donderdag 10 januari 2019

Opruim-motivatie op Netflix

Een paar weken geleden kwam de serie 'Consumed' op Netflix. Dit gaat over mensen die zoveel spulletjes hebben dat hun hele huis er door is overgenomen. Zij worden dan geholpen om weer orde in de chaos te scheppen. Binnen een paar dagen moeten ze al hun "zooi" hebben ingepakt, ze mogen slechts 10 spulletjes houden en vervolgens moeten ze 2 weken met elkaar leven in een leeg huis. Zo komen vaak de daadwerkelijke oorzaken van het hoarden (overmatig spullen bewaren) aan het licht. Na die twee weken is het dan de bedoeling dat deze mensen voldoende inzicht hebben om 75%! van hun spullen weg te doen. 

Sander en ik hebben deze serie af en toe met open mond zitten kijken. En sommige dingen waren ook wel enigszins herkenbaar. Maar de meeste tijd waren we vooral heel dankbaar dat het bij ons niet (meer) zo is. Want toen ik Sander leerde kennen en hij nog in een studentenkamer in Houten woonde, zag zijn kamer er eerlijk gezegd wel erg hoarderig uit. Maar ik geef hem het voordeel van de twijfel, want het is ook niet niks om al je spullen in één kamer te moeten bewaren, dat zou ik ook heel lastig vinden. 

Ondanks dat ik 2 jaar geleden het huis behoorlijk heb opgeruimd zijn we inmiddels ook weer bezig. Er zijn alweer een hoop spulletjes de deur uit gegaan. En nu Netflix ook nog eens Tidying up met Marie Kondo heeft gelanceerd zijn we helemaal niet meer te stoppen en gaat het eigenlijk nog sneller. Ik merk wel: hoe vaker je zo'n proces doorgaat,hoe meer er weg kan. Dingen waar ik vorige keren nog geen afscheid van kon nemen gaan nu wél weg, omdat ik inmiddels wel heb gemerkt dat ik die dingen toch niet ga gebruiken. 

Wat overblijft is een hoop ruimte en spullen die we wél daadwerkelijk gebruiken. Ik ben er in elk geval wel blij mee

3 opmerkingen:

 1. Herkenbaar, het heeft mij ook vele rondes gekost voordat bepaalde dingen weg mochten.
  Ik zit nu op het punt dat het wel even goed is zo, alles heeft een plekje en we hebben ook nauwelijks dingen die we niet gebruiken.
  Wat er aan opruimwerk nog op stapel staat is overbodig geworden papierwerk uitzoeken en wegdoen en het iets handiger opbergen zodat het minder ruimte inneemt (zakelijke administratie heeft nu voor elk jaar een eigen map, maar de voorgaande jaren kunnen eigenlijk wel bij elkaar in één map bijvoorbeeld).
  Over een jaartje ofzo kijken we wel weer eens of er weer een rondje gemaakt kan worden door het huis :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zit ook met open mond en veel plezier te kijken. Ben ook weer met nieuwe energie aan het opruimen geslagen. En dan blijkt er idd toch best wel weer her nodige weg te kunnen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik merk ook dat tv programma's heel erg stimulerend kunnen werken. Zo krijg ik ook altijd de schoonmaakkriebels van zo'n programma van mensen die obsessief schoonmaken.

  nicole@huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)