zondag 16 oktober 2016

Aflossen of sparen?

Op het moment wordt bij veel mensen het contract niet verlengd op mijn afdeling. Dat is heel vervelend, omdat er ook collega's bij zitten waar ik bij in de groep zat en die ik dus vanaf dag 1 heb meegemaakt. En die ga ik echt ontzettend missen :(

Maar daarnaast is het ook vervelend omdat het een hoop onzekerheid geeft. Ik weet niet of mijn contract wél gewoon wordt verlengd straks in Januari, of dat ik ook het risico loop dat ik straks geen werk meer heb. Ik heb er wel een gesprekje over gehad met mijn leiding gevende en die zegt dat ik me geen zorgen hoef te maken als ik zo blijf functioneren als nu. Maar tegelijk weet ik dat het best grillig kan verlopen qua resultaten. Als ik toevallig een paar slechte weken heb vlak voor mijn contract moet worden verlengd, dan maak ik me best zorgen dat mijn contract óók niet wordt verlengd.

Opzich hebben we best wel een buffer, maar toch ga ik dan twijfelen of we wel door moeten gaan met aflossen, of dat we niet beter wat meer kunnen sparen de komende maanden tot mijn contract wel of niet wordt verlengd. Zodat we in elk geval genoeg hebben om Tobias nog 8 maanden naar het kinderdagverblijf te laten gaan.

Als Tobias eenmaal op school zit en de kinderdagverblijfkosten vallen weg, dan maak ik me opeens minder zorgen. Dan redden we het wel weer op 1 salaris. Overigens zou ik dan wel zoeken naar een nieuwe baan, want ik vind werken toch wel heel fijn.

20 opmerkingen:

 1. Vervelend, die onzekerheid.
  Maar je hoeft niet of het een of het ander te kiezen, je kunt ook voor de gulden middenweg gaan en het verdelen tussen sparen en aflossen.
  Feit blijft dat je lasten wel dalen met aflossen en dan heb je alweer ietsje minder spaargeld nodig ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is niet fijn zo'n tijd in onzekerheid. En kan me je twijfel goed voorstellen. Ik zou geloof ik even sparen en wie weet kun je voor het einde van het jaar uitsluitsel krijgen en dan kun je altijd alsnog aflossen.
  Succes met het maken van jullie keuze!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Onzekerheid is altijd lastig natuurlijk,maar stel dat je geen werk meeer zou hebben, dan ben je thuis en zou Tobias ook niet meer naar het dagverblijf toe hoeven.
  Het bedrag wat je daaraan uitspaart kan je gebruiken voor extra aflossing.

  Hartelijke groet Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kan me voorstellen dat je graag blijft werken, vond zelf het contact met collega,s altijd erg prettig en je verdient nog lekker iedere maand. Zou je contract niet verlengd worden, krijg je dan niet nog een tijdje WW de eerste maanden of is dat tegenwoordig anders geregeld?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dan zou ik 3 maanden recht hebben op WW, inderdaad.

   Verwijderen
 5. Sparen. Ik zou nu echt even voor sparen gaan. Januari is best dichtbij, daarna kan je dan eventueel dat spaargeld in een keer in de hypotheek storten. Maar nu is het even echt flink onzeker voor jullie, dus: sparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Altijd lastig die onzekerheid, moeilijk om te zeggen wat het beste is. Meestal weet je dat pas achteraf.
  Doe vooral waar je zelf het beste bij voelt.
  En als je nu vooral spaart, dan kun je het aflossen altijd nog "inhalen"....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik dacht dat het juist heel goed ging met jouw werkgever. Wat onzeker. Ik zou voor een grotere buffer gaan, dat geeft een hoop rust en zo lang duurt het niet totdat je zekerheid hebt. Waarschijnlijk weet je in december meer en dan kun je dit jaar alsnog aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, het gaat ook zeker wel goed met de werkgever. Alleen juist omdat de klantenservice een steeds grotere rol gaat spelen, willen ze alleen de mensen behouden die echt goed zijn. Dus ja, het blijft spannend...

   Verwijderen
 8. Heel naar, die onzekerheid. Hopelijk valt het mee. Ondertussen zou ik inderdaad even wachten met aflossen. Doen wij momenteel ook even. Zodra het zeker is dat ik iets gevonden heb in januari gaan we wel weer aflossen. Tot die tijd bouwen we de buffer verder op onder de noemer "aflossing".

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik weet niet of je ervan op de hoogte bent. Maar als je werkloos word, dan heb je nadat je niet meer werkt nog 6 maanden recht op de kinderopvangtoeslag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had zoiets inderdaad gelezen, maar moest me er nog in verdiepen of dat maximaal 6 maanden is of dat het voor iedereen geldt. Omdat ik maar 3 maanden recht op WW zou hebben.

   Verwijderen
  2. Je hebt nadat je stopt met werken 6 maanden recht op kinderopvangtoeslag voor het maximaal aantal uren waar je recht op hebt toen je nog werkte. Maar je kunt deze uren wel uitstrijken tot het eind van het kalenderjaar. Dus als je recht had op 30 uur per week en je wordt op 1 januari werkloos dan kun je heel 2017 kinderopvangtoeslag vragen voor 15 uur per week afnemen.
   En als je werkloos wordt wordt het gezamenlijk toetsinkomen hoogst waarschijnlijk lager en krijg je dus meer kinderopvangtoeslag.Je kunt trouwens altijd uren kinderopvang afnemen, ook zonder kinderopvangtoeslag.
   Meer info vind je op www. belastingdienst.nl

   Verwijderen
 10. Lastige tijd. Probeer het niet teveel stress te laten genereren. Makkelijk gezegd, maar het helpt toch niet.

  Vraag 2 maanden voor het eind van je contract waar je aan toe bent, zo heb je nog 2 maanden te tijd om te anticiperen op de gevolgen. In het ergste geval schrap je dan toch gewoon het kdv?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Cash is handig als je tijdelijk zonder werk zit. Elke € 1000 die je op je spaarrekening hebt staan kun je het een maand extra mee uitzingen. 3 maand WW is namelijk ook niet zo heel veel. En elke € 1000 aflossen geeft +/- € 5 besparing iedere maand. In dit soort gevallen zou ik voor zekerheid gaan en het extra opsparen. Blijkt het later toch niet nodig te zijn, dan kun je altijd nog je aflossingen inhalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik zou denk ik tijdelijk wat meer gaan sparen.

  En je collega's waarvan het contract niet verlengd wordt: hebben die dan niet zo goed gewerkt?

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Jullie leefden hiervoor toch van 1 inkomen? Waarom zou dat dan niet opnieuw kunnen? KDV kun je eventueel minderen of stopzetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ik zou tijdelijk sparen ipv aflossen. mocht je je baan houden kan je het extra gespaarde in 1x extra aflossen toch ?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik zou sparen. Cashreserve zie ik wel als noodzakelijk voordat ik aan aflossen denk

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat vervelend zeg! Maar idd, worden de KDV-kosten niet minder als je geen werk meer hebt? Ik zou sowieso denk ik even een bepaald bedrag sparen (of op de spaarrekening vastzetten). Daarna kun je dan wel weer aflossen. Helemaal de rem daarop voelde bij mij toen ook niet helemaal goed. Maar wat spaargeld hebben was wel fijn.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)