donderdag 21 september 2017

Wat helpt bij PMDD?

Een tijdje geleden had ik beloofd om te schrijven over de dingen die mij helpen om beter om te gaan met de PMDD. Ik heb inmiddels zo'n 2 maanden therapie om mij te helpen om minder last te hebben van de klachten die erbij komen kijken. Deze blog wordt echt een allegaartje van dingen die ik de afgelopen maanden heb ontdekt. Ik heb geprobeerd om er enigszins structuur in te brengen,maar dat was lastig. Maar ik wil toch graag delen wat ik allemaal heb geleerd, want ik weet hoe lastig het is om hiermee te moeten dealen en hoe fijn het is om wat handvatten te hebben.Stress vermijden
Voor mezelf is stress een enorme trigger. Vorige maand hebben we bij wijze van experiment geprobeerd om zoveel mogelijk stress te vermijden en dit hielp enorm.Mijn agenda in de week voor ik ongesteld moet worden probeer ik zo leeg mogelijk te houden.

Bewust ontspannen
Behalve stress vermijden is het voor mij ook heel belangrijk om bewust ontspanningsmomenten in te bouwen. Alleen in het weekend is niet voldoende, dus ik neem dagelijks bewuste ontspanmomenten en eventueel naar behoefte ook nog extra, als ik merk dat mijn hoofd begint te overstromen.

Iedereen heeft natuurlijk eigen dingen die helpen bij het ontspannen, maar de dingen die ik zelf doe:

 • Heel veel boeken lezen 
 • Werken aan mijn bullet journal
 • Extra slapen
 • Sauna - dit doe ik elke maand op de zaterdag voor ik ongesteld ga worden
Een goede support-groep hebben - en slechte vermijden
Op Facebook zijn allerlei PMDD support groepen te vinden. Ik was eerst lid van een flink aantal. Maar niet alle groepen zijn even fijn, vind ik zelf. In het begin heb je in welke groep dan ook veel herkenning,maar dat kan soms ook averechts werken. Want in mijn goede weken zat ik dan alsnog in de negativiteit van andere mensen, en dat herinnert je er ook aan dat je over een paar weken weer gaat 'dippen'. 

Nu heb ik gelukkig een heel fijne groep gevonden waar men probeert door middel van o.a mindfulness en positief denken op een fijne manier met de PMDD om te gaan.

Leren om je gedachtes niet te geloven
Mijn gedachtes zijn niet altijd waar, zeker niet tijdens de periode dat mijn PMDD weer opspeelt. Dan zijn mijn gedachtes vaak een stuk negatiever of angstiger dan dat nodig is. Doordat ik nu regelmatig oefen met minfulness lukt het me steeds vaker om me hier bewust van te zijn en de gedachtes voorbij te laten gaan zonder ernaar te handelen.

Assertiviteit
Wat ik ook hebt ontdekt was dat ik niet op de goede manier voor mezelf opkom. Ik kropte dingen op en die kwamen dan allemaal tot uitbarsting als mijn hormonen opspelen. Daarnaast veroorzaakt het een hoop stress als je nooit ergens nee op durft te zeggen. 

Inmiddels volg ik een assertiviteitscursus en hier steek ik veel van op. Ik probeer zoveel mogelijk te oefenen zodat het straks hopelijk natuurlijk gedrag is geworden, waardoor ik minder stress zal hebben omdat ik ja heb gezegd terwijl ik dat eigenlijk niet wilde.

Meeveren met je hormonen
Ik ben de laatste tijd steeds meer bezig met welke dingen er nou wél goed gaan en in welke periode van mijn cyclus dat dan is. En dan probeer ik dingen ook zo te plannen dat ik er tijd voor heb in die tijd van de cyclus. 

Op dit moment zit ik bijvoorbeeld in een week waarin ik me erg irriteer aan alle rommel en ook de energie heb om er iets mee te doen. En het is fijn om daar dan ook aan toe te kunnen geven door eens flink de voorraadkast onder handen te nemen, bijvoorbeeld. Als ik deze week nou helemaal had volgepland met allerlei dingen buiten de deur, dan was de frustratie flink opgelopen. Maar ik probeer dus juist om deze week dan ook vrij te houden voor dit soort klusjes, terwijl ik op andere momenten van mijn cyclus juist ga 'socializen'. 

Energievreters en energiegevers
Toen ik net begon met therapie heb ik de eerste maand mijn agenda helemaal leeg gehouden tijdens de PMDD periode. Inmiddels ben ik aan het experimenteren wat ik wél kan doen en wat niet handig is tijdens die periode. Dit is echt een trial and error. Maar gelukkig kom ik er nu wel achter dat ik absoluut niet alles achterwege hoef te laten. Dit is een langzaam bewustwordingsproces en het is fijn om hier steeds meer bedreven in te raken. 

De lat lager leggen
Perfectionisme gaat niet samen met PMDD. Helaas moet ik af en toe wat dingen loslaten. Tobias misschien eens een half uurtje langer TV laten kijken om mijn rust te pakken. Een 'slechte vriendin' zijn omdat ik een week niet kan afspreken. Juist door zulke dingen van mezelf te accepteren heb ik ontdekt dat het eigenlijk best wel meevalt en dat alles ook nog prima reilt en zeilt als ik niet constant alles onder controle wil houden. 

Niet stressen over slechte momenten
Een keertje ruzie, een keer geïrriteerd reageren... Kan gebeuren! In het verleden bleef ik hier direct in vastzitten en dacht: nou, mijn PMDD is weer begonnen. Komende week wordt weer rampzalig. Nu denk ik bij mezelf: ik had een slecht moment, maar dat betekent niet direct dat ik nu de rest van de week daardoor moet laten verpesten. Ik kan gewoon weer opnieuw beginnen.


Ik hoop dat ik zo een beetje duidelijk heb kunnen omschrijven welke stappen mij tot nu toe hebben geholpen. Mocht iemand nog vragen hebben, stel ze gerust, ik help graag. 

9 opmerkingen:

 1. Wat ben jij goed bezig. Goed hoor.
  Grtjs, Astrid C.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt al een heleboel opgepakt in twee maanden, goed bezig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat zijn stuk voor stuk wijze lessen, waar iedereen baat bij heeft denk ik.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben veel ouder dus ik heb er geen last meer van. Zou het je helpen om te proberen niet je hele doen en laten te analyseren en wat losser te leven? Ik lees 9 punten die je wilt verbeteren. Dat vind ik op zich al een stressfactor om bewust mee bezig te zijn. Iedere vrouw heeft (had) er in meer- of mindere mate last van. Ooit gaat het over!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Lianne, Ik snap dat het als buitenstaander lijkt alsof ik het over PMS heb. En dan snap ik je reactie helemaal. Maar PMDD is (helaas) iets anders. Sommige symptomen overlappen elkaar enigzins,maar het is zeker niet zo dat elke vrouw in meer- of mindere mate PMDD heeft. PMDD is namelijk enorm ontwrichtend, zelfs in de 'milde' gevallen.

   Toen ik nog geen behandeling had en dus niet wist hoe ik er beter mee om kon gaan ging het echt heel zwaar met mij. Het is niet voor niets opgenomen in de DSM5, een handboek voor psychiaters. En er is niet voor niets hulpverlening voor vrouwen die hier last van hebben.

   Dus nee, het is niet een kwestie van losser leven en ook zeker niet zo dat alle vrouwen hier last van hebben (gelukkig niet, dat zou betekenen dat elke vrouw zo'n 10 dagen tot 2 weken niet normaal functioneert). Maar bedankt voor het meedenken.

   Verwijderen
 5. goed bezig! en super dat je info deelt!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je hebt gelijk, ik gooide het op een hoop. Er zijn overeenkomsten maar ook verschillen. Weet je, vroeger zullen er ook vrouwen geweest zijn die er last van hadden maar daar hoorde je niets over. Tegenwoordig wordt aan alles een label gehangen. Ik vind dat geen goede zaak. Mijn moeder zei altijd, niet aan denken dan gaat het vanzelf over. Dat klopt ook niet altijd maar het helpt wel. Ik wens je succes en wijsheid. Groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat er vroeger vast vrouwen zijn geweest die er ook last van hadden. Maar tegelijkertijd wordt het ook erg getriggerd door stress en de eisen en onvoorspelbaarheid van de huidige maatschappij veroorzaken een hoop stress.

   Beetje aparte redenering dat dingen vanzelf wel over zouden gaan als je er niet aan denkt. Dat zal vast voor een hoop dingen gelden, maar natuurlijk niet voor alles.

   Verwijderen
 7. Ik lees al een tijdje mee. Goed van je Daantje. Ik herken je stappen. Zelf ben ik ook erg veel bezig met de dagen van de maand... Bijvoorbeeld dat ik niet moet afspreken met mijn moeder of vriendinnen in de week voor de ongesteldheid.. Zelf heb ik al 15 jaar pms en sinds 7 jaar PMDD. Ik heb pas net ontdekt dat hrt pmdd is en ben naar de dokter gegaan. Een nieuwe jonge dokter die veel wist ober pmdd. Ik heb een anti depressiva gekregen. Aangezien ik een getrouwde vrouw ben en twee mooie jonge meisjes heb van 5 en 7...trok ik het niet meer om hun steeds pijn te doen. Ik word tijdens de horrorweek echt in bezit genomen van iets of raak in een depressie
  Jouw tips neem ik mee. En hoop ik dat t medicijn werkt... Liefs

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)