zaterdag 30 januari 2016

Opstap-groep / Peuterspeelzaal

Vanaf 1 Februari worden er een aantal veranderingen doorgevoerd op het kinderdagverblijf waar Tobias zit. Op dit moment hebben ze twee zogenaamde 'verticale groepen' met kindjes van 0 tot 4 jaar door elkaar gemengd. Dit wordt gewijzigd in 2 andere groepen: een baby-groep en een 'opstap-groep'. De opstapgroep is voor kindjes van 2,5 tot 4, maar kinderen vanaf 2 die al wat extra uitdaging kunnen gebruiken mogen er ook bij. Tobias is dus één van de kinderen die nog geen 2,5 is en die wél bij de opstapgroep wordt ingedeeld.

De opstap-groep volgt dan een groot gedeelte van het programma van de peuterspeelzaal. VVE, Voortijdige en vroegschoolse educatie, heet dat. Dit is een goede voorbereiding voor de basisschool. Er wordt dan extra veel gewerkt aan de woordenschat. (Help! Dat betekent dus dat Tobias me nóg meer de oren van het hoofd gaat praten ;) ) En natuurlijk komen er ook veel andere dingen aan de orde.

Ik was al heel blij hoe het ging bij het kinderdagverblijf, maar ik vind het helemaal tof dat hij nu dus ook een gedeelte van het programma op de peuterspeelzaal gaat volgen. Dit is denk ik toch een nóg betere manier op de voorbereiding voor de basisschool, omdat ze ook wat meer dingen doen als in de kring zitten, taakjes maken enzovoort.

Dus ik ben erg benieuwd hoe het gaat uitpakken, maar ik ben er in elk geval blij mee. En moet er ook stiekem wel een beetje om lachen, want uiteindelijk heb ik nu dus toch mijn doel bereikt: Tobias gaat naar de peuterspeelzaal, maar tegelijk zitten we niet vast aan de openingstijden van het PSZ die zo lastig te combineren zijn met werken :) Voor ons is het dus perfect!

13 opmerkingen:

 1. Ik moest nog denken aan de blogjes waarin je je zorgen maakte over het feit dat jij weer parttime ging werken en Tobias naar de Peuterspeelzaal zou gaan. Dat je je afvroeg of het niet te vroeg was, of je Tobias niet tekort deed etc. Nu kijk, veel zorgen om niets gemaakt, als ik het zo lees gaat alles boven verwachting. Het lijkt mij heerlijk voor zowel Tobias als jezelf, dat jullie beiden onder de mensen komen en deel uitmaken van de maatschappij en beiden parttime, niet te veel en niet te weinig. Ik mis zelf het werken, niet alleen voor de verdiensten maar ook het feit dat je nuttig was, dat je je eigen geld verdiende en voor het contact met collega,s, Zo is het ook met de operatie, een oud rijmpje is nog altijd actueel, een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest, maar dat nooit op komt dagen, zo heeft hij meer te dragen dan God te dragen geeft. Nu ben je blij dat alles zo goed gaat met werken en Tobias, ik denk dat je straks ook blij en opgelucht zult zijn met het resultaat van de operatie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je hart onder de riem wat betreft de operatie, Anoniem :)

   Dat van het onderdeel uitmaken van de maatschappij en je nuttig voelen, dat is denk ik heel persoonlijk. Ik heb zelf in elk geval nooit ervaren dat ik niet nuttig was of geen onderdeel van de maatschappij toen ik thuis was. Het was wel anders, maar ik had toen ook voldoende contacten. Al haal ik er wel stukken meer voldoening uit nu ik weer werk en regelmatig met collega´s kan kletsen. Maar dat is denk ik heel persoonlijk, waar je voldoening uithaalt.

   Verwijderen
 2. Dus ik, die niet werkt maakt geen deel uit van de maatschappij? Sorry anoniem dit schiet bij mij verkeerd.

  Heel erg fijn dat jullie beide je draai zo hebben gevonden en het helemaal naar wens gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou Amandjuh, dat haal ik er echt niet uit hoor bij anoniem.
   Meedoen aan de maatschappij door bijvoorbeeld te werken kan een toevoeging zijn aan je leven, maar het hoeft niet...
   Jou reactie zegt meer over hoe jij er tegenaan kijkt dan zij.

   Verwijderen
  2. Ik snap wel dat het zo overkomt op jou, Amandjuh88. Het wordt nu neergezet als feiten, terwijl het natuurlijk een eigen ervaring is. Ik heb zelf bijvoorbeeld nooit het gevoel gehad dat ik niet nuttig was toen ik thuis was.

   En ik herken nog heel goed hoe ik op de kast kon worden gejaagd door zulke opmerkingen. Maar mensen bedoelen het zelden zo lelijk als dat het overkomt, denk ik.

   Verwijderen
  3. Ik denk ook niet dat het verkeerd bedoelt is, toch kwam hij snoei hard binnen. Misschien doordat ik komende week op het matje mag komen bij mijn vrienden van het U wv. Ligt het allemaal wat gevoeliger op het moment..

   Verwijderen
  4. Tja, sommigen beoordelen bewust thuisblijfmoeders nogal grof alsof ze te lui zijn om te werken. De grofste opmerking die ik, als thuisblijfmoeder ooit kreeg, was 'dat ik een parasiet was die teerde op het inkomen van mijn man'..... Wij kozen er samen voor om thuisblijfmoeder te zijn om zo weinig mogelijk druk en stress te hebben in het gezin en die opmerking kwam hard aan.

   Verwijderen
 3. Wat leuk! Onze kinderen zitten ook op een kdv met een baby groep en peuter groep. Voor de baby's veel rustiger en voor de peuters meer uitdaging. Ik weet nog dat Thijs opeens veel beter ging praten toen hij naar de peuter groep ging! Binnen een paar weken vertelde hij hele verhalen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat merk ik sowieso al sinds Tobias naar het KDV gaat. Hij wordt opeens 'gedwongen' om te gaan praten, want bij het KDV begrijpen ze hem niet met een half woord (wat ik vaak wél had!)

   Verwijderen
 4. Ik begrijp de opmerking van anoniem ook wel. Ik ben thuis met mijn dochter van 22 maanden omdat ik nog geen baan gevonden heb (mijn tijdelijke contract liep af tijdens mijn zwangerschapsverlof). De laatste tijd heb ik het idee dat de maatschappij 'aan me voorbij trekt' zonder er zelf deel van uit te maken....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij mij kwam dat ook rond die periode. Toen wilde ik ook graag weer aan de slag. Maar ik weet ook dat er zat vrouwen zijn die wél die voldoening kunnen halen uit de opvoeding en het thuis zijn. We zijn allemaal verschillend, niks mis mee. Het ene is niet beter dan het andere (vind ik)

   Ik hoop dat je snel werk kunt vinden in elk geval. Bij Coolblue zoeken ze nog 1.000 mensen ;)

   Verwijderen
  2. Zozo 1000? Dat zijn veel mensen!

   Verwijderen
 5. Ja, veel he? Maar niet alleen op mijn afdeling hoor ;) Binnen het hele bedrijf!

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)