donderdag 5 februari 2015

Daantje gierig?!

Vandaag werd ik op een forum bestempeld als gierig.... AUGH! ;)

Ik had een topic geopend over de parkeerplaats, omdat ik begon te twijfelen wat ik moest doen. In eerste instantie kreeg ik allemaal goede tips, tot ik vertelde dat we alleen de servicekosten vroegen. Toen vonden mensen het opeens "niet meer de moeite waard om er dan geld voor te vragen".

Tsja, was mijn reactie. Juist door die kleine bedragen kunnen we ons dingen permiteren. Vele kleintjes maken óók 1 grote. En toen kreeg ik dus van een van de lezers deze reactie:

Word je niet moe van al dat besparen besparen besparen? Ik lees alleen maar dat je spaart en het meeste niet 'kan' betalen maar dat is meer willen denk ik.. ik vind het echt ver gaan als je die 4 euro per maand echt een besparing vind... En ik maar denken dat mijn man gierig was.

Eerlijk gezegd moest ik er wel een beetje om lachen hoor! Voor mij is gierig meer als je andere mensen iets niet gunt. Of overal een slaatje uit wilt slaan. Dat ik blij ben dat ik niet meer zelf de servicekosten hoef te betalen, en daarmee een buurvrouw uit de brand help, is in mijn ogen het tegenovergestelde van gierigheid. Als ik écht gierig was, zou ik er minstens €50 voor vragen. ;)

20 opmerkingen:

 1. Tja, veel mensen zouden niet moeilijk doen over 4 euro. Ik zeg niet dat je moeilijk doet. Want ik vind dat je wel gelijk hebt. Dit gaat om 4 euro die je uitgeeft voor echt niets. Ergens anders is het ook weer een paar euro en inderdaad al die kleintjes bij elkaar maken een grote.
  Ik vind het knap dat jullie je financiën zo uitpluizen en onder de loep nemen en op orde brengen.
  Aan de andere kant vind ik het apart dat je best een punt maakt van deze 4 euro, terwijl je bijvoorbeeld zo'n groot bedrag uitgeeft aan foto's van Tobias. Hoe mooi die foto' dan ook zijn.
  Ben je gierig? Volgens het woordenboek is gierig zijn dat je geen geld wil uitgeven. Dus dan zou je gierig zijn, maar aan de andere kant geef je wel gewoon geld aan andere dingen uit. Dus ik ga je niet gierig noemen. Je stelt je prioriteiten anders dan gemiddeld, denk ik. En door je blogberichtjes schep je ook een bepaald beeld. Ze gaan best veel over geld wel of niet uitgeven.
  In jouw ogen gaan jullie bewust om met jullie geld, maar een ander interpreteert dat misschien wel als pietluttig en gierig.
  Wees blij dat jij die 4 euro niet meer hoeft uit geven en de buurvrouw is ook blij. Zij heeft voor een schijntje een parkeerplaats. 2 blije mensen, prima toch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo denk ik er ook over :)

   En inderdaad, ik kán wel geld uitgeven, maar ik geef het inderdaad liever uit aan mooie foto's dan aan een parkeerplaats die we niet gebruiken :D

   Verwijderen
 2. Ach ja, die reacties. Hier staat de kachel altijd lager dan bij anderen. Als ik dan onaangekondigd bezoek krijg is het voor hen te koud. Zelf ben ik gewend aan de wat lagere temperatuur.
  Ik noemde eens ergens dat ik dan wel een vest heb liggen en toen kreeg ik ook een botte reactie "dat ik ongastvrij" was. Ik laat ze maar. Die kachel gaat echt wel aan voor bezoek hoor, maar die is niet in drie minuten warm. En vrienden weten dat ze beter even kunnen doorgeven dat ze willen komen of onderweg zijn óf even moeten wachten voor het warm genoeg is voor hen.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grappig, ik heb dat precies eender! De verwarming staat hier ook vaak uit en ik heb het inmiddels op veel plaatsen veel te warm. Wij zijn er helemaal aan gewend om weinig verwarming aan te hebben. Ook Tobias heeft er geen moeite mee, gelukkig. Die heeft het sneller te warm dan te koud :)

   Verwijderen
 3. Je weet dat je nu op je forum niet meer anoniem bent, toch? De tekst is redelijk makkelijk te googelen, waardoor je account daar aan je 'echte' identiteit gekoppeld kan worden. Ik weet niet of het je uitmaakt, maar just in case :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt, maar maakt niet uit ;) Andersom was dat namelijk ook allang het geval :)

   Verwijderen
 4. Gierig vind ik iemand die zichzelf echt wat ontzegt, of een ander niets gunt als het geld kost. Dat beeld klopt niet met wat ik van jou heb gekregen.
  Voor veel mensen is omgaan met geld, er over denken en er ook over praten als snel gelijk aan 'volledig obsessief', terwijl het voor jou volgens mij juist een manier is om een beslissing te nemen waar je achter kunt staan. Bovendien is de waarde van geld heel persoonlijk, de een vindt het 'maar' vier euro, en voor een ander is het misschien net het verschil tussen uitkomen of rood staan.
  Ik vind het juist mooi dat je zo bewust in het leven staat. Laat anderen maar lekker kletsen.

  Ik kreeg vorige week ook een reactie van iemand die het wel heel ver vond gaan dat ik iets niet kocht wat op was, omdat ik met mijn boodschappenbudget wou uitkomen. Daar was ik dan weer verbaasd over, over die reactie ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn ouders hebben ook lang een parkeerplek "gehuurd" van medeflatbewoner en betaalden er graag 50 euro voor, die was wel overdekt dus geen sneeuw op de auto zoals nu, maar ik denk dat je best wat extra mag vragen dan de servicekosten.


  Juist omdat dat je op elke euro let kan je extra dingen doen, dat realiseren de meeste mensen niet, tot ze echt elke cent gaan noteren en zien hoeveel ze aan "niets" uitgeven..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Misschien is het soms ook wel goed weer eens kritisch naar jezelf te kijken. Zuinig zijn kan nl. inderdaad heel makkelijk een obsessie worden. Zolang je je er goed bij voelt, soms moet je ook gewoon, is het prima. Ik had vorige week zo'n moment dat ik in mijn drie oude truien zat, want de kachel 'mocht' nog niet aan en ik blij was dat de week om was 'en ik niks leuks had gedaan, want dan kost het ook niks'. Toen keek ik naar mezelf en dacht 'dit wordt te treurig' Maar gelukkig kan alleen jijzelf dat punt bepalen.Julia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat vind ik ook! Wij besparen ook alleen op de dingen die niet belangrijk voor ons zijn. Als het echt niet anders kan, dan pas gaan we besparen op wat wél belangrijk is...

   Verwijderen
  2. Ach Julia, dat klinkt niet leuk!
   Wel goed voor jezelf zorgen hoor!

   Verwijderen
 7. Ik vind het gierig als het ten koste van een ander gaat. Dat is in dit geval niet zo, want die buurvrouw kan 1) geen parkeerplek krijgen en 2) niet voor 4 euro. Ik kan me wel voorstellen dat er mensen zijn die dit niet de moeite vinden en daar inderdaad geen praat over willen maken ofzo. Maar die grenzen liggen voor iedereen anders. Dat zijn gewoon persoonlijke keuzes en daarin moet je doen waar je jezelf fijn bij voelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik denk trouwens dat het niet raar is om iets meer te vragen voor de parkeerplaats. Bijv 10€ - 15€ per maand. Jullie betalen namelijk ook hypotheekrente over het bedrag van de parkeerplaats. En dat neem je nu niet mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zoals ik het bekijk kan je er lang filosofisch over discussiëren maar het blijft een geval van vraag en aanbod. Dus ik zou gewoon met de (toekomstige) huurder/ster om de tafel gaan het en bespreken. Er is niets mis met iemand uit de brand helpen en er is ook niets mis mee als jullie daar financieel niets op willen/hoeven toe te leggen. Misschien zit die mevrouw ook niet zo ruim in haar jasje en dan zou het voor mij ook niet goed voelen daaraan te verdienen. Als de werkelijke kosten voor jullie x (blijkbaar 4,- euro maar feitelijk doet het bedrag er niet zo toe) zijn dan is het logisch dat degene die het gebruik heeft dat vergoed. Daarbij vind ik de tip van Mom4life ook heel goed om even naar aanvullende kosten te kijken, zoals inderdaad de hypotheekrente (en als de plaats gekocht is dan staat er misschien ook in de akte voor welke prijs, daarover betaal je hypotheek en dat kan je ook best meenemen want ook dat zijn werkelijke kosten voor jullie). Zo zul je in overleg en met wederzijds begrip vast tot een prijs kunnen komen waar verhuurder en huurder zich in kunnen vinden. En daar gaat het uiteindelijk om, wat de rest van de wereld van die prijs vind is feitelijk totaal oninteressant.

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
 10. gierig ben je in mijn ogen als je miljonair bent en voor helemaal niets wilt betalen en een ander lijd onder jouw gierigheid en ook niets voor een ander overhebt. anders ben je gewoon iemand die probeert om zuinig te leven zonder in financiele problemen te komen . en altijd nog liever een gierig persoon zijn dan iemand die keer op keer in de financiele problemen komt door roekeloos gedrag en anderen tot last is.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik geef je groot gelijk dat je ook deze vier euro per maand meepakt. Voor niets gaat de zon op !
  Bovendien snijdt het mes aan twee kanten.

  Is er niet een mogelijkheid om de parkeerplaats te verkopen ? (of wordt dan de woning minder waard omdat er geen parkeerplaats bij hoort ?)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het is een kwestie van keuzes maken en wat je belangrijk vindt. Zelf geef ik niets om vakantie en zal er ook geen cent aan spenderen. Maar ik heb gisteren ruim €110,00 uitgegeven voor de katten, dat vind ik dan wel belangrijk.

  Gierig ben je als je een ander niets gunt, als je helemaal geen geld uitgeeft. Dan had je de foto's van Tobias ook niet genomen, maar alleen de gratis foto. Of je had geen geboortetegel laten maken, de regenboog niet voor hem gekocht. En gierig vind ik als je overal op afdingt en niet wil betalen voor de service die andere mensen je bieden, als je die service nodig hebt.

  Jullie hebben de kosten gehad aan de parkeerplaats, dus mag je ook wat terug verwachten. En hier betaal je echt geen 4 euro voor een parkeerplaats onder de carport, maar ben je al snel 20 tot 25 euro per maand kwijt.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik zou me er niets van aantrekken. Op forums gaat het bovendien vaak keihard toe....

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Als het over geld gaat kunnen de emoties vaak hoog oplopen. En zeker als je (relatief) anoniem kunt reageren. Face to face zou ze het zeker niet hebben gezegd. Ik sluit me dus aan bij Vlijtig Liesje: trek het je niet aan!

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...