dinsdag 26 november 2019

Dikke en dunne maanden - het vervolg

Vorig jaar in Augustus schreef ik de blog Dikke en dunne maanden. Om het kort te houden ging het erover dat we in sommige maanden veel meer uitgaven dan in andere maanden. November en December zijn bijvoorbeeld zulke dure maanden door de feestdagen en verjaardagen.

Vorig jaar hadden we niet het hele jaar geld opzij gezet, maar dit jaar wel. Dit kostte totaal geen moeite, omdat ik hier twee automatische spaaropdrachten voor had gemaakt: eentje voor verjaardagen en eentje voor de feestdagen.

De afgelopen maanden konden we dan eindelijk testen of dit opzij zetten ook een beetje had gewerkt. En het antwoord is natuurlijk: ja. Voor de verjaardagen kwamen we precies met het gespaarde bedrag uit. Voor de feestdagen hadden we toch net iets te weinig gespaard, dus zet ik volgend jaar elke maand een tientje extra weg.

Die kleine bedragen die aan het begin van de maand worden afgeschreven zijn inmiddels een soort "vaste last" geworden, we weten dat dit bedrag elke maand weg is en staan er eigenlijk niet echt meer bij stil. Maar rond de feestdagen is het dan toch opgelopen tot een mooi bedrag, waardoor ook deze maand als een gewone maand voelt waarin de uitgaves niet de pan uitstijgen.

2 opmerkingen:

  1. Wat fijn dat je merkt dat het ook echt goed werkt, zoals je wilde! Altijd heerlijk als een plan lukt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Handig dat dit zo werkt voor jullie.
    Zelf vind ik december niet per se duurder dan andere maanden. Wij doen niet aan sinterklaas, dus alleen 2x 5 Euro voor cadeaus op school. Soms koop ik voor elk kind nog een cd of een boekje, maar dan ben ik met totaal 30 Euro ook wel klaar. Dat lukt wel van de lopende rekening.
    Kan me voorstellen als je lekker uitpakt, dat het dan wel handig is om eerst te sparen. Hanteren jullie een budget voor cadeaus (verjaardag of sint?).

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)