zaterdag 9 april 2016

Slechte consuminderaars

Ik zoek naar inspiratie om te schrijven over besparen en ik denk: bah, wat ben ik eigenlijk hypocriet! Het gaat namelijk helemaal niet zo 'geweldig' met besparen. Ja, we zijn meer gaan sparen toen ik ben gaan werken, maar we zijn daarnaast ook meer gaan uitgeven aan zaken als buiten de deur eten, leuke spulletjes kopen enzovoort.

Eigenlijk zijn we maar consuminderaars van niks op het moment! Ik kan wel zeggen dat we weinig geld uitgeven aan kleding en spulletjes voor in huis, maar die dingen boeien ons ook niet zo. Dingen die we wel leuk vinden, daar geven we makkelijk geld aan uit. En zeggen vervolgens tegen elkaar: hm, misschien moeten we toch wat zuiniger aan doen, want we geven wel heel veel uit aan * vul maar in *. Om vervolgens een week later gewoon weer geld eraan uit te geven. Dus blijkbaar heeft het toch geen prioriteit dan!

Maar: ik voel me er eerlijk gezegd ook totaal niet schuldig (meer) over! We hebben het gewoon hartstikke goed op het moment en we genieten van het leven. Tegelijk groeit onze netto-waarde, lossen we de hypotheek langzaamaan versneld af.... Dat zou inmiddels ook stukken sneller kunnen, geen verhalen meer over de slak die ook bij de ark kwam, want wij zijn geen slakken, we zijn eerder luiaards.Ik weet dat we redelijk goed zijn in de tering naar de nering zetten. Maar zodra er meer geld is geven we het ook makkelijker uit en zijn we inmiddels niet meer zo goed in het sparen voor 'what if'. Misschien ook wel omdat we inmiddels hebben ontdekt dat we het ook wel kunnen redden op 1 salaris, dus dat we ons er minder zorgen over maken....

Hoe dan ook: we zijn slechte consuminderaars momenteel. Maar wel een heel leuke versie van onszelf :)

13 opmerkingen:

 1. erg herkenbaar hoor ;) hier zouden we ook nog veel meer kunnen sparen, maar tegelijkertijd wil ik ook gewoon genieten van leuke uitstapjes.. we hebben een abonnement op blijdorp bijv (komen er helaas even veel te weinig.. nu door de verhuizing ook weer niet ondanks t mooie weer, en toen ik wou gaan, waren alle, echt alle parkeerplaatsen vol... ook p2 enz. was te laat gegaan..stom..) maar ook vaak zwemmen, binnenspeeltuin, in de zomer efteling eigenlijk wel elk jaar omdat de kids en wij t zo'n enorm mooi park vinden! en meer pretparken, heerlijke dagjes met t gezin!!! mede daarvoor werken we toch denk ik dan ;) gewoon lekker van genieten!! met kinderen is toch ook weer anders dan de periode ervoor, qua geld. je krijgt andere prioriteiten en idd je leert ook dat je heus wel met minder geld toe kan als t echt moet ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat het bij ons inderdaad ook anders is geworden sinds Tobias er is. Je hebt toch meer behoefte om leuke dingen te gaan doen. Vroeger gingen we ook wel eens naar de Efteling, trouwens, maar we maakten ook vaak tijd voor elkaar door 's avonds een boswandeling te maken. Nu gaan we dan sneller ook af en toe samen uit eten om even tijd voor elkaar te maken... Dat speelt inderdaad allemaal mee.

   Verwijderen
 2. Je weet dat je met minder geld toe kunt, dus geniet nu je je het kunt veroorloven van jullie gezamenlijke inkomen. Thomas is maar 1X klein en kun je nog overal mee naar toe nemen en meenemen op vakantie. Met 18 jaar gaat hij misschien het huis uit en op kamers om te gaan studeren. Wat heb je dan mooie herinneringen voor later, zowel voor hem als voorjullie. Gooi niet met geld en je moet ook natuurlijk een gedeelte van je inkomen sparen, maar ben ook niet te benauwd. Je leeft maar 1 en krijgt geen herkansing in het leven. Je kunt het je nu veroorloven, dus waarom niet ervan genieten? Uit ervaring weet je nu dat je het ook kunt redden in financieel mindere tijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lekker doen, waar jullie je het beste bij voelen. En de hypotheek wordt toch extra afgelost? Dat is ook "sparen" voor later. Geniet!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Alleen maar leuk en waarom zou je moeten consuminderen eigenlijk?

  Jullie situatie is veranderd en als je dan gewoon eens naar de chinees gaat is dat alleen maar fijn en je krijgt er vrije tijd voor terug.
  En zoals hierboven is gereageerd Tobias is maar 1 keer klein,heerlijk toch om lekker met hem weg te gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Volgens mij doen jullie het prima en verwar je consuminderen met vrekken. Bij vrekken geeft je gewoon zo min mogelijk geld uit op alle gebieden van je leven o zoveel mogelijk geld over te houden, maar de kern van consuminderen is minder geld uitgeven aan dingen die je niet belangrijk vindt, zodat je (meer) geld over hebt voor dingen die je wel belangrijk vindt. Gaat volgens mij prima bij jullie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En consuminderaars geven geld uit aan wat ze willen, (en niet meer dan ze hebben). Ze weten ook van de alternatieven en kiezen daar regelmatig voor. Maar of ze allemaal even weinig uitgeven, staat niet in de definitie hoor.

   Verwijderen
 6. Zolang je weet waar je geld blijft is alles prima.

  Zodra je het gevoel hebt dat het geld zomaar verdwijnt en je niet meer precies weet waar je het allemaal hebt besteed is het tijd om aan de bel te trekken en even de touwtjes aan te trekken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo'n periode hebben wij ook regelmatig, helemaal niet erg, toch?! Ik vind het ook belangrijk om ons geld uit te geven aan dingen die wij belangrijk vinden (zoals uitstapjes) het moet wel leuk blijven hè? ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Inderdaad, als je bespaart op dingen die je niet belangrijk vindt, houd je geld over om uit te geven aan dingen die je wél belangrijk vindt. Dan ben je dus op bepaalde vlakken flink (en pijnloos, wel net zo fijn) aan het consuminderen, terwijl je het dan op andere vlakken (ook pijnloos) kunt laten rollen. Lijkt me prima hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Haha, ik dacht al zoiets. Elke keer als je wat meer geld had uitgegeven, schreef je iets in de zin van "maar de komende tijd doen we het anders". Maar waarom eigenlijk? Je mag best geld uitgeven aan dingen waar je van geniet. Het is toch niet leuk om straks terug te kijken met het gevoel van er-kan-nooit-iets. Goed van jezelf dat je het ook zo ziet. Zolang er nog een prima balans is van sparen vs uitgeven: doen!
  Lieve groet, Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Er is nog zoveel winst tussen alles en niets :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Als jullie het je kunnen veroorloven dan is dat toch hartstikke mooi! Ik spaar ook een best bedrag per maand, heb mezelf op een soort "rantsoen" gezet qua geld voor "leuke dingen" doen...kan kleding zijn, rommel voor in huis, bioscoopje, ijsje of koffie ergens op een terrasje. En dat bedrag is prima te doen. Soms heb ik meer nodig, soms hou ik over. Moest er wel aan wennen hoor, want wilde alles sparen....maar het leven moet ook leuk blijven he

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)