maandag 4 april 2022

Gestopt bij de bibliotheek

 Vorig jaar rond deze tijd ben ik begonnen met solliciteren en in juni ben ik toen bij de bibliotheek begonnen als invalkracht. In het begin vond ik het heel erg leuk; ik had een heel regelmatig rooster omdat er 2 collega's langdurig ziek waren en zat hierdoor in een lekker ritme. Het werken bij de bibliotheek beviel me heel erg goed.


Vanaf vorig jaar september merkte ik echter dat ik het minder naar mijn zin kreeg: het werken in de bibliotheek begon steeds meer op maatschappelijk werk te lijken. Er zaten diensten bij dat ik de hele tijd bezig was met het uitleggen van de corona check app, en bijna niets anders deed. Het daadwerkelijke bibliotheekwerk werd juist steeds minder. Bovendien zat er ook steeds minder regelmaat in mijn werkdagen, omdat de twee zieke collega's weer beter waren. 


Toen kreeg ik in januari ook nog eens corona, en daar overheen in februari een blindedarm-ontsteking. Van werken kwam toen heel weinig. Pas begin maart kon ik weer aan de slag. De eerste keer dat ik weer kwam was er een vergadering, en ik merkte dat er in de tussentijd heel veel was verandert. De directrice vertelde tijdens de vergadering wat de toekomstplannen van de bibliotheek waren en dat het eigenlijk steeds meer de bedoeling is dat ze steeds meer maatschappelijk werk gaan doen en dat het boeken-gedeelte steeds meer een bijzaak wordt. De werkzaamheden die ik leuk vind om te doen en waar ik goed in ben worden dus steeds meer vervangen voor werkzaamheden die mij totaal niet liggen.


Alles bij elkaar opgeteld merkte ik dat ik me eigenlijk toch niet (meer) zo op mijn plek voelde bij de bibliotheek. Daarom heb ik in overleg met mijn leidinggevende besloten dat ik ga stoppen met het invalwerk bij de bibliotheek, en op zoek ga naar een andere baan. Ik vind het wel jammer, maar ik ben ervan overtuigd dat ik een andere baan ga vinden die beter bij me past.... 

7 opmerkingen:

 1. Zijn je oud collega's wel opgewassen en voorbereid op de taak die ze moeten gaan doen vraag ik me dan af.
  Maatschappelijkwerk is toch iets heel anders dan bibliothecaris.

  En jij, jij gaat zeker een leuke andere baan vinden. Je leert steeds meer over jezelf en dus kun je ook steeds beter iets vinden dat bij je past.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er wordt een soort cursus gegeven over alle verschillende organisaties die er zijn, en dan kun je mensen een beetje op weg helpen. Als het echt te lastig wordt is het wel de bedoeling om door te verwijzen naar andere instanties. het is eigenlijk een soort besparing voor de overheid, dat mensen met vragen naar de bieb kunnen komen.

   Verwijderen
 2. Ik zit er juist hard over te denken om vrijwilligerswerk bij de bieb te gaan doen.
  Ik heb in het verleden een HBO opleiding maatschappelijk werk gedaan + ik heb een bibliotheekopleiding. Een perfecte combi, lijkt het!
  Hier in de bieb moet je ook vrij veel ICT vaardigheden hebben en die overbrengen op bezoekers. Aangezien ik 20 jaar gewerkt heb op een plek waar ik veel bijgeleerd heb over digitale programma's, komt dat waarschijnlijk ook wel goed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed idee Aaf, klinkt alsof het heel goed bij je past. Ik heb zelf ook een diploma maatschappelijk werk, maar ik ben erachter gekomen dat het beroep me niet ligt.

   Verwijderen
 3. Bij ons in de bibliotheek is het ook steeds meer dat je "digi-beten" ondersteunt tijdens speciale spreekuren. Maar tijdens de openingstijden kan ik de medewerkers nog steeds aanspreken met vragen e.d. Bij ons is de bieb dan ook steeds vaker open om dus ook andere ondersteuning te geven aan mensen die daar om vragen. En speciale koffie uurtjes om bij te kletsen met mensen uit de omgeving, zonder dat je lid van de bieb hoeft te worden.
  Wel heel erg jammer dat dit voor jou dan niet meer werkt, maar er komt vast wel weer iets op je pad.

  groetjes Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Soms ontgroei je iets inderdaad. Hoewel de bibliotheek mij wel een geweldige werkplek lijkt met al die boeken : )

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat vond ik ook. En in de eerste maanden was dat ook de hoofdmoot, maar nu alles weer terug naar normaal gaat is er veel verandert en past het inderdaad niet zo goed bij me.

   Verwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...