu heb vragen veel geduld maar uiteindelijk worden ze krokant.

    Groetjes Lily

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dus was het voor jullie eigenlijk helemaal geen aanbieding. Ik zag het en dacht: wij eten nog geen 10 kg aardappels in een jaar, en ik wil graag wat variatie in mijn aardappels qua kruimig en vastkokend, net wat ik er mee ga doen, dus koop ik ze los bij de aardappel winkel annex groenten zaak.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Natuurlijk kunnen aardappels langer liggen. Je kunt ook een keer frieten snijden. Heel iets anders dan de standaard aardappel. Hoe ging het op het bureau?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eigenlijk heel erg goed. Behalve een klein akkefietje dat ze niet goed luisterde en ervan uitging dat mijn man en ik beide thuis zitten met een uitkering.Dat vond ik wel vervelend...

      Verwijderen
  5. Zelfs als ze iets uitlopen zijn ze nog goed te eten hoor. De avond van tevoren schillen en onder water bewaren daarna; dan trekken ze zich vol met water en zijn ze weer stevig, mochten ze slap geworden zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Joh, aardappels liggen hier vaak maanden, een enekle uitloper kun je er ook prima afsnijden. Daar ging ik geen hele week aardappelen voor eten

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Tot woensdag 1,59 voor 10 kilo bij de Lidl :p ;) lekker jammie jam ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Heb de aardappel aanbieding van ah overgeslagen, ben net naar de lidl gereden voor de 10 kilo voor 1.59. Een deel is alweer op, we aten boerenkool. Als ik echt te veel aardappels heb geef ik ze nog wel eens weg, aan de buren of zo.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Als ze er nog zijn koop ik ze ook bij de Lidl. We eten relatief veel aardappels en die kun je idd prima bewaren! Als het hier aan de kinderen ligt dan zouden ze elke dag aardappels eten met afgewisseld wortels, rode kool, rode bieten en spinazie, zelfs stamppot boerenkool is goed, dat scheelt natuurlijk wel!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Aardappels kun je lang bewaren. Koel, donker en droog. De aardappels met beschadigde schil maken we hier binnen twee weken op. Ik haal ze uit de plastic zak, en bewaar ze in een krat.
    Wij eten 20 kilo per jaar, alleen stamppot in de winter, verder vrijwel verder geen aardappel. Ik koop twee keer per jaar aardappel.
    Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Aardappels haal ik ook bijna altijd in de aanbieding en die liggen hier een stuk langer dan 2 weken! Als ze uitlopen snijd ik dat gewoon eraf, maar als je ze koel en droog bewaard duurt dat best lang.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Als je er frietjes van snijdt, bespaar je zelfs bijna 3,40 met de Airfryer, hihi!
    Ik lees sinds kort je blog met veel plezier!
    Groet, Tineke

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Je kunt de aanbieding ook met iem. delen. Dan heb je het voor de helft.
    Of in een mand bewaren op koele plaats met theedoek eroverheen, blijft wel een tijdje goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Zit er in de macaroni van zaterdag dan ook aardappels? :)

    BeantwoordenVerwijderen
  15. kun je niet stamppot vooruit koken en invriezen ??

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat kan heel goed. Ik doe het regelmatig. Een grote pan stamppot klaarmaken en wat overblijft gaat in de vriezer. Makkelijk voor een volgende keer.

      Verwijderen
  16. Ha, ha, ha, hilarisch! Deze week bij Dirk; 10 kilo aardappels voor 1,39... O, oooooo! Leuk en crea weekmenu, eet smakelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Aardappels kun je echt wel langer bewaren dan 2 weken. Wij doen een week met 5 kg, maar eten dan ook bijna elke dag aardappels. Ze zijn hier niet zo van andere dingen, behalve zoonlief die aardappels weer niet lekker vind. En met gebakken aardappelen heb je weer meer nodig dus dat doen we ook 1x in de 2 weken op zondag. Maar ik hoef geen aardappels uit de winkel, vind ze zo vies. Ik haal ze bij de boer en heb ik echt Friese aardappels. Hetzelfde merk kun je ook bij de supermarkt krijgen maar is totaal niet dezelfde kwaliteit. En we hebben jaren geleden een keer aardappels gehaald 5 kg voor 1 euro en vies dat ze waren. Ik heb ze weggegooid want zelfs opgebakken waren ze niet lekker. Nee hoor, dan betaal ik liever wat meer maar eten we ook lekkerder. Vandaar dat wij ook elke dag wel aardappels eten want ze zijn gewoon lekker.

    groetjes
    Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Je hebt goed je best gedaan om samen 10 kilo aardappel op te eten in een week tijd. Ik kan me goed voorstellen dat je nu geen zin in aardappel hebt. Wij eten de meeste dagen aardappels (groente en vlees),maar zelfs met zijn 8-en krijgen wij geen 10 kilo in een week op. Zelfs met een zak van 5 kilo doen we wel even. Je kunt aardappels goed bewaren hoor, koel en donker wegzetten en eventuele uitlopers wegsnijden.
    Als je nu 20 kilo aardappel in 2 weken op gaat eten heb je naar mijn idee geen profijt van de aanbieding.
    Maar evengoed, eet smakelijk ;-) !

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)