donderdag 23 juni 2022

Plannen en journallen

 Zoals mensen die hier allang meelezen al weten ben ik dol op planners, agenda's, opschrijfboekjes enzovoort. Volgens mijn vorige behandelaar was ik hier heel dwangmatig in, en mede daardoor ben ik hier allemaal mee gestopt. (Hoe bedoel je, zwart-wit denken? 😆 Daar heb ik toch totaaaal geen last van hoor!!)


Nu heb ik sinds kort een autisme-coach en valt me op dat veel van de tips die zij geeft juist dingen zijn die ik van nature al heel veel deed: de gemene deler is overzicht houden. En dat overzicht houden kan door middel van:

 • Vaste momenten ergens voor inplannen
 • Lijstjes bijhouden
 • Je dag duidelijk inplannen
 • Standaard boodschappenlijstje
 • De financiën goed opschrijven en hierin een plan maken
 • Etc

Kortom: allemaal dingen die ik uit mezelf deed of probeerde te doen, maar waar ik mee ben gestopt omdat werd gezegd dat dit dwangmatig was. En nu blijkt dus dat dit gewoon de juiste dingen waren en dat ik eigenlijk zelf al allerlei systeempjes had ontwikkelt om overzicht voor mezelf te creëeren. 

Om dit te vieren ben ik van plan om mezelf eens te verwennen met een mooie, nieuwe planner. Ik weet alleen nog niet zeker welke. Op dit moment neig ik naar de planner van structuurjunkie, omdat die het beste lijkt te voldoen aan wat ik allemaal met een planner wil kunnen. Bovendien is deze ook ongedateerd, wat dus ook betekent dat ik, als ik niet tevreden ben met mijn weekplanning, gewoon een dik kruis erdoorheen kan zetten en een nieuwe bladzijde kan pakken. Of een paar weken kan overslaan als ik er tijdelijk geen behoefte aan heb om te plannen. 

Eigenlijk wilde ik nog vragen welke planner jullie prettig vinden, maar eigenlijk merk ik zo schrijvend al dat ik er eigenijk al uit ben. Maar ik ben uiteraard nog steeds wel benieuwd welke jullie eventueel gebruiken 😊 Al kan ik me ook voorstellen dat niet iedereen evenveel behoefte of baat heeft bij een planner, maar voor mij werkt dit wel erg prettig. 

6 opmerkingen:

 1. Ik plan in een multomap.Daarin staat de maand, met alle rekeningen en als er iets betaald is streep ik het weg. Zo houd ik financieel het beste overzicht. Andere planner is een whiteboard in de wc, een maandplanner, gewoon 30 of 31 vakjes. Er kan niet teveel instaan, dat is ook de bedoeling, ik kan toch niet meer dan twee dingen bovenop de normale dingen.
  Huishouden doe ik met flylady. De dagelijkse routines en de extra dingen in de wekelijkse zone. Zaterdags maak ik eetlijst voor de week, boodschappenlijst en bedenk ik welke kleren ik die week aan doe.
  Meer lijstjes zou voor mij onduidelijkheid geven.
  Al heb ik wel ergens een lijstje met vakantiespullen en spullen die mee moeten met een dagje uit, of zwemmen. Juist omdat ik dat niet regelmatig doe. Zo'n los lijstje bewaar ik in een mail aan mezelf, en zoek ik op als ik het nodig heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ah, ik heb sinds vorig jaar mijn diagnose ass, welkom bij de club! 😀
  Zelf gebruiken we de digitale agenda van Apple met het hele gezin. Dit werkt voor ons super goed. Iedereen in ons gezin kan de gemeenschappelijke afspraken zien, en de persoonlijke afspraken noteer ik in een aparte categorie.
  Voor de rest heerst hier in huis (georganiseerde) chaos, en dat werkt hier prima.
  Nina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die van Cynthia (Structuurjunkie) is erg fijn. Daar ga je zeker plezier van hebben. En behalve goed plannen is die ook leuk om nog een beetje omheen te fröbelen, kan je die hobby weer een beetje oppakken.
  Klinkt allemaal superherkenbaar hoor. Mijn man grapt vaak over m'n Excelletjes, maar lijstjes en ik, wij horen bij elkaar :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb een getyourflow planner. Ik haak normaliter snel af. Deze vul ik al een half jaar elke week in. Fijn dat je hetbweer op gaat pakken en zo lekker aan de slag bent met je coach.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb de autisme kracht planner van Autismekracht. Ze heeft ze met en zonder data. En met autisme tips erin. Ze heeft ook een website en Instragram account met super goede tips.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou ja zeg... Dit is wel een staaltje dat hulpverleners er best naast kunnen zitten, en je eigenlijk het verkeerde pad op zoeken.

  Ken je so typical me planners? Die kosten 30 euro maar die kun je helemaal zelf samenstellen online en dan thuis laten bezorgen.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)