zondag 18 oktober 2020

Coronatest voor een kind - onze ervaring

 Tobias (bijna 7 jaar) heeft vandaag een coronatest gehad. Gelukkig is het allemaal goed gegaan, het viel erg mee. Van tevoren had ik persoonlijk best wat ervaringen van andere ouders willen lezen, dus vandaar deze blog, zodat anderen in elk geval kunnen lezen hoe wij het hebben ervaren.


Besluit om te testen

Wij hebben in samenspraak met de afsprakenlijn besloten om Tobias te laten testen, omdat hij snottert en in contact is geweest met Sander, die nu dus corona blijkt te hebben. Over het algemeen worden kinderen alleen getest als:

 • Ze heftige klachten hebben
 • Of in contact zijn geweest met iemand die corona heeft, en milde klachten hebben
 • Of als onderdeel van een grootschalig uitbraakonderzoek
Bij Tobias was dus het tweede punt aan de orde.


Kind voorbereiden op de test

Wij hebben Tobias bewust niet te ver van tevoren voorbereid, omdat hij dan alleen maar zenuwachtig wordt. Ongeveer een uur voor de test heb ik aan hem uitgelegd wat er zou gaan gebeuren. Het hielp daarbij wel dat ik zelf de test al had gehad, dus uit eigen ervaring kon spreken van de vorige keer. Punten die ik heb benoemd:

 • Dat degene die de test afneemt beschermende kleding draagt en er dus een beetje gek uitziet - spatscherm, mondkapje en beschermende kleding benoemd. 
 • Dat ze eerst de test in je keel doen, waarbij je dan je tong uit moet steken en A moet zeggen (dit hebben we ook even geoefend!), waarna ze met een stokje diep achterin je keel een monster afnemen. Sommige mensen krijgen daarbij het gevoel dat ze moeten kokhalzen, maar dat gebeurt niet bij iedereen. Als je rustig blijft is het 't snelste voorbij. 
 • Dat ze daarna met een staafje in je neus gaan. Dit gaat dieper dan je zelf denkt dat zo'n stokje kan komen! En het kriebelt / voelt een beetje onprettig. Na afloop kun je dit nog een tijdje voelen. Toch moet je niet je gezicht wegtrekken of bewegen, want dat kan ertoe leiden dat het opnieuw moet! 
 • Tobias zegt zelf dat het een beetje pijn deed, en dat hij dit van tevoren ook graag had willen weten. Maar het viel ook wel mee, zegt ie. 

Hoe de coronatest ging

De werkwijze was dus inderdaad zoals ik hierboven had beschreven. Dit was dus erg duidelijk voor Tobias. Wij moesten beide getest worden en de medewerker koos ervoor om eerst Tobias te testen; ik denk omdat hij zich dan niet zo lang nerveus hoefde te maken. 

 • De keeltest was heel snel gedaan, Tobias moest wel een beetje kokhalzen ervan, maar het ging zo snel dat hij er zelf eigenlijk ook wel verbaast van was. 
 • In zijn neus vond hij wel wat pijnlijker en had ik blijkbaar niet voldoende uitgelegd dat je dit ook nadat het stokje eruit was nog kon voelen, dus hier schrok hij wel even van, maar liet zich wel makkelijk geruststellen dat dit maar een uurtje zou duren. 
 • Wat ook erg hielp was dat deze medewerker telde. Hij gaf van tevoren aan dat beide testjes 3 tellen zouden duren, en telde af terwijl hij bezig was, zodat Tobias precies wist hoe lang het nog zou duren. Dat hielp goed, dus mocht je kind getest moeten worden: vraag dan of er even geteld kan worden tijdens de test! (Ik weet niet of dit vaste werkwijze is voor kinderen namelijk!)
Inmiddels kan Tobias in elk geval allang weer lachen, dus het is hem erg meegevallen!

8 opmerkingen:

 1. Jullie zijn knettergek om A: te laten testen en B: wat in mijn ogen nog veel erger is; een kind blootstellen aan deze waanzin..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kan me niet herinneren dat ik om meningen heb gevraagd! ;) Dat ik knettergek ben wist ik al een tijdje.

   Verwijderen
  2. Weer een virus waanzin wappie 🤦🏼‍♀️

   Verwijderen
  3. https://www.ad.nl/buitenland/influencer-33-die-bestaan-van-coronavirus-ontkende-overleden-aan-covid-19~a660090b/

   Virus waanzin? Wordt zeker gezegd door een imbeciel?

   Verwijderen
 2. Goed gedaan jullie!
  Wat een flinke kerel die Tobias.

  Groeten
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn dat het erop zit en nu duimen voor een goede uitslag!

  Groetjes Gina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gelukkig viel het mee bij Tobias, mijn zoon moest bij de eerste test braken en bij de tweede een aantal weken later ging de neusswab zo ruw dat hij een bloedneus kreeg die nog een paar keer terug kwam. Gelukkig beide keren wel negatief getest.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)