maandag 10 oktober 2016

Verwarming aan of niet?

Het is elk jaar weer vaste prik: wanneer zetten we de verwarming weer aan? Tot nu toe is het nog gelukt om hem uit te laten en vandaag gaat ie ook nog niet aan, want daarvoor zou een kraantje moeten worden opengedraaid en dat doet Sander altijd. Want ja, zo ongeëmancipeerd zijn wij! ;)

Gelukkig is het tot nu toe ook nog niet echt nodig. De zon schijnt elke dag nog lekker door onze ramen naar binnen en verwarmt daarmee de woonkamer. Boven is het wel wat frisser, maar niet zo extreem dat de verwarming aan zou moeten. Dankzij de nieuwe dakisolatie zou dit ook veel minder snel nodig moeten zijn, dus ik ben benieuwd!

´s Morgens is het wel wat kouder beneden, maar met een vestje en warme sokken aan is het niet zo koud dat ik mijn recordpoging ervoor ga staken. Het record staat namelijk op 14 oktober en als we zo doorgaan dan moeten we dat nu makkelijk gaan verbreken, denk ik. Sowieso nog een paar daagjes volhouden, dus!

Hebben jullie de verwarming al aan gehad?

20 opmerkingen:

 1. ja.. vooral afgelopen woensdag toen een opvangkindje bleef slapen, snachts om 1u wakker werd en niet meer voor 5u ging slapen.. beneden in campingbedje gelegd en zelf op de bank, onder 3 fleecedekens was t nog koud... dus cv aangezet op 21.. ook lang bij t kindje gezeten (ze heeft niet 4 u wakker gelegen in t bedje ;) ) dus had t echt koud anders... maar ben sowieso een kouwkleum... onder de 20,5 heb ik t ijskoud.. koude handen, paarse nagels....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja vooral omdat het klammig aanvoelt in de ochtend, klopt volgens de hygrometer niet maar ik voel het zo. Dus even de warmte erin dan is het de rest van de dag prima. Zon staat op de voorkant en in de keuken aan de achterkant wordt het met koken ook weer warmen, nu staat de oven aan voor en kruisbessentaart, ook lekker.

  Ik ga niet kouwkleumen en met fleecedkentje zitten en me onconfortabel voelen. sokken en pantoffels heb ik toch altijd al aan behalve in de zomer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nog steeds niet. Hebben snachts zelfs nog 2 ramen open staan.
  Zolang het beneden nog 21 graden is gaat hij niet aan ook. Wel voor de zekerheid de cv op herfst stand gezet mocht hij aan moeten. Hoop het nog zeker 2 weken vol te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik heb vorige week de kachel al aangezet. Niet vanwege de koude, maar om het nieuwe stucwerk te helpen drogen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. lekker aan die cv :}
  heb niks met het idee om zo lang mogelijk de cv uit te houden .
  is ook een stukje gezelligheid , om het lekker warm te stoken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wow dat is inderdaad heeeel ongëemancipeerd.

  Ik hoop dat Sander nog lang voor jou kan zorgen, haha!!!

  Ik zet de verwarming aan als ik het koud heb en ik al een vest aan gedaan heb.
  Ik ben te praktisch voor recordpogingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. nee, maar het word frisser. 17 graden s'ochtends beneden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja de cv is aan. Het was hier vorige week steeds 14 graden in de woonkamer. En de zon zagen we nauwelijks in het oosten. Nu een aangename 18,5 graad.
  Ach de slaapkamers en zolder en bijkeuken laten we pas meedraaien als er 5 graden vorst kan komen. We stoken misschien wat vroeger, maar we stoken weinig 2m en ook weinig in temperatuur. Als ik lees dat iemand 21 graden stookt dan zou ik in mijn dunste broek en een hemdje op bezoek gaan..om te smoren, terwijl ik heel goed tegen 38 graden buiten kan.
  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hier gaat de verwarming ook aan zodra ik het kou krijg.
  Vind het dan veel gezelliger en aangenamer.
  Bernadette

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Sinds vorige week staat de CV bij ons aan. Het werd te koud omdat een aantal dagen de zon niet had geschenen. We doen het niet direct aan, maar als het overdag onder de 19 graden is vind ik het niet meer comfortabel.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Begrijp niet waarom je persé een record wil verbreken, het lekker warm hebben vind ik veel belangrijker. Snap hier dus niets van.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nog geen verwarming aan gehad hier.. nog niet nodig geweest..

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Toen het in de woonkamer niet warmer werd dan 14 graden heb ik het kraantje opgedraaid en de moederhaard aangezet. Verwarmd tot 17 graden en toen weer uit. Geen thermostaat hier, alleen een aantal thermometers.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wij hebben de chauffageketel nog niet opgestart. Vandaag was het een koude maar vrij zonnige dag. Wij hebben een veranda die zuidelijk georiënteerd is en de warmte van de veranda warmt keuken en living op als ik de schuiframen openzet. Keuken en living zijn nu 21° door de warmte vanuit de veranda.
  Wij zetten de verwarming pas op als het in de keuken kouder wordt of 17°. Vorig jaar startten we de chauffage op half oktober, het jaar voordien was het in de eerste week van november.
  liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik vind kou ongezellig en oncomfortabel dus waarom zou je in de kou gaan zitten. Ik woon in Frankrijk en stook in de salon op hout en in de keuken heb ik een pelletkachel, een half uur voor ik opsta zet ik hem aan en dan is het heerlijk warm, als ik wegga zet ik hem uit. De zakken pellets koop ik gewoon bij mijn wekelijkse boodschappen dus kom ik ook nooit voor verrassingen te staan. Hout heb ik ook van tevoren gekocht , ik ben erg blij dat ik geen cv meer heb!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Snap ook niets van die pogingen om de verwarming zo laat mogelijk aan te zetten. Heb een hekel aan een kil en koud huis. Wil het lekker warm en gezellig hebben dus omhoog die verwarming.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Sinds zaterdag heb ik de houtkachel weer aan gehad. Het was hier echt koud.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Geen verwarming nog aan gehad hier. Maar dat gaat op enig punt wel gebeuren. Vorige jaar woonden we er net op dit punt van het jaar en stond de verwarming ook aan om het vocht het huis uit te krijgen. Dat probleem hebben we dit jaar vermoedelijk niet, dus dat scheelt.
  Met de zon erin is het snel 18 graden in de woonkamer en op dit moment overigens 16,5 graden, ik vind dat geen probleem. Met het oog op een paar dagen logeren ga ik voor die tijd de verwarming niet meer aanzetten. Een dekentje over de benen is op de bank ook al een heel verschil.

  Maar mijn record ga ik niet meer breken, hoewel dat wel in het vorige huis was. Daar is tussen begin maart 2014 en vertrek in de zomer van 2015 de verwarming helemaal niet aan geweest (wel had ik een zeer warmte aanbiddende onderbuur, dat helpt). Bij de overdracht vroeg de nieuwe bewoonster naar de te verwachten stookkosten, tja ik vrees dat het niet zo zinnig was haar mijn meterstanden te laten zien..

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik vind dat ook een beetje too much zuinigheid. He tis mooi om op te letten voor geld en milieu, maar ik heb een hekel aan kou en 'discomfort'. Dus de kachel aan zodra de thermostaat onder 20 graden schiet. Of heel romanstisch de open haard :)

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)