woensdag 19 augustus 2015

Kindvrije restaurants

In de Metro stond een stukje over Kindvrije restaurants. Even kort samengevat: de actiegroep No Kids Allowed wil een lijst maken met restaurants waar kinderen niet welkom zijn. Ze zijn namelijk klaar met de jengelende, vervelende kinderen van andere mensen.

Ik vind dit een prima initiatief! OK, de uitvoering is een beetje agressief en ik vraag me af of het niet wat vriendelijker had gekund, maar opzich vind ik het echt wel een goed idee. Ik zit namelijk vaak niet op mijn gemak in een restaurant. Tobias is 9 van de 10 keer hartstikke lief, maar dan alsnog zit ik op het puntje van mijn stoel om maar te voorkomen dat hij zich gaat vervelen en gaat lopen dreinen. Want stel je voor dat er een kinder-hater* in het restaurant zit die zich eraan stoort als Tobias één kik geeft. Dat zou ik dan weer vervelend vinden.

Sander is hier zelfs nog een graadje erger in. Die wil eigenlijk helemaal niet meer uit eten met Tobias. En dat vind ik dan ook wel weer erg jammer, want het gaat dus ook heel vaak wél goed. Gister met het poffertjes eten was het bijvoorbeeld heel erg leuk en gezellig.

Daarom ben ik er dus wel voor als er een lijst komt met restaurants waar geen kinderen mogen komen. Want dat betekent dat we al die kinder-haters direct kwijt zijn in de andere restaurants en dat wij dan ook weer eens een beetje relaxed uit eten kunnen met zijn drietjes!

Overigens zou ik het ook wel tof vinden als er een tegenovergestelde versie van deze lijst komt: restaurants waar kinderen juist wél welkom zijn! Ik ben dus ook erg benieuwd: in welke restaurants komen jullie graag met jullie kinderen, en waarom? En erger jij je wel eens aan andermans kinderen in een eetgelegenheid?


* Ja, er bestaan dus écht mensen die kinderen echt hartgrondig haten! Ik wist dit eerlijk gezegd niet, tot ik zelf dus een kindje heb. Er zijn echt mensen die het liefst willen dat je thuisblijft met je kids tot ze een jaar of 12 zijn. Overigens kom ik die gelukkig niet in het echte leven tegen, maar ze zijn wel actief op forums.

14 opmerkingen:

 1. Ik ben geen kinder hater, ben er juist gek op. Maar omdat we zelf (nog) geen kinderen kunnen krijgen, vind ik het ook wel eens lekker om ergens te gaan eten, zonder kinderen. Al ben ik met je eens, ze zouden het wat positiever en luchtiger kunnen brengen.

  In Canada zijn we op verschillende plekken geweest (en ook dierentuin ed) waar ze "kindvrije" avonden / openingstijden hadden. Dat vond ik best een goed idee, kinderen waren 95% van de tijd welkom, en soms, een avond niet (en ook altijd een avond, aangezien de meeste kinderen dan toch in bed liggen).

  Waar ik me echt aan erger tijdens het eten, als er kinderen rondrennen, al gillend en schreeuwend naar elkaar.. stotend tegen onze tafel (en daar gaat de rode wijn over mijn witte jasje) stampend op allerlei voeten. Nee.. nu klinkt ik als een kinder hater, maar dat haat ik ook echt.

  En lichtelijke irritatie bij huilende kinderen. Maar ik snap dat ouders hier niet altijd wat aan kunnen doen (in tegenstelling tot bovenstaande), dus dat probeer ik dan te negeren. De mate van irritatie is hoe goed ik mijn gezelschap kan blijven verstaan.

  Verder vind ik het heerlijk om jonge gezinnen te zien, kindjes die het eten aan het ontdekken zijn, gewoon lief spelen enz. Kan er ook zeker wel van genieten!

  En ga graag uiteten met mijn nichtje. Wok, pannenkoekenhuis, gaat prima! Genieten is dat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook met een kind kan ik me soms wel eens ergeren aan andermans kinderen. Of eigenlijk beter: aan hun ouders. Soms verbaas ik me wel wat ouders allemaal pikken, hoor! Als Tobias begint te gillen dan word hij echt wel streng toegesproken. Thuis doen we dat al, maar zeker in een restaurant.

   En ik kan me goed voorstellen dat je soms ook even geen kinderen om je heen wilt... Ik hoop ook echt dat het zo geregeld kan wordn dat iedereen op de manier waarop ie wil kan genieten van uit eten gaan :)

   Verwijderen
 2. Ik ben absoluut geen kinderhater maar als het avond is denk ik laat de kinderen lekker thuis en zorg voor oppas. Kinderen worden 's avonds moe en je hebt er kinderen tussen zitten die alleen met jengelen/huilen in slaap vallen. Dit is echt niet bevordelijk voor het genieten van de andere gasten, zij betalen ook voor hun avond om te kunnen genieten. Waarom altijd zo'n haast dat kinderen alles al jong moeten mee maken. Zijn ze ouder dan is het des te leuker en specialer om uit eten te gaan, hebben er meer weet van en is het moe/huilerig zijn voorbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Meestal stoor ik mij aan de ouders, net perse aan de kinderen. Wie gaat er nu te laat en te lang uit eten, is toch voor niemand leuk.
  Wij gaan altijd betijds, nog niet zo druk in het restaurant en proberen met een uur weer buiten te staan, nooit problemen gehad, alleen complimenten dat onze 3 kinderen zich zo goed gedragen.
  Inge

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier een mama met kind die zich regelmatig stoort aan andermans kinderen. Maar dan niet alleen in een restaurant. Ik ga regelmatig met mijn zoon naar de speeltuin en dan zie ik weer een paar verwaande tuttebellen de schommels in beslag nemen en de baas spelen over andere kinderen alsof ze de achtjarige versie van Don Corleone & consorten zijn. Verschrikkelijk! Dat men daar in het algemeen maar eens wat aan doet. Voordat ik moeder werd had ik vééééél meer begrip tegenover andermans kinderen dan nu.

  Op vakantie zijn we tig keer uit eten geweest met ons kind, waarbij hij zich enkel op de eerste dag heeft misdragen (na 9 uur in een auto te hebben gezeten was uit eten gaan wellicht niet zo handig). Alle andere keren was hij volstrekt voorbeeldig en lief! Afgelopen zaterdag zijn we echter uit eten geweest met de vriendengroep van 15 man, waarbij er helaas een niet zo gunstig tijdstip voor het eten werd gegeven doordat er nog een paar mensen tot laat moesten werken. Om 19:00 begon het - zijn bedtijd & de oppas ging op het laatste moment niet door. Daar zit je dan met je goeie gedrag.

  We zijn gewoon gegaan en ook al was het voor ons een beproeving op sommige momenten, gedroeg hij zich op zich best redelijk. Het restaurant had er vrijwel na de eerste kick al 'genoeg' van en zette een hele grote mand met speelgoed neer. Afleiding, van tevoren eten geven, speelgoed meenemen of aanreiken en gaan. Soms kan het niet anders. Mea Culpa.

  Kinderen weren vind ik prima; maar doe dat ook bij andere dingen zoals speeltuinen (woensdagochtend van 9 tot 11 alleen beschikbaar voor kinderen van 0-3 jaar), bibliotheken, supermarkten, winkels en indoor speeltuinen. Dat zijn we van die 'grote' irritante kinderen af.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het altijd zo raar dat die 'kinderhaters' blijkbaar vergeten zijn dat ze zelf ook ooit kind zijn geweest. Misschien waren ze vroeger zelf vreselijk irritant en luidruchtig... Ik vind het toch een tikje asociaal en discriminerend om kinderen te weren. Kinderen moeten trouwens ook kunnen leren om zich te gedragen op restaurant. Wij hebben die van ons wel altijd meegenomen en dat gaf wel wat stress (vooral bij mij), maar inmiddels kunnen ze zich best wel kalm houden (de jongste is vier jaar). Ik moet wel toegeven dat wij meestal niet in poepchique restaurants gaan eten en de ipad of een kleurboek als zoethouder werken best wel goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben ook niet speciaal een kinderhater, maar kan me wel eens aan ze ergeren tijdens het eten. En inderdaad, ook aan hun ouders. Ik snap best dat er grenzen zitten aan wat een kind kan beseffen/doen op een bepaalde leeftijd, dus dat er bepaald geluid uit komt en dat ze niet netjes eten, enzovoorts, dat snap ik allemaal wel. Maar sommige ouders laten echt alles maar gebeuren, waardoor de reacties van die kinderen ook alleen maar extremer worden. Dat vind ik dan wel heel storend, vooral omdat je zelf gewoon lekker wilt eten en waarschijnlijk ook nog wat wilt kletsen met degene met wie je bent.

  Overigens heb ik dit inderdaad niet alleen in een restaurant, maar ook op andere plekken. Sommige kinderen zijn gewoon echte aso's en dat ligt volgens mij meer aan de ouders dan aan die kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij kiezen de restaurants waar wij met onze zoon naartoe gaan bewust uit op kindvriendelijkheid. Zoals het pannenkoekenhuis in de Vinex mét speelhoekje, de Italiaan die als kindvriendelijk te boek staat in de stad ook mét speelhoekje, de strandtent mét speeltoestellen etc. Ik vind dat als daar andere mensen komen eten die niet van kinderen houden het in zekere zin aan zichzelf te danken hebben als ze zich ergeren aan kinderen. Desalniettemin let ik erop dat onze zoon zich netjes gedraagt. Dus niet rondrennen, kruipen onder andere tafels, lastig vallen van andere mensen en vooral niet schreeuwen of gillen in een restaurant. Daar staat tegenover dat ik liever niet in een chique restaurant kom, want ik vind het daar minder gepast om met mijn luidruchtige peuter te eten, ook al gedraagt hij zich meestal keurig. Soms is het even niet anders. Zoals toen in Frankrijk op vakantie toen er niet werd geserveerd op het terras en het van binnen iets chiquer bleek dan verwacht...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Vind juist gezellig als er kinderen in een restaurant zijn, zelf nam ik altijd een paar potloden en een boekje mee waarin ze konden tekenen als ze zich gingen vervelen maar zelf heb ik me nooit geergerd aan andere kinderen.
  Kijk rond rennen en schreeuwen is weer een ander verhaal maar neem aan dat ouders dat zelf ook niet echt fijn vinden en dan in grijpen..

  Misschien zou het ook helpen als restaurants zelf iets doen om kinderen een beetje bezig te houden, wij kwamen eens bij een restaurant daar kregen de kinderen meteen een speeltje en tekenspul op tafel van.. gewoon zomaar, kijk dat is leuk!

  Maar echt kinderloze restaurants.. lijkt me saai

  BeantwoordenVerwijderen
 9. de meeste kinderen mogen teveel...
  en als ze bij iemand anders wat kapot maken is het : ach, liefje , heb je je pijn gedaan .....
  over de kapot gemaakte spullen , ...geen woord
  vreselijk irritant!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, de mééste kinderen worden gewoon gecorrigeerd. Natuurlijk zijn er ouders die eens een cursusje zouden kunnen gebruiken. Maar die kom ik, gelukkig, niet elke dag tegen.

   Gr. Immy

   Verwijderen
 10. Hotspot Hutspot in Rotterdam. Je eet voor 8 euro een driegangenmenu, wordt bediend door kinderen uit een achterstandswijk die daar leren wat normaal eten is, en voor je eigen kinderen staat de duplo al klaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik word altijd een beetje 'kriegelig' van zulke initiatieven. Net als hotels waar kinderen 'verboden' zijn. Zelf gaan we ook graag uit eten zonder kinderen. En ook ik vind dat een kind zich hoort te gedragen in een restaurant. Dat is ook de reden dat wanneer we met onze kinderen gaan uit eten, we altijd op tijd gaan, geen voorgerecht nemen en meestal een restaurant uitzoeken wat iets meer op kinderen gericht is. Willen we zonder kinderen eten? Dan gaan we later op de avond eten in een restaurant wat niet erg op kinderen gericht is. Dit werkt prima.

  Sommige hotels, restaurants, campings etc. richten zich op publiek met kinderen en anderen juist niet. Prima, maar een 'verbod' op kinderen vind ik altijd een naar gevoel geven. Kinderen zijn mensen. Ik vind het dan helemaal erg wanneer je hoort dat er op een camping geen kinderen toegestaan zijn maar wel honden...
  Voor mij is een verbod op kinderen ook een reden om zo'n restaurant/camping/hotel te mijden, ook wanneer we zonder kinderen gaan.

  Gr. Immy

  BeantwoordenVerwijderen
 12. gelukkig lust ik t echte restaurant eten meestal niet :p nu met kids niet erg ;) lang leve de Beren restaurants, maar ook Happy Italy (hebben nu 4 of 5 fililialen!!) hier bij ons in t dorp hebben ze een binnenspeeltuintje en een grote buitenspeeltuin.. t is altijd afgeladen maar binnen hooguit 15 min heb je je eten, gratis kinderbord erbij of kinderpizza voor een normale prijs.. uberhaupt alles enorm betaalbaar! niemand heeft last van de kids, want die hebben t enorm naar hun zin en jengelen alleen maar als je naar huis gaat omdat ze nog niet weg willen ;) wil je direct een tafel hebben meot je voor 16.30 komen, anders staat er al een enorme rij voor de deur.... ;) en natuurlijk zijn bijv pannekoekenrestaurants (en de pannekoekenboot!! :D) goed te doen met kids! dat er ook restaurants zijn die kids gaan weren.. prima.. :) ik ga zelf ook liever naar een restaurant wat meer op kids gericht is omdat vooral de oudste zich niet goed rustig zelf kan vermaken maar moet kunnen bewegen en bij dagelijks driftbuien niet op eens stil kan zijn als t moet.. maar dan juist meer buitjes/buien bheeft.. dus ik zit dan ook niet op mn gemak hoor!

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...