donderdag 6 mei 2021

EFT tapping voor PMDD

Ongeveer 2,5 maand geleden zag ik op Facebook een advertentie voorbij komen voor de app "the tapping solution". Ik weet niet meer precies wat me erin aantrok, maar de advertentie wekte direct mijn interesse en ik besloot de app te installeren en het eens te proberen. 


Wat is tapping?

EFT staat voor emotional freedom technique. Dit is een techniek waarbij je bepaalde punten aantikt en daarbij zinnen uitspreekt. De punten die je aantikt zouden verbonden zijn met meridianen die door je lichaam lopen; het zijn punten die ook vaak aangeprikt worden bij accupunctuur. Door deze punten aan te tikken (tappen) wordt je lichaam meer ontspannen. 

De punten zijn:
  • Op de zijkant van je hand - hier begin je altijd met een start statement, bijvoorbeeld: "ondanks dat ik me nu heel erg gestresst voel, accepteer ik mezelf en sta mijn lichaam toe te ontspannen." Dit herhaal je 3 keer
  • Bij je wenkbrauw
  • Naast je oog
  • Onder je oogkas
  • Tussen je neus en bovenlip
  • In het kuiltje tussen je onderlip en kin
  • In het kuiltje onder je sleutelbeen
  • Onder je arm
  • Bovenop je hoofd
Tijdens het tappen op de overige punten die ik hierboven noem, benoem je eerst de realiteit: hoe voel je je? Wat is er gebeurt? Waar maak je jezelf druk om? Hoe voelt dat in je lichaam? Zulke dingen. Zodra het gevoel begint weg te zakken kun je overgaan op positieve statements, bijvoorbeeld: ik weet dat dit weer overgaat. Ik hou van mezelf. Ik mag me ontspannen. Zulke dingen. 

Ik besef me dat dit onwijs zweverig klinkt en ik zou dit zelf een half jaar geleden (ook) niet snel een kans hebben gegeven, maar aangezien ik in december zelf EMDR therapie heb gehad, waarvan ik de precieze werking óók niet helemaal begreep, stond ik er wel voor open om het een kans te geven. En daar ben ik heel erg blij mee, want het is een heel prettige en makkelijke manier om te mediteren. 

Mijn eerste tapsessie

De eerste keer tappen was erg apart. Je voelt je wel een beetje voor gek zitten, zo tikkend op die verschillende punten op je lichaam. Gelukkig deed ik het op een moment dat er niemand bij was. Inmiddels ben ik wel over die schaamte heen en tap gewoon waar anderen bij zijn; meestal doe ik het dan even snel op 1 punt, namelijk bij het sleutelbeen. Het valt mensen eigenlijk niet eens op als ik het doe, heb ik gemerkt. 

Het tappen werkte meteen. Het onderwerp waar ik voor tapte was corona stress loslaten. Ik maakte me namelijk erg druk over het nieuws op dat moment. Tijdens het tappen voelde ik de stress daadwerkelijk loskomen en na afloop was ik zó relaxed dat ik eigenlijk direct wist dat ik iets had gevonden dat ik wilde blijven gebruiken. 

EFT en PMDD

Is EFT toe te passen om PMDD symptomen te verlichten? Naar mijn mening wel. Waar ik het zelf voor gebruik:

  • Om schuldgevoel los te laten als ik een keer uit mijn vel ben gesprongen
  • Bij heftige emoties: om sneller tot de kern te komen - vaak kom ik er tijdens het tappen achter waarom ik nou écht zo van streek ben OF er komt opeens een oplossing voorbij drijven
  • Om mezelf te ontspannen
  • Om de innerlijke criticus even te laten zwijgen
  • Om lekkerder in slaap te vallen


Kortom: ik kan EFT voor iedereen aanraden, maar bij PMDD kan het ook zeker een hulpmiddel zijn om minder klachten te ervaren. 💚

Mocht je ook interesse hebben in tappen, ik kan het boek van the tapping solution erg aanraden, hier staat vrij uitgebreid in uitgelegd hoe tappen werkt, waarom het werkt etc. Ook de app is echt super - hier vind je allerlei geleide meditaties die wat generieker blijven dan wanneer je jouw eigen woorden gebruikt, maar het is ook een mooie leidraad om het eens te proberen. Op de app staan ook zo'n 30 gratis meditaties om het gewoon eens zelf uit te proberen.  

4 opmerkingen:

  1. Ga er voor mijn zus naar kijken, die heeft heel erg een steuntje in de rug nodig en afleiding

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed idee Lot. EFT kan zeker een steuntje in de rug zijn. Ik ben benieuwd of zij het ook zo gaat ervaren. Sterkte voor je zus gewenst.

      Verwijderen
  2. Ik kende dit principe nog niet, maar de punten die jij benoemt neemt mijn masseuse altijd mee in een ontspanningsmassage. Daarnaast ook het oor en de hoofdhuid en uiteraard de rug. Nooit geweten dat een oor zo ontspannen kan voelen. Wellicht ook iets voor jou? An Shen ontspanningsmassage eventueel met klankschalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb dit wel eens geprobeerd voor mijn angst voor de tandarts!

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)