zondag 26 januari 2020

Hypotheekrente-aftrek gedaald!

Vorige week kregen we de hypotheekrente-aftrek uitbetaald. Vorig jaar was het nog €211, dit jaar nog 'maar' €203. Nu daalt de hypotheekrente-aftrek elk jaar wel, omdat we elk jaar een klein gedeelte aflossen. Maar ik kan me eigenlijk niet herinneren dat het zo snel daalde. Ik denk dat het me nu extra opviel, omdat ik me besefte dat we volgend jaar onder de €200 gaan duiken.

Ondertussen dalen onze maandlasten niet; we hebben gekozen voor een annuïtaire hypotheek, waarbij we dus elke maand hetzelfde bedrag betalen, terwijl de verhouding tussen aflossing en rente steeds verandert.

Gelukkig merken we er in de praktijk vrij weinig van en komen we die €8 minder wel weer te boven. Daarnaast kreeg Sander, dankzij de nieuwe inkomstenbelastings-regels, meer salaris gestort dan verwacht. En ook de kinderbijslag zal vanaf April hoger gaan uitvallen, omdat Tobias inmiddels 6 is. Dus aan de ene kant krijgen we te maken met minder hypotheekrente-aftrek, maar aan de andere kant stijgen alle andere inkomsten.

Viel jullie salaris ook zo goed uit deze maand?

9 opmerkingen:

 1. Wij kregen 17 euro p.p. meer AOW en daarom gingen we vandaag in een restaurant lunchen. We betaalden 42 euro (incl. fooi) dus het is alweer op maar we hebben genoten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heerlijk! En af en toe moet het ook kunnen toch, om jezelf even lekker te verwennen met zoiets :)

   Verwijderen
 2. Het komt ook omdat ze de HRA aan het afbouwen zijn. Elk jaar een paar procent minder.
  Fijn dat het salaris zo meeviel! Ik vond wel dat mijn ww-uitkering hoger was dan gedacht, maar waarom weet ik niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tot nu toe krijg je elk jaar 0,5% minder HRA, maar vanaf 2020 gaat het met sprongetjes van 3%.
  Zie hier ook een uitgebreidere uitleg:
  https://www.financieelonafhankelijkblog.nl/eigenwoningforfait-hypotheekrenteaftrek-2020/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij geldt dat voor ons nog niet, wij zitten niet in zo'n hoge schijf namelijk ;)

   Verwijderen
  2. de afbouw van HRA begint voor normale stervelingen inderdaad pas over 2 of 3 jaar in te kicken.
   Maar de loonbelasting van de 2de en 3de schijf is gezakt van 38.1% in 2019 naar 37.35% in 2020. (in werkelijkheid betaal je iets meer door de afbouw van algemene heffingskorting, zie hier). Hierdoor hoef je minder loonheffing te betalen, maar krijg je dus ook minder terug via de HRA.

   Verwijderen
  3. O ja, dat speelt natuurlijk ook nog mee. Daar had ik eigenlijk helemaal nog niet bij stilgestaan eerlijk gezegd. Dat zal zeker ook meespelen.

   Verwijderen
 4. Altijd zuur als de hypotheekrente aftrek omlaag gaat. Maar uiteindelijk betekent dat gewoon dat je huis meer van jezelf is. Dus eigenlijk best goed! Dus gefeliciteerd 😄

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks!Ja, klopt we hebben ook weer wat afgelost, dus dat is de andere kant natuurlijk

   Verwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)