maandag 9 december 2019

Boerenprotest rond de Kerstdagen

Gister las ik dat de boeren een nieuw protest aan het plannen zijn voor rond de Kerstdagen. Zij willen dan de distributie naar verschillende supermarkten blokkeren, waardoor het mogelijk is dat sommige artikelen rond de feestdagen niet leverbaar zijn - een actie die zowel de supermarkten als de consumenten zal raken.

Ik hou niet van blogs over politieke onderwerpen en hou mijn eigen mening over de hele kwestie dus lekker voor me, maar deze blog gaat meer over de praktische consequenties: wat doe je als straks blijkt dat er geen boodschappen meer in de winkels liggen?

Zelf wil ik proberen om deze week al zoveel mogelijk boodschappen in huis te halen, zodat ik volgende week niet misgrijp. Met Kerst zelf zijn we twee dagen uitgenodigd bij familie, dus hier hoef ik alleen ontbijtartikelen voor te halen. Maar voor de dagen eromheen wil ik ook genoeg in huis hebben. Daarom zat ik te denken om wat zakken roerbakgroentes in de vriezer te doen en daarnaast wat potjes / blikjes wil kopen. Dan kunnen we het zeker wel een weekje uitzingen als het echt uit de hand zou lopen met die protesten. En als het mee blijkt te vallen heb ik de voorraad weer een beetje aangevuld.

Houden jullie rekening met dit soort zaken bij het boodschappen doen de komende week of denken jullie dat het wel mee zal gaan vallen?

10 opmerkingen:

 1. Los van de boerenaktie, ik heb altijd voorraad in huis waar ik me lange tijd mee kan redden.Wist je dat landen als Duitsland en Nederland sowieso adviseren voor drie dagen(Duitsland wat langer) eten en drinken in huis te hebben, ivm zelfredzaamheid na een ramp als overstroming of elektriciteitsuitval.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik hou er rekening mee. Heb in de aanbieding al diepvries spullen gekocht zodat ik daarmee, indien nodig, de kerstdiners kan bereiden.. Extra aardappelen ingeslagen ed. Was nu allemaal in de aanbieding, is het niet nodig, dan is het fijn om al in huis te hebben na de dure december maand en alle verjaargen in onze familie die net in deze periode valllen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ga ook idd voorraad aanvullen zodat ik niet mis ga grijpen. Het zal dan wel minder vers zijn helaas. Is het niet nodig kan ik nog altijd vers halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier valt een week of 4 gezond te leven.. daarna wordt het gezonde maar gek een week of 3 lang.
  Daarna is het eetbare hier wel op.

  We zijn hier in het noorden een paar jaar geleden een poosje ingeijzeld geweest.. en man wat was mijn voorraad in kast en vriezer welkom. Wij eten voor onze zomervakantie de vriezer leeg. Dan maak ik hen schoon en droog en na thuiskomst vullen we de vriezer pas weer.
  Ook koop ik stevig potjes groente, droge pasta, rijst, aardappel, ui, tomatenpuree, houdbare melk, meel, havermout en meer van dat soort spul in. En eind maart gaan we de kasten leegeten.

  Met kerst eten wij net als anders. Sinds jaren is er niks feestelijke meer aan voor ons door het verlies van een kindje dat de 27e jarig zou zijn..


  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 5. 14 vriezerlades vol, een heel veel kastruimte met veel potten groente en bv ook paté en knakworsten. Pasta, rijst en aardappelen eten we nauwelijks.
  Kaas ook altijd voldoende. Het enige wat ik zou kunnen mislopen is fruit en verse groente.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik las het vandaag pas. Vroeg me gelijk af wat de boeren in het kader van minder weggooien dan vinden van kort houdbare producten die het niet gaan redden.
  Ik word wel een beetje moedeloos van al die acties die vooral mensen treffen die er niets aan kunnen doen.
  Anyhow: ik ga er maar rekening mee houden dat we gespreider boodschappen halen en alvast wat in huis leggen wat langer houdbaar is.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik had het nog niet gehoord en vind het zelf ook best lastig. Wij verhuizen net voor de kerst dus ik ben uiteraard nu al mijn voorraad aan het opmaken en hoopte na de verhuizing weer op te bouwen. Ik snap wel dat boeren een statement willen maken, maar persoonlijk vind ik het erg flauw om zo de consumenten te willen 'pakken' rond kerst.
  Ik bedoel, iedereen moet z'n steentje bijdragen aan de stikstofproblematiek (wij mogen nog maar 100 rijden), de bouw moet dingen aanpassen en de boeren dus ook door enkele dieren te minderen of andere maatregelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het ligt iets ingewikkelder.. er zijn vergunningen afgegeven en daarvoor zijn nu investeringen, financiële verplichtingen gedaan en aangegaan. Het verschil tussen doorgaan en stoppen is heel vaak precies die 5 koeien die ze in moeten leveren..
   Bovendien wil de regering meer stikstof besparen in de agrarische sector dan waar ook en heel buitenproportioneel de boel van het bord van de boer eten.
   Boeren mogen ook maar 100. Die moeten ook wel eens van de tractor namelijk.

   En geloof het of niet.. schreeuwen op het Malieveld doet de politiek geen pijn. Hun kerstmaal misschien wel. En misschien gaan gewone burgers (die lui die 5 dagen per week in hun auto stappen en daarmee stikstof uitstoten, 3 vliegvakanties per jaar nemen en daarmee zeer onnodig stikstof de atmosfeer in helpen) wel begrijpen dat het ook bij hun vandaan moet komen.

   Pfas is een groter probleem dan stikstof trouwens. Maar daarvoor verhogen ze gewoon de norm in den Haag, zodat alles gewoon verder gaat.

   Al jaren is de agrarische sector het haasje als er iets moet. En nu is het incasseringsvermogen op. Boeren werken. Die reizen niet,vliegen zelden, verhuizen twee keer in hun leven en zijn zorgvuldig met de natuur.
   De enige sector die zijn eigen stikstofuitstoot neutraliseert is de agrarische.. maar ze krijgen wel de hardste klappen.

   Petra

   Verwijderen
  2. Ik ben niet tegen boeren en leef zelf heel bewust. Als ik dit soort artikelen lees denk ik dat het ook voor de boeren echt anders moet kunnen. https://www.facebook.com/100012373571934/posts/745566192532493?d=n&sfns=mo

   Verwijderen
 8. Begreep dat de dc's voor dinsdag t dubbele bestellen en woensdag gaan sluiten... Ben benieuwd of m'n man woensdag dan uberhaupt gaat werken (werkt naast een plus dc, bij een agf bedrijf.. Of juist extra chaos of geen werk die dag.. Nu al chaos voor de dinsdag...) qua voorraad.. Ik bestel mn boodschappen voor een week. Meestal nog wel genoeg op voorraad alleen geen verse groente of fruit dan

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...