donderdag 22 april 2021

PMDD: een goede voorbereiding....

 ... Is het halve werk, zeggen ze. En in het geval van PMDD klopt dat (voor mij) zeker! Met een goede voorbereiding voorkom ik namelijk een hoop stress. Ik heb ontdekt dat stress voor mij funest is als ik PMDD heb. Stress maakt alles moeilijker. Stress maakt een vervelende dag tot een helse dag. Dus hoe meer stress ik kan vermijden, hoe makkelijker ik het voor mezelf maak. 


Een uit het leven gegrepen voorbeeld:

Tobias moest deze maandag naar zwemles - ik keek er sowieso al erg tegenop doordat ik niet in een goede bui was. Sander moest naar kantoor voor een cursus. Omdat hij al een jaar lang thuiswerkt ben ik niet meer zo gewend om rekening te houden met bezorgers die langskomen; Sander is toch thuis. Maar net op maandag, toen de AH zou komen, dus niet. En daar kwam ik pas achter toen Tobias al in het water lag. Stress!!

Gelukkig wilde mijn vader wel even een uurtje bij ons in de tuin gaan zitten om de boodschappen aan te nemen, maar ik voelde me toch niet lekker erbij en deze stress leidde ertoe dat de rest van de middag rommelig en vervelend verliep. Eerst probeerde ik Tobias zo ver te krijgen dat ie sneller dan menselijk mogelijk was zich afdroogde en aankleede. Vervolgens voelde ik me daar weer schuldig over. Toen moest ik huilen omdat ik (volgens mezelf) een slechte moeder was.... En dat allemaal omdat ik mijn dag niet goed had ingepland!! 

Kortom: als het balletje door die eerste stress eenmaal aan het rollen is, dan blijft het vaak rollen. Een goede planning / voorbereiding kan hierin een wereld van verschil maken voor mij. Deze situatie drukte me weer even met de neus op de feiten dat ik het maken van een weekplanning niet kan overslaan; dit was de eerste keer dit jaar dat ik dacht ach, heb er even geen zin in, en direct loopt het in de soep!



Moraal van dit verhaal: voor mij werkt het erg goed om door middel van een planning zoveel mogelijk stress te vermijden. Natuurlijk is dit niet het enige dat ik doe, maar het is één van de tools die PMDD voor mij beter behapbaar maken. 

5 opmerkingen:

  1. Ik heb dan wel geen PMDD, maar wel een man en 2 kids met AD(H)D. Ook voor ons gezin is een werkplanning en zelfs een dag planning noodzakelijk. Niks om je voor te schamen dat je er last van hebt als er snel iets wijzigt. Niet zo streng zijn voor jezelf.
    En je bent ook geen slechte moeder als je je kind een keertje laat haasten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb zelfs ook die twee kids niet ;) maar ook hier is een weekplanning onmisbaar. En ook ik baal ervan als er iets wijzigt, moet je daar weer een oplossing voor verzinnen. Dat wil niet zeggen dat er nooit iets spontaan kan, zolang het maar in de planning past, haha. Voor mij heeft het gewoon met maken met het hebben van overzicht, als dat er is heb ik rust maar mist het overzicht dan is het chaos en loopt zo alles in de soep. De weekplanning is voor mij dan ook geen opgelegde verplichting maar een manier om rust te brengen.

    Groetjes Lily

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik wilde je al mailen... Ik vroeg met nl af of je nog steeds Dim gebruikt.. en zo ja welke? Alles lijk uitverkocht..?of heb je inmiddels een alternatief?

    Ik moet vaak aan je denken als ik zelf eens een mindere dag heb... Het overkomt ons allemaal wel eens.. Inzicht is al de helft van de oplossing!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi! Ik gebruik momenteel geen dim complex, omdat ik sinds september een spiraaltje heb en dat werkt voor mij in elk geval nog beter, maar ik wil niet teveel zelf gaan dokteren daarbij. Maar de dim complex werkte destijds erg goed. Als ik het goed zie heeft vitaminesperpost . nl het nog wel, onder de naam dim plus. Je krijgt dan een brievenbusdoosje met de pillen erin, dus je moet dan nog wel zelf een potje regelen om ze in te bewaren, maar het werkt prima :)

      Verwijderen
    2. Dankje wel voor je antwoord & de moeite! Ga ik daar even kijken!

      Verwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)