zaterdag 15 oktober 2016

Is een verwarmd huis gezelliger?

Vorige week schreef ik over ons streven om de verwarming voorlopig nog even uit te laten. Die blog kreeg veel reacties. Superleuk om te lezen hoe andere mensen erin staan! Ik vind het altijd weer leuk om te lezen hoe verschillend mensen over dingen kunnen denken. Eén ding wat ik regelmatig in de reacties voorbij zag komen was bijvoorbeeld de opmerking "Ik ga geen kou lijden, ik vind het gezellig als de verwarming aanstaat".

Zelf heb ik die associaties dus niet. Ik vind het niet gezelliger als de verwarming aanstaat en ook niet minder gezellig als de verwarming uitstaat. Ik vind het juist gezellig om 'savonds met een dekentje, een goed boek en een warme kop thee op de bank te zitten. Dat vind ik heerlijk genieten en ultieme gezelligheid. Pas als ik het daarmee niet meer red, gaat bij ons de verwarming aan.

Als de verwarming dan eenmaal aanstaat heb ik het alweer gauw té heet en ik vind de lucht er erg droog van worden. Warmte vind ik heel fijn, maar de warmte van de radiator vind ik al snel onbehagelijk, vreemd genoeg.

Wat helemaal apart is, is dat ik vroeger dus echt een enorme koukleum was. Ik had soms wel twee fleecevesten over elkaar aan, of een fleecevest en daar overheen mijn badjas. En dan had ik het alsnog koud! Maar blijkbaar is dit echt een kwestie van gewenning, want tegenwoordig vind ik het juist snel te warm in plaats van te koud.

17 opmerkingen:

 1. Als ik het koud heb, ga ik mijn spieren aanspannen en dat voelt verkrampt. Ik kan me dus beter ontspannen bij een wat hogere temperatuur. Misschien hebben anderen dat ook en noemen ze het daarom gezellig?
  Draag om deze tijd van het jaar s avonds al vier laagjes - dus bij 18 graden trek ik het niet in de woonkamer

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vooral het laatste is heel herkenbaar, ik dacht juist dat je kouwelijker werd als je ouder word, maar bij mij is het omgekeerde aan de hand.
  Ook ik vind het niet perse gezelliger als de verwarming aanstaat integendeel ik word er altijd zo sloom en lui van.
  Ook ik heb de verwarming nog niet echt aan en kleed me gewoon wat warmer en pak een dekentje voor op de bank.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het wel gezelliger als je niet zit te verkleumen, het lijkt ook wel of de woonkamer er anders door uitziet, knusser.
  Maar ik ben wel heel zuinig met de verwarming, puur omdat het zo lekker is wat geld terug te krijgen na een jaar. Mijn drie pubers klagen nu echter over kindermishandeling als ik de CV uitlaat en dat wil ik dan weer niet op mijn geweten hebben, dus hij gaat ('s avonds) aan. Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij vinden het ook fijn als het wat frisser in huis is, vanwege de lekkere dekentjes en warme thee. En ik vind het ook zonde van het geld, om te stoken als het eigenlijk niet hoeft. Maar ik snap inderdaad ook wel als mensen het liever wat warmer hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Of het gezelliger is weet ik niet, het is in ieder geval warmer.
  Fijn weekend, Merel

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gezellig zou ik t misschien niet noemen, maar wel comfortabel. Prima met een dekentje enzo, maar als het in huis koud wordt, dan kun je die kilte met een dekentje niet meer 'afdekken' vind ik. Mensn die echt voor 17graden gaan met fleecetruien en dekens, dat gaat voor mij erg ver.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja confortabel en aangenaam voelen maakt mij in ieder geval gezelliger in de omgang.
  Bij te koud verkramp ik erg snel en dat beinvloedt je humeur. Als we naar anderen toegaan weet ik wat een koud en wat een warme huis is en kleedt me ernaar, maar echt prettig/gezellig voel ik me er niet bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Waarom gezelliger als het hier zonder ook al 20 graden is :)

  En die echte hitte van radiator kun je zelf ook regelen door aanvoer temperatuur omlaag te brengen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gezelliger is wat mij betreft niet het juiste woord; comfortabeler is het wel.

  Wij maken er geen sport van om de verwarming zo lang mogelijk uit te houden. Als het te koud wordt (kouder dan 17,5 graden celsius) dan gaat de verwarming toch echt aan (maximaal 19,5) graden. Bij voorkeur iets later, omdat wij ook een dekentje gebruiken op de bank en sloffen dragen. Dat is dan wel weer gezellig en kneuterig ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Als ik bij mijn schoonmoeder op bezoek kom en het is 18/19 graden dan krijg ik het al snel koud en dat vind ik wel ongezellig.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vind de verwarming aan niet per se gezelliger. Ja oke, hier heeft het met die gaskachel/moederhaard wel wat. Maar gezelligheid zit hem voor mij toch in andere dingen. En ik vind het ergens ook wel erg lekker om bijvoorbeeld nu, na het mislukken van wafels opwarmen (inclusief flinke stanklucht) de deur open te kunnen gooien en frisse lucht naar binnen te kunnen laten. Vervolgens is er, omdat ik dat makkelijker doe als de verwarming niet al staat te loeien, meer contact met de buren xD

  Maar als ik me niet comfortabel voel met de temperatuur gaat hij wel gewoon aan. Ik doe ook aan dekentjes, en ben echt geen koukleum, dus aangenaam ligt bij mij meestal ergens tussen de 17 en 19 graden - alleen als er gasten komen gaat hij vaak toch naar de 20 of 21, maar niet hoger. Dan zou ik me zelf namelijk niet meer prettig voelen in mijn eigen huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik doe de verwarming aan wanneer ik last van de lage temperatuur krijg! Met dekentjes en kopjes thee op de bank kan niet, ik heb geen bank. Ivm rugproblemen zit ik vrij hoog en rechtop te lezen, te handwerken of met mijn tablet. De thermostaat staat nu op 19,5 en het is comfortabel en gezellig in mijn huis!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hier snel de verwarming aan: twee koukleumen. Juist nu meer dan vroeger. "Gezellig" is het als de temperatuur goed is. Dus niet te warm, niet te koud. Helaas is dat voor iedereen verschillend...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik wil overal op bezuinigen, maar niet op de verwarming. Die staat hier gewoon op 20 graden.Van 08.00 uur tot 20.00 uur.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Helemaal herkenbaar, wij hebben dat vorig jaar gedaan en we konden met nog lagere temperaturen tot aan 16 graden overdag wennen. Onder de fleece zitten voor de tv gaf juist gezelligheid en knusheid. De frisheid lekker gevoel. En dan de besparing was heerlijk. Wij wonen net 1 maand in een appartement en we zitten ingesloten door alle andere appartementen wat betekent dat we tot op heden nog geen verwarming aan hoeven te doen en ik vermoed voorlopig ook niet. Iedereen om ons heen verwarmd ons. Ik ben ook reuze benieuwd hoelang we dit gaan volhouden, maar mijn streven is om de 0 te houden. We hebben nu enkel nog gas voor CV, overig is elektrisch dus als de CV uitblijft kunnen we ons gas voorschot weghalen in de service kosten van de VVE.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. brrr nee ik ben en blijf een koukleum.. als ik ondanks een warm vest toch enorm koude handen met serieus blauwe nagels heb, is bij mij de grens wel bereikt... en dat is al met 20,5 graden... :p

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...