zondag 22 november 2020

Minderen met WhatsApp

 Door het hele corona-gebeuren gaat veel communicatie met mijn familie momenteel online. Vooral WhatsApp wordt veel gebruikt. Op mijn telefoon én via de laptop, met WhatsApp web. Mijn telefoon en laptop houden het allebei netje bij hoeveel tijd ik eraan besteed, en dat vond ik behoorlijk confronterend eerlijk gezegd! Natuurlijk is het heel fijn om contact te houden, maar als je dan eenmaal zit met je telefoon, is het heel lastig om daarna weer in beweging te komen en gebruikte ik mijn telefoon echt veel te veel!

De afgelopen weken probeer ik dus te minderen. Niet alleen met WhatsApp overigens, maar ook met andere social media. Maar waar het bij andere sites makkelijk lukt, merk ik dat WhatsApp mij behoorlijk in zijn greep heeft. Ik vind het erg lastig om er vanaf te blijven. Al snel ontstaat het idee dat ik vanalles mis en ga ik toch even kijken wat er allemaal gezegd is. Soms ben ik een uurtje weggeweest en zijn er opeens 50 nieuwe berichten binnengekomen! 

Toch merk ik dat ik wel heel graag wil minderen met WhatsApp. Want er gaat onwijs veel tijd in zitten. En ik klaag al jaren over dat het me niet goed lukt om bepaalde doelen te bereiken (ik weet dat het letterlijk jaren is, want: dagboeken 😜). Wat nou als ik wat minder tijd besteed aan social media? Zou dat helpen? Ik denk dat ik er nu achter ga komen.

Zit jij er nou ook aan te denken om te minderen met WhatsApp? Deze dingen hebben mij goed geholpen:

 • WhatsApp web verwijderen van mijn laptop - scheelt direct de helft in hoe vaak ik zie dat ik berichtjes heb gekregen
 • Notificaties van WhatsApp uitzetten op mijn telefoon - geen pingeltjes meer, lekker rustig
 • WhatsApp niet meer op mijn startscherm, zo moet ik er echt bewust naartoe swipen
 • Anderen laten weten dat ik minder op WhatsApp ga 
Daarnaast maak ik ook nog gebruik van Stay Focussed, een applicatie waarmee ik bepaalde sites kan blokkeren voor een bepaalde tijd. Of gewoon het hele internet uit kan zetten. Daarmee kan ik met 1 druk op de knop direct Facebook, Pinterest en Instagram blokkeren. 

Het resultaat was direct zichtbaar: gister maar 10 minuten op WhatsApp geweest :) 

1 opmerking:

 1. Vooral: groepen verwijderen. Je spreekt zo'n groep normaal gesproken toch ook niet de hele week door tegelijk? Als je iemand iets wilt vragen of laten weten, dan doe je dat gewoon één op één.

  En volgens mij mis je niks als een groep in een uur zoveel berichten kan 'blaten'.
  Leuker is om af en toe eens tijd te nemen om iemand te bellen en écht bij te kletsen. Of te zoomen met meerderen tegelijk. Gewoon een uurtje ofzo.

  En vooral: FOMO toespreken. Je mist vast niks en als je wel even iets mist ga je gek genoeg ook niet dood. Heb je later weer wat te bespreken als je elkaar ziet/belt.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...