zaterdag 7 februari 2015

Minimalisme: van bezit naar gebruiksrecht

De laatste weken ben ik rustig aan bezig om ons huis wat leger te maken. Zodoende kwam ik ook wat gedateerde CDs en DVDs tegen. Afgelopen anderhalf jaar is er eigenlijk niks meer toegevoegd aan onze collectie. Niet omdat we geen TV meer kijken en muziek meer luisteren, maar omdat we inmiddels de omslag hebben gemaakt van bezit naar gebruiksrecht. En dit bevalt ons goed.

 • In plaats van zelf allerlei series en films in bezit te hebben maken we gebruik van Netflix. Vóór Netflix kochten we eens per maand wel een DVD-set van een serie. Tegenwoordig is dit nergens meer voor nodig en dat scheelt geld, spullen in huis én het is ook nog eens beter voor het milieu, want: minder afval en grondstoffen nodig
 • Ook qua muziek kopen we nooit meer CDs. Bijna alles is op Spotify te beluisteren en via deze weg heb ik een hoop leuke artiesten ontdekt waarvan ik niet snel een CD zou hebben gekocht. Dit heeft mijn muzieksmaak dus flink verbreed.
 • Sander koopt tegenwoordig ook geen tastbare computer-spelletjes meer. Hij koopt dat via Steam. (Er is ook een abonnementsvorm voor spelletjes, maar daar maken wij geen gebruik van)
Al met al scheelt dit ons echt enorm veel doosjes in huis. De CDs en DVDs die we nu hebben gaan we waarschijnlijk dus ook verkopen, voordat echt iedereen is overgestapt op deze services en er helemaal geen vraag meer naar is...

Maken jullie al gebruik van zaken als Netflix, Spotify enz? 

8 opmerkingen:

 1. Ik ben ook thuis aan het opruimen geslagen ivm een verbouwing die er aan zit te komen. En kom series tegen die nog in de verpakking zitten *schaam* Maar die ben ik ondertussen op een andere manier aan het kijken. Jaren geen tijd gehad om ze te bekijken en nu dus anders. Ook N.etflix hebben we met een Chromecast, zodat het niet meer via de PS3 hoeft. Maar kunnen we het ook gewoon op de tablet kijken. Vooral handig met de kinderen. Met 4 jaar leeftijd ertussen kan hij op zijn tablet kijken en dl op de tv. Want ja, zl wil niet alles meer kijken wat dl kijkt en andersom vind ik het niet nodig dat dl ziet wat zl allemaal ziet.
  En ja, met het opruimen kom ik ook cd's tegen, maar ik weet niet precies hoe S.potiy werkt. Is het gratis of idd 10 euro p.maand. Want als het gratis is, kun je dan de cd's opzoeken die je al hebt en dan daarop afluisteren. Zoals je leest heb ik hier nog niet zoveel verstand van, wellicht dat jij het mij uit kunt leggen?
  En ik vind N.etflix geweldig. We kijken bijna geen andere tv meer, maar doordat we in een klein dorp wonen en eindelijk klaar zijn met het gezeik van U.pc en dat dat dus nu weer super werkt kunnen we niet van ons tv-abonnement af en alleen maar internet willen want dat soort abonnementen hanteren ze (nog) niet. En overstappen zien we dus niet zitten met het gezeik wat we dus achter de rug hebben. Dus betalen we al wel veel minder dan we deden maar voor ons gevoel nog steeds te veel. Maar het is even niet anders.

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Spotify kun je op een latop in principe gratis gebruiken. Je krijgt dan wel eens per 5 liedjes reclame.... Maar ik vind dat niet storend :)

   Verwijderen
  2. Ik vind reclame uitermate storend en daarom neem ik veel op en kan dan reclame doorspoelen.

   Verwijderen
 2. Netflix: ja geweldig via Chomecast of op de tablet! Maar verslavend... pff... wij kijken niets anders meer...We overwegen om upc op te zeggen en alleen internet te nemen. Scheelt al snel 20 tot 30 euro per maand. Al die zenders zullen we niet snel missen, alleen het journaal wellicht, maar dat kun je ook online kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. vijf jaar geleden hebben wij het kabelabonnement opgezegd onder het mom van 'als we het missen is het in drie dagen weer aangesloten'. nooit gemist, we kijken alles online en missen de ellenlange reclame blokken niet. Het is heerlijk om bij de Loden Loekie verkiezingen alle irritante reclames pas voor het eerst te zien :)

   Verwijderen
 3. ikzelf niet, maar vind het ook te veel gedoe om muziek te zoeken en dan bewust aan te zetten. zet veel liever gewoone en radiozender aan.. constant muziek en hoef niet na te denken over wat we hebben, van wie en welke muziek ik zin in heb.. wil gewoon leuk geluid aan hebben.. nu vind ik qmusic erg leuk met de top 500 ofzo van de jaren 90. heerlijk :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. popcorn time! gratis/illegale netflix, maar dan meer up to date. ik ben best bereid ervoor te betalen, maar netfix loopt soms gewoon een half jaar achter met series, en een jaar-twee jaar met films.
  we hebben ook al vijf jaar geen televisie meer (of kanelabonnement), alleen nog maar de imac die dienstdoet als kijkkassie. Nog mooier beeld ook :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Netflix is leuk, spotify is leuk, grooveshark heeft meer muziek die ik leuk vind, YouTube kun je ook gewoon gebruiken hiervoor. Ik gebruik ze ook wel, maar ik doe wat ik heb zeker niet weg. Wegens lekker legaal alles digitaal. Internet ligt er geregeld uit en wordt hier voorlopig enkel instabieler, en zonder internet.. Geen streaming.
  Daarbij is 90% van de dvd's en cd's die wij in huis hebben niet beschikbaar.. En hmm lord of the rings duurt op Netflix krap zes uur..
  Ik heb een mp3 speler gevuld met mijn eigen cd verzameling. Als ik de cd's wegdoe zijn deze bestanden illegaal.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...