vrijdag 6 december 2019

Besparen op de feestdagen met goedkope gezinstradities

Voor je het weet geef je in december veel meer geld uit dan je van tevoren had gepland. Daarom hebben wij 3 goedkope kerst-activiteiten op een rijtje gezet, waarmee je sfeervol van de kerstdagen kunt genieten zonder al teveel geld uit te geven. 

Een 'lichtjestour'

Rond de feestdagen versieren veel mensen de buitenkant hun huis met heel veel lichtjes. Natuurlijk kun je dit zelf ook doen, maar dan kun je er wel vanuit gaan dat je een gepeperde naheffing krijgt van de energieleverancier. ;) Een andere goedkopere optie is om rond de feestdagen een keer een 'lichtjestour' te doen, waarbij je na zonsondergang met zijn allen in de auto stapt en een rondje langs de mooist verlichte huisjes van jullie omgeving doet. Wij gaan dit zelf dit jaar ook voor het eerst doen, omdat we eindelijk een auto hebben!

Kerstfilms kijken

Rond de kerstdagen plaatst Netflix allerlei leuke kerstfilms voor het hele gezin. Ook op de 'gewone' televisie worden veel leuke films afgespeeld. Samen leuke kerstfilms kijken, onder het genot van een kop warme chocolademelk, kan een leuke gezinstraditie zijn. Voorbeelden van leuke kerstfilms voor het hele gezin:
 • Niko en de vliegende brigade - een film over een rendier dat op zoek gaat naar zijn vader, die bij de vliegende rendieren van de kerstman hoort. (Te bekijken via Netflix)
 • Home alone - over een jongen die per ongeluk alleen thuis blijft rond de kerstdagen en zijn huis door middel van boobytraps beschermt tegen boeven die proberen binnen te komen (Komt elk jaar wel een keer voorbij op televisie)
 • Op Youtube kun je ook een hoop leuke kerstfilms vinden, zoals De nacht voor kerstmis

Kerstkoekjes bakken

Een activiteit die bij ons elk jaar rond de feestdagen terugkomt is kerstkoekjes bakken. Ons zoontje vindt het inmiddels ook geweldig om met de koekjesvormpjes zelf koekjes uit het deeg te steken, dus het is nu ook een echte gezinsactiviteit geworden. Recepten voor kerstkoekjes zijn volop te vinden op internet. Wij gebruiken altijd een eenvoudige combinatie uit een kookboekje, maar het recept lijkt erg op deze.
Een ander recept dat ik toevallig tegenkwam en ook zeker wil gaan proberen dit jaar is een pot vol kerstkoekjes van Laura's bakery.

Welke goedkope kersttradities hebben jullie in je gezin?

2 opmerkingen:

 1. Wij kijken op eerste kerstdag een film met het gezin en toen de kinderen klein waren gingen we 'kraamschudden' in de kerk waar dan het kindje Jezus was met Jozef en Maria : )

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In mijn jeugd ging (moest) ik op kerstavond naar de nachtmis, op eerste kerstdag om 10.30 uur naar de hoogmis en om 17.00 uur naar het lof. Op tweede kerstdag om 10.00 uur naar de mis en om 16.00 uur naar de kinderzegen.
  Mijn kinderen kookten, met hulp natuurlijk, het diner op 1E kerstdag. We deden bordspellletjes, gingen wandelen en knutselden. Tweede kerstdag sliepen we uit en als het slecht weer was (was meestal zo) hielden we een pyjama-dag, lekker luieren, lezen, snoepen en tv kijken.
  Later woonden we redelijk dicht bij onze ouders en gingen ook even langs opa’s en oma’s.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...