zondag 17 april 2016

Gedachtes over vervoer en de kosten

Gisteravond in de trein schreef ik in gedachten een heel andere blog: *insert cijfer* irritante situaties in de trein!  Ik liet alle irritante situaties die we ooit hebben meegemaakt in mijn hoofd voorbij gaan en kwam echt een heel eind richting de 100! Best bizar, toch?! Maar wij reizen dan ook heel veel uren in het openbaar vervoer!!

Dit weekend staat de teller bijvoorbeeld alweer op 8 uur. We gingen naar mijn schoonfamilie in Friesland. Op de heenweg misten we ook nog eens op een haar na de trein, waardoor we een uur later aankwamen dan we hadden gepland. Dan baal je echt enorm en begint het riedeltje over een auto weer van voren af aan.

Sander en ik hebben het dit weekend dus ook erg veel over auto's gehad. We mochten de auto van mijn schoonmoeder gebruiken en dat maakte aardig wat los, natuurlijk. Op zulke momenten besef je eigenlijk pas hoe verrekte handig een auto is! Gewoon even snel langs oer-beppe rijden, mij afzetten bij het station... Bovendien is het ook gewoon fijn, een stukje privacy in plaats van altijd maar opgepropt te zitten tussen andere mensen, die soms vrij apart gedrag vertonen in de trein...

Daarnaast kregen we ook een mail van de NS dit weekend: ons weekend vrij abonnement loopt binnenkort af! Vanaf juni gaan de kosten omhoog van 49 naar 64 euro! Maar we kunnen het vanaf die tijd ook maandelijks opzeggen. Of direct opzeggen? Hier hebben we het ook veel over gehad.

Binnenkort krijgen we een bonus. Daarnaast krijgen we ook nog geld van de belasting terug en ontvangen we vakantiegeld. Als we dit bij elkaar zouden leggen hebben we ruim voldoende geld om een auto aan te schaffen.... Ik moet toegeven dat dit wel steeds verleidelijker wordt. En we waren erg gecharmeerd van de Ford Ka van mijn schoonmoeder, en die zijn best veel te vinden op Marktplaats!

Daarentegen: voor de prijs waar je een auto voor koopt kun je ook heel wat keren een auto huren, terwijl je dan tegelijk niet vastzit aan de vaste kosten zoals verzekering en wegenbelasting. En aangezien we geen auto nodig hebben voor woon-werkverkeer en dergelijke, zal de auto niet superveel gebruikt gaan worden, verwacht ik. (Mijn schoonmoeder vindt dat we dan ook de boodschappen met de auto moeten gaan doen, maar dat vind ik nogal overdreven, aangezien we 4 supermarkten op loopafstand hebben zitten!)

Maargoed, we hebben de knoop dus nog niet helemaal doorgehakt. Behalve voor het weekend vrij abonnement. Die gaat er sowieso uit, zodat elke treinreis een reminder blijft dat we toch echt de knoop moeten gaan doorhakken!

24 opmerkingen:

  1. koop een auto! je kunt hem altijd weer wegdoen.
    anders blijf je wat-alsen tot je een ons weegt, je weet het toch niet voordat je het probeert...
    al kan ik je op een briefje geven dat je m niet meer wegdoet :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een Ford Ka is een heerlijke auto (ik heb er zelf eentje) maar niet erg zuinig in gebruik, tenminste de oudere types. Wellicht zijn de nieuwere dat wel. Wel onverwoestbaar, ik heb hem nieuw gekocht in 99 en hij doet het nog steeds prima. Binnenkort weer keuren, altijd weer spannend.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ford Ka heb ik ook lang gehad, heerlijk autootje! Ik zou het gewoon doen, maar dat komt omdat ik het heerlijk vind om auto te rijden en het ideaal vind dat er altijd 1 voor de deur staat. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik zou het wel weten, een auto geeft je zoveel vrijheid. Ja het kost wat, maar je krijgt er ook wat voor terug.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb vandaag mijn auto zo goed als verkocht. Ik moet nog een nieuwe kopen en dat kan dus best dat die pas over twee maanden leverbaar is. Ik ben nu de opties aan het bekijken hoe ik zonder auto kan deze periode. Waarschijnlijk combi openbaar vervoer, fiets en auto huren. Of ik moet iets kunnen vinden om een oudje te huren voor de hele periode. Mascha.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mijn zusje had een Ford Ka, ik heb een Twingo, beiden even oud en beiden als tweede auto. De Ka is inmiddels naar de sloop, was totaal op en kwam niet meer door de keuring. Misschien staat Marktplaats er daarom vol mee. Wat ik wil zeggen hiermee is dat je heel goed moet nadenken waar je de auto koopt.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ford Ka is fijne auto, mijn dochter heeft er ook een, maar als jullie hem veel op lange afstanden gebruiken minder confortabel en kwetsbaarder in het verkeer. Persoonlijk vind ik het meer een korte afstandjes autootje.

    In jullie situatie is huren toch een prima optie.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Oh een auto is wel fijn om te hebben...zeker met kindjes in huis...ook im mee op reis te gaan is het echt zalig! Maar ieder zn eigen keuze naruurlijk :-)
    Nona

    BeantwoordenVerwijderen
  9. De vrijheid is onbetaalbaar.
    Dat is me heel veel waard.
    Alles kan mee en weg wanneer je wil.
    Van deur tot deur heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Misschien een idee OM voor een lease bedrag van volgens mij 150 euro per maand DE Opel Karl te huren...er zit onderhoud en volgens mij ook de wegenbelasting bij in alleen de benzine IS voor jezelf...lijkt mij leuk als je deze optie ook onderzoekt en blogt

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik heb een eigen auto, maar ik rij wekelijk ook zo'n 250+ km. Ik probeer wel meestal overal met de fiets te gaan, maar toch blijven er de ritjes die gewoon te lang duren.

    Eerlijk gezegd zou ik, als ik jullie was, nog even geen auto halen. Het is een hele grote periodieke afschrijving die je hebt: de waarde, de belasting, de benzine, de verzekering. Waarschijnlijk als je een keer in de maand een lange reis maakt (of zelfs nog minder) zou ik eerder ervoor kiezen om te gaan huren. Tegenwoordig met die share-services (bv. snapcar oid) hoeft dit niet duur te zijn.

    Ik zou dus het geld gewoon op een spaarrekening houden. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Oh, en als laatste tip (bijna vergeten) - voordat je een auto koopt (als je het toch wilt doen), google even wat de meest voorkomende mankementen zijn. Zo had ik waarschijnlijk mijn eerste autootje niet gekocht, als ik wist dat die Fiat Cinquecento's heel erg gevoelig zijn bij de koppakkingsplaat. Kost een godsvermogen om te repareren, terwijl mijn huidige auto, een Ford Fiesta vaak alleen verstopt raken bij de bougies, oid. Even laten schoonmaken en je kan door.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik zou mn auto geen seconde kunnen missen. We wonen in een klein dorp zonder trein en ik wil gewoon niet afhankelijk zijn van een ander of van OV. Ik vind het vrijheid, gemak, luxe, comfort. En dat mag toch best in het leven lijkt me.

    Er zijn genoeg zuinige autootjes te vinden. Ikzelf rij een Toyota Aygo. Toyota is een goed merk, de Aygo is zuinig, snel genoeg en heeft een goede kooiconstructie.

    Je zou ook nog kunnen overwegen om een private lease aan te gaan. Je betaalt dan maandelijks iets van 200/250 euro incl alles (behalve benzine). Bij weinig km's lijkt me dat overigens alsnog veel geld. Maar een Aygo van bijv 5jr oud is 19euro wegenbelasting, misschien 30 euro verzekering en ik rij op een 30liter tank zo'n 600km. En mijn racegedrag is niet zuinig.

    Kortom: maak het jezelf eens niet zo moeilijk. Allemaal leuk dat consuminderen en hypotheek aflossen. Maar als je straks 60 bent en geen schulden hebt, maar ook geen comfort hebt gehad, wat heb je dan bereikt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. als je de financiele ruimte hebt, waarom zou je jezelf dan niet eens kietelen af en toe? geeft je ook een hoop mogelijkheden tot besparing... al is het maar op je stationseten. moet je wel wat lekkers in de auto hebben liggen natuurlijk ;)

      Verwijderen
    2. ik tikte te snel af, wilde er nog aan toevoegen dat wij een aygo in de lease gehad hebben 4,5 jaar. Fijne auto, ook als 5deurs te krijgen (met kinderstoeltje erg handig), goedkoop en lekker zuinig. Ik zou er zomaar weer een kopen, mochten we op zoek zijn.

      Verwijderen
    3. Dat vind ik ook vooral fijn: vier deuren. Geen geklooi met stoelen naar voren en onveiligheid enzo. :)

      Verwijderen
  14. Ook op de site van de ANWB zie je occasiontests en dingen die de ANWB-monteurs opvallen, qua dingen die snel stuk gaan. Dat is zeker de moeite waard om even te checken. Verder koop ik bij voorkeur bij een garage, omdat ik dan ergens heen terug kan als er iets mis is, dus ik zou niet zo snel bij een particulier kopen. Maar dat is persoonlijk :)

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik rijd zelf een Ka, en vind het qua wegligging een heerlijk autootje. Maar het is wel een typisch stadsautootje. Op lange afstanden is ie weinig comfortabel en heb ik erg veel last van lawaai. Manlief rijdt een Peugeot 307 wat dan voor langere afstanden beter werkt (verder is het een bagger-auto waar veel onderhoudskosten aan vast zitten).
    En toch........2 auto's voor de deur, en toch reis ik 100 keer liever met de trein. Raar, maar waar. Nu stappen wij hier rechtstreeks in een intercity-verbinding, erger me niet zo snel aan mensen, heb geen kleine kinderen meer, en vind ik het zelf ontzettend vermoeiend om in het drukke verkeer de hele tijd alert te moeten blijven. Want ook op de weg is er genoeg ergenis te beleven hoor. Maar goed, ik realiseer mij goed dat ik in de luxe positie zit om een keuze te kunnen maken. Zonder auto had ik er misschien ook anders tegenaan gekeken.
    Succes met rekenen! En kijk idd vooral naar onderhoud, want dat maakt een auto echt duur.
    Groetjes, Jolanda

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik vind een auto heerlijk en zou hem niet snel weg doen, maar je hoort ook mensen die er nooit een hebben en dat helemaal niet erg vinden. Het is zó ontzettend persoonlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Als je vrijheid wilt, is een auto heel handig. Zoek wel een goedkoop type, via de informatie van de consumentenbond. Ford Ka is mogelijk niet de goedkoopste optie in die grootte auto.
    En kijk goed of huren geen optie is voro jullie, want ook dat geeft vrijheid en kost veel minder.
    Blijf rustig checken en dubben, tot je zeker weet dat je het juiste antwoord hebt voor jullie situatie. Dit is een grote uitgave waar veel op valt te winnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik zou niet halsoverkop een auto kopen, maar ook andere alternatieven onderzoeken zoals bijvoorbeeld Snappcar. Ik ben een zeer tevreden gebruiker van Snappcar en kan het iedereen aanraden.

    De eerste keer is sowieso bijna gratis, er zijn genoeg kortingscodes te vinden met 10 of 20 euro korting voor een eerste keer huur. Dus meld je aan en probeer het een keer. En als je mij wilt helpen kun je dat met onderstaande link doen ;)

    https://www.snappcar.nl/auto-verhuren/70346

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Het zijn ook weer vaste kosten maandelijks. Als ik er niet 1 voor mijn werk nodig zou hebben dan ging hij de deur uit. Ik kan hier alles re voet of op de fiets doen. Opa en oma wonen redelijk dichtbij. En de rest zou kunnen met t ov of ze komen hierheen. Mijn werk ligt 25 km vanaf mn huis en er gaat geen direct ov naartoe. Dan zou ik 2 uur reistijd kwijt zijn voordat ik er ben. Bus trein bus. Dus daarvoor nu een kleine auto.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Huren lijkt mij inderdaad voor jullie een goede oplossing! Kun je beetje wennen aan een autoritje naar familie. En later kun je dan altijd nog een auto kopen! Zet alles eens op een rijtje wat de kosten zijn. Ook je extra aflossingen die je kunt doen van de bonus en vakantie geld mee berekenen! Ik denk dat dat toch meer voordeel zal geven!

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Oh wauw.. da's ineens een fikse ophoging zeg! Daar kun je naar mijn idee al bijna een auto van rijden. Zeker als je oog op een Ka gevallen is!

    Succes met de overwegingen!

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)